Hyppää sisältöön

Rotta on viheliäinen naapuri – kuuntele, millaisia keinoja käytetään rottasodassa Kajaanin Nakertajassa

Kajaanissa muutamissa pihapiireissä on vilistänyt tänä talvena rottia. Yksi ongelmapaikoista on Nakertaja, joka on vanhaa asuinaluetta. Osa Nakertajan asukkaista onkin aloittanut rottasodan.

Mies pitää kädessään loukkua, johon on jäänyt kiinni rotta.
Kajaanin Nakertajassa asuva Ari Arffman haluaa puuttua rottaongelmaan ennen kuin se ennättää levitä laajemmalle. Kuva: Arto Loukasmäki / Yle
Tanja Heikkonen,
Tiia Korhonen

Kajaanissa ympäristöviranomaisten tietoon on tullut tälle talvea muutamia havaintoja rotista. Ongelmaan saa nykyisin vain vähän apua viranomaisilta, sillä esimerkiksi kaupunki ei jaa myrkkyjä kuten joskus ennen vanhaan.

Kainuun soten ympäristöterveysjohtaja Päivi Nykänen kertoo, että lainsäädännön puitteissa asukkaat voivat hankkia itse rottien poistamiseksi loukkuja. Jos tuholaisia taas näkyy kaupungin alueella, kaupunki pyytää ilmoittamaan havainnoista, jotta siihen voidaan puuttua.

Rottien torjunnassa ennaltaehkäisy on tärkeää. Jyrsijät viihtyvät pihapiirissä, jos niille on tarjolla ravintoa sekä pesä- ja piilopaikkoja.

– Esimerkiksi biojätteet on hyvä pitää asianmukaisissa astioissa. Myös eläinten ruokinnassa kannattaa huolehtia, etteivät rotat pääse niihin käsiksi, Nykänen summaa.

Yksi rottaongelman kanssa kamppaileva asuinalue on Nakertaja. Alueella asuva Ari Arffman epäilee, että rotat ovat ilmaantuneet vanhalle asuinalueelle, koska siellä on useita autiotaloja ja lähellä on metsäkauriiden ruokintapaikka.

– Neljä rottaa on mennyt tähän mennessä loukkuun, ja jälkien perusteella niitä on ympäristössä paljon enemmän. Ilmoitin rotista viranomaisille, mutta asukkaiden on hoidettava ongelma itse, koska se ei ole mennyt vielä isoksi.

Rotta on sukukypsä kahden kuukauden ikäisenä, joten ongelmaan on Arffmanin mukaan puututtava nyt ennen kuin se pääsee leviämään. Hän kertoo, että myös naapurustossa on hankittu rotanloukkuja, ja jokunen rotta on saatu kiinni.

– Mekin ihmettelimme aluksi, että mikähän eläin tästä on mennyt, kun hangessa oli neljän sentin kokoinen reikä ja pikkutassun jäljet. Rottahan siellä pesää teki, risuja jo kantoi sinne, mutta saimme napattua sen ihan siitä suuaukolta loukkuun.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele ja katsele mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle