Hyppää sisältöön

Tutkija Itä-Ukrainan separatistialueiden tunnustamisesta: "Merkittävä peliliike Venäjältä, tilanne näyttää Ukrainan kannalta huonolta"

Maanpuolustuskorkeakoulun apulaisprofessori Katri Pynnöniemi kuvailee separatistialueiden tunnustamista "avoimeksi Ukrainaan kuuluvien alueiden haltuunotoksi", jolla nostetaan jälleen konfliktin intensiteettiä.

Tutkija Itä-Ukrainan separatistialueiden tunnustamisesta: Merkittävä peliliike Venäjältä
Matti Konttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Asiantuntijan mukaan Itä-Ukrainan separatistialueiden tunnustaminen on Venäjältä "merkittävä peliliike".

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristiina Silvan sanoi tiistaina Ylen aamussa, että useat asiantuntijat pitivät separatistialueiden tunnustamista epätodennäköisenä, koska tunnustaminen veisi Venäjältä mahdollisuuden vaikuttaa Ukrainan politiikkaan.

– Nyt kun tämä on tehty, kysymys on, että mitä seuraavaksi. Kriisi tuskin päättyy tähän, vaan tiedossa voi olla eskalaation jatkuminen. Todennäköisempää on, että tästä mennään vain pahempaan päin, Silvan arvioi.

Silvanin mukaan seuraava kysymys on, että yrittääkö Venäjä saada haltuunsa alueita laajemmin Donetskista ja Luhanskista.

– Jos haluaa, se tarkoittaisi avointa sotaa ukrainalaisia joukkoja vastaan, koska näillä alueilla on ukrainalaisia joukkoja.

– Tilanne näyttää Ukrainan kannalta huonolta.

Silvanin mukaan lännen ensireaktio alueiden tunnustamiseen on ollut odotettua vaisumpaa.

– Yhdysvallat liittolaisineen käyvät nyt neuvotteluja siitä, kuinka kovia pakotteita Venäjää kohtaan voidaan asettaa. Pakotteita on tulossa, mutta kuinka kovia ne ovat, Silvan pohti.

Apulaisprofessori: Seuraavaa siirtoa odotetaan

Maanpuolustuskorkeakoulun apulaisprofessori Katri Pynnöniemi kuvailee separatistialueiden tunnustamista "avoimeksi Ukrainaan kuuluvien alueiden haltuunotoksi", jolla nostetaan jälleen konfliktin intensiteettiä.

– Mikäli Ukraina vastaa alueilta tulevaan tulitukseen, syntyy siitä sotilaallinen yhteenotto Venäjän ja Ukrainan välillä, koska Venäjä on siirtämässä alueille omia joukkojaan, Pynnöniemi sanoi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on määrännyt sotilaita Itä-Ukrainan kapinallisalueille.

Pynnöniemen mukaan Venäjä on pyrkinyt luomaan Ukrainan tilanteessa tulkintakehyksen, jossa se toimisi avoimen, sotilaallisen konfliktin alapuolella.

– Käytännössä tässä vain odotetaan sitä seuraavaa siirtoa.

Sotilaita ja kioskin myyjä.
Ukrainan armeijan sotilaat asioivat kaupassa Donetskin alueella sijaitsevassa Avdiivkan kaupungissa maanantaina. Kuva: Aleksey Filippov / AFP

MPKK:n Pesu: "Sotilaallisesti askel eteenpäin"

Maanpuolustuskorkeakoulun everstiluutnantti Simo Pesun mukaan separatistialueiden tunnustamisella luotiin edellytykset sille, että Venäjän joukkoja voidaan siirtää Itä-Ukrainaan.

– Se, mitä se tuottaa sotilaallisesti on, että se luo mahdollisuuden jatkoeskalaatiolle, Pesu totesi.

Pesun mukaan Venäjällä on nyt edellytykset käyttää laajempaa tulivoimaa, jolla pystytään iskemään ukrainalaisjoukkoihin ja tuhoamaan niitä.

Pesu sanoo, että Venäjällä on edellytykset nopean ylivoiman luomiseen halutussa suunnassa.

– Eli sotilaallisesti tässä ollaan menty yksi askel eteenpäin.

Pesun mukaan venäläisten toimissa kapinallisalueilla on se käytännön ongelma, että ulkopuolelta on vaikea sanoa, onko kyseessä valmiusharjoitus vai hyökkäysryhmitys.

– Tieto siitä, että aiotaanko hyökätä vai ei, voidaan äärimmäisessä tapauksessa pitää ainoastaan ylemmän tason komentajilla.

Suosittelemme sinulle