Hyppää sisältöön

Maitotilallinen sai tarpeekseen kauppojen jatkuvasta hinnan kilpailutuksesta – pyytää nyt kuluttajia ostamaan kalliimpia maitopurkkeja

Lypsykarjatilallinen herätti keskustelun maitopurkin hinnasta sosiaalisessa mediassa. Maidontuottaja pyytää kuluttajia talkoisiin, jotta hinnanpolkeminen loppuisi.

Yrittäjä Sari Rouvinen lähestyi kuluttajia sosiaalisen median kautta. Pyynnön lisäksi hän avasi tilanteen taustoja. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle
Anne-Pauliina Rytkönen

Maitotilayrittäjä Sari Rouvinen on aktiivinen keskustelija sosiaalisessa mediassa ja lauantaina hän sai aikaan kommenttien vyöryn, kun hän pyysi kuluttajia vaihtamaan maitonsa kalliimpaan.

Piiroomäen maatilan Facebook-sivuilla julkaistiin lauantai-iltana päivitys, jossa Rouvinen esitti kuluttajille suoran pyynnön:

"Olisiko teidän mitenkään mahdollista vaikka esim. kuukauden ajan ostaa pelkästään aitoja merkkituotteita kaupasta?".

Päivitys on kerännyt tuhansia tykkäyksiä ja tähän mennessä yli 15 000 jakoa. Rouvinen on kertonut kannanotostaan myös useissa eri medioissa.

Kuluttajista pyyntö on tuntunut hämmentävältä. Minkä vuoksi kauppojen omat merkit, kuten Pirkka ja Kotimaista, olisivat meijereiden brändejä huonompi vaihtoehto maidontuottajille?

– Kaupat ostavat tuotteet omiin merkkeihinsä käänteisellä huutokaupalla, eli kuka halvimmalla myy, sen tuote pakataan siihen, Rouvinen selittää.

Kyseessä on siis samanlaista kotimaista maitoa, kuin brändienkin maitopurkeissa. Tuotteista vaan maksetaan vähemmän.

Rouvinen kuvailee kauppaa kovaksi neuvottelijaksi. Sopimukset ovat lyhimmillään vain muutaman kuukauden pituisia, joten tilanne kiristyy koko ajan.

– Tilitys jää tuottajalle aina vaan pienemmäksi ja pienemmäksi. Meijereiden ja teurastamoiden aidot merkit pitävät tuottajat kaikkein parhaiten pystyssä ja toimintakykyisinä, Rouvinen sanoo.

Kesko vastaa: Emme tiedä tuottajien osuuksista

K-ryhmän nettisivuilta selviää, että Uudellamaalla sijaitsevassa K‑Citymarketissa Pirkan rasvaton maito maksaa tänään 0,59 euroa litra. Valion rasvaton maito maksaa samassa liikkeessä 0,95 euroa litra.

Keskon tavarakaupasta ja vastuullisuudesta vastaava johtaja Harri Hovi kertoo, että kaikki suomalaiset tavaraa toimittavat meijerit ovat tavalla tai toisella mukana heidän tuotteissaan. Pirkka-maitoja tekevät tällä hetkellä Arla, Satamaito ja Juustoportti.

Osuuksista tai myyntimääristä hän ei kerro, sillä ne ovat liikesalaisuuksia. Mikään pikkutekijä oman merkin maito ei kuitenkaan ole.

Maidontuottajan kritiikkiin hän ei vastaa suoraan.

– Meillä ei ole näkyvyyttä siihen, kuinka paljon tuottajan osuudet eroavat näissä tuotteissa, sillä tavarantoimittajat käyvät hinnat läpi heidän kanssaan, hän sanoo.

Elintarviketeollisuuden mukaan kaupalla on kaksoisrooli

Elintarviketeollisuuden, kuten meijereiden edunvalvojana toimii Elintarviketeollisuusliitto. Liiton toimitusjohtajan mukaan kaupalla on vahva rooli ruoan arvoketjussa. Rooli on kaksijakoinen, sillä kauppa toimii teollisuuden suuntaan paitsi ostajana, myös oman tuotemerkin tuottajana.

– On erittäin iso riski siihen, että se rooli vahvistuu niin merkittäväksi, että teollisuus kokee, että ei ole enää minkäänlaista neuvotteluasemaa, sanoo liiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä.

Hän peräänkuuluttaa ruoan arvoketjuun tasapuolisuutta, jotta millään osapuolella ei ole liian vahva tai heikko asema.

Keskon Harri Hovi kertoo, että yleisin omien merkkien kilpailutusjakso on tällä hetkellä neljä kuukautta. Suurin osa sopimuksista neuvotellaan suoraan meijereiden kanssa, jotka puolestaan neuvottelevat omat hintansa maidontuottajien kanssa.

Kesko käyttää sähköistä huutokauppaa tällä hetkellä vain laktoosittomissa maitojuomissa.

– Pirkka on osa kokonaisuutta. Pirkka ei korvaa brändituotteita, mutta meille on tärkeää, että on erilaisia vaihtoehtoja, hän sanoo.

Kuluttaja saa valita maitotuotteensa monien vaihtoehtojen joukosta. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Tuottaja toivoo reilumpaa maitoa kiitoksen sijaan

Keskon tavarakaupasta ja vastuullisuudesta vastaavan johtajan Harri Hovin mukaan suomalaisten tuotteiden arvostus on noussut korona-aikana saadussa asiakaspalautteessa. Kesko on markkinoinut kotimaisten tuotteiden puolesta muun muassa Tuottajalle kiitos -kampanjalla, joka lupaa tukea tiloja rahallisesti.

Hovin mukaan Tuottajalle kiitos -mallissa tuottajakohtaiset lisäosuudet riippuvat esimerkiksi tuotteesta ja tuotantomääristä sekä siitä, kuinka paljon kuluttajat tuotteita ostavat.

Paljon näkyvyyttä saanut kampanja harmittaa maitotilayrittäjää. Hänen yrityksensä saa Tuottajalle kiitos -kampanjasta noin 100 euroa vuodessa.

– Ideana hyvä, mutta se ei toimi noin. Siinäkin on mukana niitä halpuutustuotteita, kuten Pirkka-tuotteita. Se antaa kuluttajille ihan väärän kuvan, Sari Rouvinen sanoo.

Rouvinen toivoo tilalle Tuottajan reiluutus -kampanjaa, jossa tuottajalle maksettaisiin hänen tekemästään työstä riittävä korvaus.

Hän näkee asian myös huoltovarmuuden kannalta.

– Toivon, että kauppa ja teollisuus havahtuisivat siihen, että niillä ei ole kohta mitään, mitä myydä. Jos ruokaa ryhdytään rahtaamaan ulkomailta, ei ole takeita sen saatavuudesta. Se on kuitenkin tuolla lento- ja laivarahtien takana, Rouvinen sanoo.

Lypsykarjatilalla asuu sonni, jonka nimi on "Täältä Tulee Yö". Nauta on tottunut Sari Rouvisen rapsutteluun. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Elintarvikemarkkinavaltuutettu esittelee ratkaisua viikon kuluttua

Maidon keskimääräinen tuottajahinta laski vuonna 2015, kun Euroopan unioni luopui maitokiintiöistä. Kiintiöistä luopuminen aiheutti maidon ylituotantoa, mikä laski hintaa.

Edeltävänä vuonna Euroopan unioni asetti Venäjälle pakotteita Ukrainan Krimin miehityksen vuoksi, mihin Venäjä vastasi kieltämällä maitotuotteiden tuonnin. Venäjän tällä viikolla aloittaman hyökkäyksen vaikutuksista ruokateollisuuteen ei vielä tiedetä.

Maidon keskimääräiset tuottajahinnat eivät ole nousseet Suomessa vuoden 2014 jälkeen yli 40 sentin rajan. Samaan aikaan maidon tuotantokustannukset ovat nousseet voimakkaasti.

Suomessa on toiminut vuodesta 2019 alkaen elintarvikemarkkinavaltuutettu. Valtuutettu on koordinoinut selvitystyötä elintarvikeketjun sopimussuhteista ja kartoittanut keinoja, joilla sopimuskäytäntöihin liittyviä epäkohtia voitaisiin ratkaista.

Selvitys julkaistaan maaliskuun alussa.

Aiheesta voi keskustella 26.2. kello 23:een saakka.

Aiheesta aiemmin:

Maanviljelijöiden tulot romahtivat, mutta kauppa takoo rahaa – sikalaa sulkeva yrittäjä: "Totta kai mietitytti, että enkö osaa tätä hommaa"

"Kukaan ei osannut odottaa, että kustannukset karkaavat näin nopeasti", sanoo maatalousyrittäjä Ari Nortunen - kustannuskriisi kärjistyy alkutuotannossa

Valtakunnan torivahti tulee – Kaupan mukaan uusi ruokavaltuutettu voi toimia juuri päinvastoin kuin oli tarkoitus

Suosittelemme sinulle