Hyppää sisältöön

Kotihoidon palveluissa pulaa tekijöistä Etelä-Savossa – koronaepidemian vuoksi lyhytaikaisille sijaistuksille entistä suurempi tarve

Työvoimapula johtuu edelleen pahentuneesta koronaepidemiasta. Etenkin lyhytaikaisista sijaisista on nyt pulaa. Kotihoidon palveluilla tarkoitetaan kuntayhtymien ja sairaanhoidopiirien kotisairaanhoitoa sekä kotipalveluita.

Lähihoitaja kietoo vanhuksen jalkaan tukisidettä.
Kuva: Niko Mannonen / Yle
Juho Liukkonen

Etelä-Savossa kotihoidon palveluissa on pulaa työvoimasta.

Sekä kuntayhtymä Essotesta että Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterista kerrotaan, että kotihoidon kuormitus on nyt suurta.

Valtakunnallinen hoitajapula johtuu monista tekijöistä. Oma roolinsa on maakunnassa pahentuneella koronavirusepidemialla.

Pulaa on erityisesti lyhytaikaisista sijaisista. Tilanteet vaihtelevat maakunnassa ja äkillisiä poissaoloja ilmenee etenkin Essoten puolella päivittäin.

Essoten puolelta mainitaan yhdeksi haasteeksi myös tartuntatautilain rokotussuojavaatimus. Lähikontaktissa potilaiden tai asiakkaiden kanssa työskentelevät työntekijät kuuluvat lain mukaan rokotussuojavaatimuksen piiriin.

– Koska rokottamatonta henkilökuntaa ei voi käyttää asiakas- ja potilastyössä kuin erittäin painavasta syystä, on joitakin työntekijöitä sijoitettu korvaavaan työhön vastuualueen sisällä, Essoten vanhus- ja vammaispalvelut vs. vastuualuejohtaja Eeva Häkkinen kertoo.

Alaa haluttaisiin houkuttelevammaksi

Äkillisissä tilanteissa työntekijäpulaan on pyritty vastaamaan järjestelemällä töitä uusiksi. Essoten alueella tilannetta on pyritty ratkomaan myös esimerkiksi rekrytointilisillä ja kutsurahakäytäntöillä.

– Akuuteimpaan tilanteeseen Essoten henkilöstöpalvelujen myöntämät korotetun kutsurahan käytäntö, jota käytetään kriittisimmissä tilanteissa asiakas- ja potilashoidon turvaamiseksi, Häkkinen kertoo.

Pidemmällä tähtäimellä mietitään myös keinoja, jolla alueelle saataisiin houkuteltua uusia osaajia.

Sosterista kerrotaan, että uutta työvoimaa pyritään hakemaan paikallisten oppilaitosten oppisopimuskoulutuksen kautta.

Essoten puolella taas on palkattu kotihoidon ja asumispalvelujen koordinaattorit, jotka muun muassa pyrkivät houkuttelemaan alasta kiinnostuneita nuoria heille töihin.

– He myös jalkautuvat alueen oppilaitoksiin esittelemään toimintaa opiskelijoille, jotta saisimme tulevaisuudessa uusia näistä palvelualueista kiinnostuneita nuoria hakeutumaan meille töihin, Häkkinen kertoo.

Suosittelemme sinulle