Hyppää sisältöön

Lähelle Tampereen keskustaa kaavaillaan Suomen suurinta kaupunkiniittyä, valtuutettu: "Tilaa alkuperäiskasveille ja tukea pölyttäjille"

Eilen kaupunginvaltuustossa jätetty esitys sai laajan kannatuksen yli puoluerajojen.

Havainnekuva Kalevanniitystä.
Kalevanniityn istutukseen voisivat osallistua myös kaupunkilaiset. Kuvamanipulaatio näyttää, millainen kaupunkiniitty voisi olla. Kuva: Jere Nieminen
Clarissa Jäärni
Avaa Yle-sovelluksessa

Tamperelaiset kunnallispoliitikot jättivät maanantaina kaupunginvaltuussa aloitteen, jossa ehdotetaan Suomen suurimman kaupunkiniityn istuttamista Tampereen keskustan tuntumassa sijaitsevien Teiskontien ja Sammonkadun väliin, Kalevaan.

Kalevanniityksi ristittyyn projektiin pääsisivät myös kaupunkilaiset mukaan istutus- ja viikatetalkoisiin.

– Perustamisvaiheessa kaupunkilaiset voivat osallistua siemenien kylvämiseen ja taimien istuttamiseen. Loppukesästä alueella voisi järjestää suuren tapahtuman, jossa kaupunkilaiset niittävät alueen perinteiseen tapaan viikatteilla, esityksessä kerrotaan.

Pölyttäjien ja kaupunkilaisten iloksi

Esitystä perustellaan luonnon monimuotoisuuden merkityksen nostamisella ja huomautetaan, että vaikka käytännön toimenpiteitä on käynnistetty eri puolilla kaupunkia, edustava “käyntikortti” käytännön toimista puuttuu vielä niin Tampereelta kuin Suomestakin.

Toteutuessaan Kalevanniitty olisi Villi vyöhyke ry:n mukaan Suomen suurin kaupunkiolosuhteisiin mahdollistettu keto.

Esityksessä todetaan, että lisääntyneen kaupunkirakentamisen vastapainoksi tarvitaan paitsi lähiluonnon virkistysmahdollisuuksia kaupunkilaisille myös tilaa luonnon monimuotoisuudelle säilyä ja kukoistaa.

– Niitty antaisi tilaa alkuperäiskasveille ja tukea pölyttäjille. Kaupunkilaiset voisivat viettää niityllä aikaa ja lukea esimerkiksi kirjaa, vihreiden Jaakko Stenhäll sanoo.

Esitys sai kaupunginvaltuustossa yli puoluerajojen laajan kannatuksen, kun yli 30 edustajaa allekirjoitti sen. Esitys sai alkunsa sosiallisesta mediasta, jossa se niin ikään sai runsaasti kannatusta kaupunkilaisilta.

Miltä ajatus kaupunkiniitystä kuulostaa? Voit keskustella aiheesta 23. helmikuuta klo 23:een asti.

Lue aiheesta lisää:

Pölyttäjien määrä on romahtanut – ja siitä voi tulla ihmiskunnan kohtalonkysymys

Kun puiston nurmi jätettiin ajamatta, maasta nousi yllätys – potkut saaneen kaupunginpuutarhurin idea sai kimalaiset taas surisemaan

Onko kesän paras uutinen tässä? Jätä nurmikko leikkaamatta – autat pölyttäjiä pysymään hengissä

KaupunkiluontoKotimaaPuistot

Suosittelemme