Hyppää sisältöön

Ulkoministeri Haavisto: Kenttätykkien viemiselle Ukrainaan ei ole estettä, jos Saksa hyväksyy asian

Viro on pyytänyt Suomelta ja Saksalta lupaa viedä haupitsi-kenttätykkejä Ukrainaan. Viro tarvitsee kenttätykin viemiselle luvan, koska se on hankkinut tykit aikanaan Suomelta. Suomi puolestaan osti haupitsit tätä ennen Saksasta.

Pekka Haavisto puhuu.
Ulkoministeri Pekka Haavisto mukaan Viro voi viedä Suomesta hankittuja haupitseja Ukrainaan. Viro tarvitsee vielä aseviennissä luvan Saksalta, josta Suomi hankki aikanaan tykit. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Hannu Tikkala,
Tuomas Rimpiläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) valotti eduskuntakeskustelussa keskiviikkona ulkoministeriön kantaa aseiden viemisestä Ukrainaan.

Haaviston mukaan Viro voi viedä Suomesta vuonna 2009 hankittuja haupitseja Ukrainaan, jos Saksa antaa sille luvan. Viro tarvitsee Suomen ja Saksan luvat aseviennille, koska Suomi hankki aikanaan kenttätykit Saksasta.

– Meidän kannalta ei ole estettä, jos Saksa antaa vihreää valoa näitä viedä eteenpäin, Haavisto sanoi eduskunnassa.

Ulkoministeriö on antanut lausunnon aseiden viemisestä puolustusministeriölle. Lausunto on vielä salainen, mutta Haaviston puheet antavat osviittaa sen sisällöstä.

Ylen tietojen mukaan lausunnon sisältö noudattelee Haaviston puheita eduskunnassa. Ulkoministeriöllä ei ole vielä tietoa siitä, milloin Saksa antaa oman lausunnon asiasta.

Lopullisen päätöksen asiasta tekee joko valtioneuvoston yleisistunto tai puolustusministeriö. Päätöksen pohjana on ulkoministeriön lausunto asiasta.

Ukraina on pyytänyt suoraan tukea Suomelta

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) korosti päivällä eduskunnassa, että Ukrainan tilanne on nyt erittäin vakava ja voi pahentua hyvinkin nopeasti.

Puolustusministeriö on kertonut, että Venäjän hyökkäykseen varautuva Ukraina on pyytänyt Suomeltakin puolustukseen ja pelastustoimintaan liittyvää materiaalitukea.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puolestaan kertoi lauantaina, että Ukraina on pyytänyt Suomelta aseavun toimittamista.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi tiistaina, että hänen käsityksensä mukaan Suomella ei ole omissa varastoissaan sellaista ylijäämätavaraa, jota voitaisiin lahjoittaa.

Keskiviikkona myös puolustusministeri Kaikkonen kommentoi asiaa. Hänen mukaansa Ukrainan pyyntö on parhaillaan harkinnassa.

Kaikkosen mukaan puolustusvoimissa ajatellaan asiaa myös siitä näkökulmasta, että jännitteisessä tilanteessa puolustusvoimilla on omatkin tarpeensa, jotka on huomioitava.

Hollannilta tullut alustava tiedustelu asevientiluvasta

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi tiistaina, että Suomelle on tullut pyyntö myös Alankomailta. Kyseessä on alustava tiedustelu, jonka sisällöstä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Kaikkosen mukaan Hollannin pyynnössä on kyse alustavasta tiedustelusta, jonka pohjalta ei vielä tehdä pääköksiä. Jos virallinen pyyntö tulee, se käsitellään Kaikkosen mukaan normaalissa prosessissa.

Pyynnössä ei Kaikkosen mukaan ole kyse mistään "massiivisesta".

Herättikö artikkeli ajatuksia? Voit keskustella siitä 24.2.2022 kello 23 asti.

Päivitys 23.2.2022 klo 14.44: Tämä oli päivittyvä uutisjuttu, johon on lisätty ensijulkaisun jälkeen tietoa.

Päivitys 23.2.2022 kello 17:43: Juttu päivitetty Haaviston tuoreilla kommenteilla.

Suosittelemme