Eläinlääkäripula kurittaa Kouvolan eläinsuojeluvalvontaa.
Uusia eläinsuojeluilmoituksia kirjattiin Kouvolassa viime vuonna 324 kappaletta. Käsittelyä odottavia ilmoituksia on tällä hetkellä jonossa noin 120.
– Se on melko tavanomainen määrä. Uusia ilmoituksia tulee koko ajan, joten jonoa ei saada hirveästi lyhenemään, kertoo Kouvolan ympäristöterveyspäällikkö Veera Varo.
Käytännössä Kouvolassa jo pitkään ulkopuolisten ihmisten epäilyyn perustuvien eläinsuojelutarkastusten suorittaminen on vienyt lähes kaiken valvontaeläinlääkärin työajan. Resurssit eivät riitä luvanvaraisten kohteiden, kuten hevostallien, rutiininomaisiin tarkastuskäynteihin.
– Kiireellisiin tapauksiin pyritään reagoimaan nopeasti, jopa samana päivänä. Kiireettömät tapaukset voivat odottaa kuukausiakin.
Luvanvaraiset rutiinikäyntejä ovat tehneet kaupungineläinlääkärit. Tämänhetkisillä resursseilla niitä ei todennäköisesti pystytä toistaiseksi tekemään lainkaan, Varo sanoo.
Vain yksi osa-aikainen eläinlääkäri
Eläinsuojeluvalvontaa Kouvolassa tekee tällä hetkellä yksi valvontaeläinlääkäri vain 1,5 työpäivää viikossa.
– Kaupungineläinlääkärit tekevät nyt tilapäisesti tavanomaista enemmän kiireellisiä eläinsuojeluvalvonnan tehtäviä, kertoo Varo.
Maanlaajuinen eläinlääkäripula näkyy myös Kouvolassa. Kun Kouvolan vakinainen valvontaeläinlääkäri jäi alkuvuodesta virkavapaalle, paikkaa haki vain yksi henkilö. Hänet valittiin osa-aikaisena tehtävään. Myös kaupungineläinlääkäreistä on pula, sillä Kouvolan kaupungin viidestä eläinlääkäristä vain kaksi on kokoaikaisia.
Valvontaeläinlääkärit tekevät ensisijaisesti eläinsuojelulain mukaista valvontatyötä, kaupungineläinlääkärit puolestaan pääasiallisesti pien- ja suureläinten hoitotyötä.
Useimmiten ilmoitus lemmikistä
Tyypillisin eläinsuojelutapaus Kouvolassa on kaltoinkohdeltu kissa tai koira.
– Ihmisten pahoinvointi heijastuu eläimiin. Esimerkiksi päihteidenkäyttäjät jaheidän lemmikkinsäon yksi asiakasryhmä.
Sen sijaan tuotantoeläimistä tulee eläinsuojeluilmoituksia Kouvolassa varsin vähän.
– Pieniä tiloja, joissa kukaan ei käy, on yhä vähemmän. Suuri osa tiloista on isoja ja siellä käy jatkuvasti eläinlääkäreitä, lomittajia ja keinosiementäjiä, joten kaltoinkohtelu tulee helpommin ilmi.
Kiireellinen eläinsuojelutapaus voi olla esimerkiksi sellainen, että eläimen hoito laiminlyödään kokonaan eikä eläin saa ravintoa tai vettä. Kiireettömät tapaukset voivat olla epäilyjä esimerkiksi koiran puutteellisesta hoidosta. Kiireellisyys arvioidaan tapauskohtaisesti.
Kuormittava työ
Kouvolaan päätettiin vastikään perustaa toinen valvontaeläinlääkärin virka. Monissa Kouvolan kanssa samankokoisissa kaupungeissa on kaksi valvontaeläinlääkäriä. Näin on esimerkiksi Mikkelissä, Kokkolassa ja Savonlinnassa. Esimerkiksi Lappeenrannassa toinen viroista on täyttämättä.
– Hakuilmoitus tehtävään julkaistaan pian. Tavoitteena on, että uusi henkilö aloittaa tehtävässä huhtikuussa, Varo kertoo.
Valvontaeläinlääkärin työ on henkisesti kuormittavaa ja tarkastuskäynneillä voi olla läsnä myös väkivallan uhka. Kun eläinlääkäreitä on vähän ja työ on raskasta, voi uuden eläinlääkärin löytäminen olla vaikeaa.
– Yritämme markkinoida tehtävää laajasti, eipä siinä oikein muuta voi tehdä. Toivotaan, että hakijoita tulee ja jos ei, niin sitten järjestelyjä pitää pohtia uudestaan.
Kouvolassa on pyritty tekemään tehtävästä houkuttelevaa esimerkiksi sillä, että tehtävään valitulla ei tarvitse olla omaa autoa. Työtä voisi tehdä etänä esimerkiksi pääkaupunkiseudulta ja suorittaa vain valvontakäynnit Kouvolassa, Varo kertoo.
Lue lisää: