Hyppää sisältöön

Suomi on yksi eniten Venäjän energiasta riippuvaisista EU-maista – professorin mukaan Suomessa on epäonnistuttu omavaraisuudessa, ja sillä voi olla kohta seurauksia

Suomi tuo Venäjältä ison osuuden käyttämästään uraanista, öljystä ja maakaasusta. Fortum- ja Uniper-investoinnit sekä Fennovoima-projekti sitovat myös poliittisesti, sanoo professori Peter Lund.

Voimalaitoksen suurista piipuista nousee vesihöyryä.
Valtionyhtiö Fortumilla on isoja omistuksia Venäjällä. Kuvassa Fortumin voimalaitos Tšeljabinskissa. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle
Janne Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäläinen tuontienergia pitää Eurooppaa koukussa. Jos siitä aiotaan pyristellä irti, edessä on pitkä tie.

Otetaan esimerkiksi Suomi:

– Meillä energiantuonnista 60–65 prosenttia tulee Venäjältä. Lisäksi energiayhtiöillä on useita riippuvuuksia, sanoo energia-asiantuntija, Aalto-yliopiston professori Peter Lund.

– En sanoisi että ollaan kokonaisriippuvuudessa ihan EU-kärjessä, mutta voisi sanoa että mitalisijoilla kylläkin.

Kysymys kytkeytyy suoraan länsimaiden poliittiseen liikkumavaraan, kuten siihen miten vahvoja pakotteita EU-maat haluavat Venäjälle asettaa.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan tuore puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) sanoi keskiviikkona Ylen Ykkösaamussa sen, mikä on Venäjän uhitellessa monen Euroopan maan mielessä:

– Jos Eurooppa haluaa saavuttaa riippumattomuuden Venäjästä, sen on katkaistava energiariippuvuus eli suomeksi sanoen vedettävä letkut irti.

Venäjän osuus on merkittävä kaikissa tuontipolttoaineissa

Halla-ahon toteamus on helpommin sanottu kuin tehty.

Venäjä on tärkein toimittaja esimerkiksi Eurooppaan tuotavassa öljyssä ja maakaasussa.

Osuudet ovat suuria. Vaikka Yhdysvallat on luvannut järjestää Eurooppaan lisää nestemäistä maakaasua, Venäjän-tuonnin korvaaminen ei ole helppoa ja käy kukkarolle, jos lisäeriä löydetään kireiltä maailmanmarkkinoilta.

Suomessa maakaasun rooli ei ole läheskään yhtä suuri kuin venäläisellä kaasulla lämpiävässä Keski-Euroopassa. Tärkeimmät energianlähteet ovat olleet puu, öljy ja ydinenergia – näistä öljyn merkitys on vähenemässä.

Mutta kun katsotaan Venäjän-tuontienergian osuutta kaikesta Suomeen tuodusta energiasta, itänaapurin merkitys näkyy.

Suomen kaikissa tärkeimmissä energianlähteissä on seassa merkittävä määrä Venäjältä tuotua raaka-ainetta.

Jos Venäjä rajoittaa energiantuontia EU-alueelle, Suomi selvinnee ainakin lyhyestä kriisistä hyvin.

Huoltovarmuuskeskuksen mukaan yhtiöiden velvoitevarastoissa ja valtion varmuusvarastoissa on viiden kuukauden normaalia kulutusta vastaava määrä tuontipolttoaineita. Lisäksi yrityksillä on omia kaupallisia varastoja.

– Hinnat kyllä kallistuvat, jos Venäjä rajoittaa kaasutoimituksia Eurooppaan. Muuten uskon, että tilanne olisi Suomen osalta huomattavasti lievempi kuin Keski-Euroopassa, Lund sanoo.

Fortumilla isoa bisnestä Venäjällä, Uniper on Kremlin hyväksymä kaasukumppani

Suomen riippuvuus ulottuu pitemmälle kuin arjen sähkön- ja lämmönkulutukseen.

Energiayhtiöillä on isot bisnesintressit kiinni Venäjän-markkinoissa.

Valtio-omisteinen energiayhtiö Fortum on tehnyt Venäjälle vuoden 2008 jälkeen suuret, noin 4,5 miljardin euron investoinnit.

Niistä pääosa on maakaasulla toimivia sähkön- ja lämmöntuotantolaitoksia Länsi-Siperiassa ja Uralilla. Lisäksi Fortum on eturintamassa investoimassa uusiutuvan energian tuotantoon, joka on Venäjällä vielä lapsenkengissä mutta kasvussa.

Venäjän Tšeljabinskissa sijaitseva Fortumin lämpövoimala.
Venäjän-markkina on merkittävä Fortumille ja sen tytäryhtiölle Uniperille. Kuva: Kimmo Porttila / Yle

Oma lukunsa on Fortumin tytäryhtiö Uniper, joka on Gazpromin liikekumppani kaasuntuonnissa Venäjältä Eurooppaan ja sijoittanut esimerkiksi Shellin tavoin Nord Stream 2 -putkihankkeeseen.

Saksa ilmoitti tiistaina, että putkihanke menee toistaiseksi jäihin. Jos tämä osoittautuu pysyväksi päätökseksi, Uniper joutuu tekemään hankkeesta noin miljardin euron alaskirjauksen.

Luottamus Venäjän suuntaan on ylipäätään Uniperin toiminnan kulmakiviä. Jos tämä suhde vaarantuu, Venäjän-liiketoiminta on uhattuna.

– Kun Fortum hankki enemmistön Uniperista, siihen piti saada Moskovasta lupa. Luottamuksellinen suhde venäläisiin oli kaupoissa keskeinen asia. Esimerkiksi amerikkalaisyritys ei varmasti olisi saanut lupaa, Lund sanoo.

Fennovoima nousee tapetille

Fennovoiman ydinvoimalahanke Pyhäjoella on nousemassa yhä kriittisempään valoon.

Uusi ydinvoimala rakentuisi venäläisen tekniikan ja ydinpolttoaineen varaan. Voimalan toimittaisi Venäjän valtionyhtiö Rosatom, joka omistaa Fennovoimasta yli kolmanneksen.

Kaksi asiantuntijaa oli Ylen MOT-toimituksen jutussa maanantaina sitä mieltä, että koko hanke on osoittautumassa vakavaksi virheeksi.

Lue lisää: "Tuemme suoraan Venäjän ydinasetuotantoa" – asiantuntijat pitävät Fennovoiman hanketta vakavana virheenä

Myös professori Lundin mukaan voimala sitoisi Suomea askelen verran enemmän venäläiseen energiaan. Venäläiselle Rosatomille hankkeella on suuri merkitys.

– Ydinvoima on yksi harvoja vaativia teknologiatuotteita, joita Venäjä voi edes periaatteessa yrittää viedä länsimaihin. Siksi Fennovoima on Rosatomille kokoaan suurempi käyntikortti, Lund sanoo.

Hanhikivi 1 -voimalaitoksen rakentamista tukevia toimintoja.
Fennovoiman aluetta Pyhäjoella. Rosatom on käyttänyt hankkeeseen jo satoja miljoonia euroja. Kuva: Fennovoima

Valmistuuko Olkiluoto sittenkin kreivin aikaan?

Isot hankkeet, joilla suomalaista energiaomavaraisuutta on ollut määrä lisätä tuntuvasti, ovat epäonnistuneet.

Fennovoiman ydinvoimalan piti olla toiminnassa vuoteen 2020 mennessä. Olkiluodon kolmosreaktori puolestaan on yksi epäonnistuneimmista moderneista rakennusprojekteista maailmassa. Käyttöönotto on 13 vuotta aikataulusta myöhässä.

– Meillä on myöhästymisten vuoksi sähköntuotannossa merkittävä vaje. On odotettu ydinvoimalaitoksia ja jätetty investoinnit muualle tekemättä, Lund sanoo.

Olkiluodon kolmosreaktori on silti valmistumassa Venäjän-tilannetta ajatellen kreivin aikaan. Jos sen tuotanto todella pääsee kesällä täyteen vauhtiin, sähkön tuontitarve suunnilleen puolittuu kertaheitolla.

– Silti ydinvoiman tilalle olisi pitänyt katsoa jo aiemmin jotain muuta, esimerkiksi huippukulutukseen. Energiaomavaraisuus on keskeinen kysymys, kun geopolitiikka astuu mukaan kuvioihin, Lund sanoo.

Vihreä siirtymä repii Eurooppaa irti Venäjästä

Meneillään on kuitenkin yksi iso kehityskulku, joka irrottaa Eurooppaa vääjäämättä venäläisestä energiasta: ilmastonmuutoksen torjunta.

Suomi tottui kylmän sodan vuosina saamaan Neuvostoliitosta halpaa raaka-ainetta. Länsi-Saksalle Siperian-kaasuputket olivat osa idänpolitiikkaa, jolla rakennettiin kaupan kautta siteitä rautaesiripun taakse.

Nyt nämä pitkät napanuorat katkeavat, kun EU ponnistelee hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä.

– Silloin öljyä, kaasua ja kivihiiltä ei käytetä, ja juuri niitähän me tuomme Venäjältä. Venäläiset tietävät, että tämä keskinäinen kauppasuhde loppuu seuraavien parinkymmenen vuoden sisällä.

Voit keskustella aiheesta 24.2. klo 23:een saakka.

Lisää aiheesta:

Halla-aho pakotteista: Eivät vaikuta Venäjän johdon toimintaan, Euroopan vedettävä energian suhteen "letkut irti"

Suomessa varaudutaan Venäjän maakaasutoimitusten keskeytymiseen – venäläisasiantuntija Ylelle: "Kokemus osoittaa, että Venäjä jatkaa tätä toimintaa"

Putinin kaasupeli: Venäjän kaasuhanojen sulkeminen ajaisi Keski-Euroopan kriisiin – temppu voisi silti kääntyä itseään vastaan

Suosittelemme sinulle