Hyppää sisältöön

Raivostunut tennistähti uhkasi tuomaria poikkeuksellisella tavalla – 30-vuotisen uran tehnyt suomalaistuomari kertoo, millaista työ pelaajien välissä on

Alexander Zverevin raivokohtaus tuli Harri Heliövaaralle yllätyksenä. Harri Louhos on tuomaroinut kansainvälisiä otteluita yli 30 vuotta, mutta näin kovan tunteenpurkauksen kohteeksi hän ei ole joutunut.

Tennistähti Alexander Zverev sai raivokohtauksen ja uhkaili tuomaria Meksikossa
Henri Pitkänen,
Jouko Vuolle,
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tennistähti Alexander Zverevin raivoaminen ATP-turnauksessa Meksikossa kuohuttaa urheilumaailmaa. Saksalainen Zverev menetti malttinsa hävittyään brasilialaisparinsa Marcelo Melon kanssa nelinpelissä Harri Heliövaaralle ja britti Lloyd Glasspoolille.

Heliövaara ja Glasspool voittivat Acapulcon ATP 500 -turnauksen avauskierroksen ottelun erin 2–1 (6–2, 4–6, 10–6).

Kaksinpelin maailmanlistan kolmantena oleva Zverev tulistui, kun tuomari tuomitsi ottelun ratkaisuhetkillä oikeaksi lyönnin, joka oli Zverevin mielestä ulkona rajoista.

Ottelun loputtua 24-vuotias Zverev hakkasi mailallaan tuomarin tuolia. Istuttuaan jo alas oli Zverev noussut vielä kertaalleen lyömään tuomarin istuinta huutaen, että tämä pilasi koko ottelun.

Zverev suljettiin ulos turnauksesta, jossa hän oli ehtinyt edetä jo toiselle kierrokselle kaksinpelissä.

Voit katsoa Zverevin raivoamisen jutun pääkuvana olevalta videolta. Alla olevalta videolta näet pisteen, josta Zverev ja Melo kiistelivät tuomarin kanssa.

Alexander Zverev raivostui tuomarille Acapulcon ATP-turnauksessa Meksikossa. Tilanne alkoi ottelun ratkaisuhetkillä pelatusta pisteestä, kun tuomarit tuomitsivat oikeaksi lyönnin, joka oli Zverevin mielestä ulkona.

Ottelu pelattiin Suomen aikaa varhain keskiviikkoaamuna. Zverev pyysi myöhemmin keskiviikkona käytöstään anteeksi Instagramissa.

– On vaikea asettaa sanoiksi, kuinka paljon kadun eilistä käytöstäni pelin aikana ja jälkeen. Olen pyytänyt purkaustani henkilökohtaisesti anteeksi tuomarilta. Se oli väärin ja täysin mahdotonta hyväksyä, ja olen pettynyt vain itseeni. Ei ole tekosyitä. Haluan pyytää anteeksi myös faneiltani ja turnausjärjestäjiltä, Zverev kirjoitti.

Pitkän linjan brittipelaaja Andy Murray kuvaili Zverevin käytöstä BBC:lle "vaaralliseksi ja harkitsemattomaksi". Maailmanlistan ykkönen Novak Djokovic totesi saksalaisen hyllytyspäätöksen olleen oikea.

– En ole itsekään aina käyttäytynyt tenniskentällä kuin olisin halunnut. En missään nimessä yritä esittää enkeliä, Murray sanoi.

Viime kesänä olympiakultaa Tokiossa voittanut Zverev on ollut aiemmin ongelmissa myös siviilipuolella. Viime syksynä ATP-tennisorganisaatio ilmoitti käynnistävänsä tutkinnan Zvereviin kohdistuvista väkivaltaepäilyistä.

Zverevin entinen naisystävä Olga Sharypova on syyttänyt Zvereviä henkisestä ja fyysisestä väkivallasta 13 kuukautta kestäneen suhteen aikana. Zverev on kiistänyt syytökset.

Alexander Zverev ATP-turnauksessa Meksikossa.
Alexander Zverev on pelannut kerran Grand Slam -finaalissa. Itävallan Dominic Thiem oli kuitenkin parempi US Openin finaalissa syksyllä 2020. Kuva: EPA-EFE / All Over Press

Heliövaara: "Ei noin saisi käydä"

Välikohtausta ottelun voittaneena osapuolena todistanut Heliövaara, 32, ihmettelee Zverevin raivoamista.

– Se reaktio tuli minulle yllätyksenä. Ei ottelun aikana tapahtunut minun mielestäni sen kummallisempaa. Ehkä Zverev ei vain tykännyt hävitä. Hän on sellainen pelaaja, jolla on kova voitontahto, ja kun sitten meiltä tuli muutama hyvä suoritus ottelun loppuun, hänellä kyllä paloi pahasti kiinni, Heliövaara sanoo Yle Urheilulle.

Heliövaara ymmärtää sen, että Zverev pyysi pian nöyrästi anteeksi, mutta se ei poista teon moitittavuutta.

– Tuollainen tunteenpurkaus on niin hetkellinen tila, että se totta kai harmittaa häntä jälkikäteen. Mutta kuitenkin olemme kokeneita ja niin paljon otteluita pelattuna, että pitää tietää, miten kentällä käyttäydytään. Ei noin saisi käydä, edes hetkellisesti, Heliövaara toteaa.

Heliövaara kertasi jo aiemmin Zverevin kohtauksen takia otsikoihin nousseen nelinpeliottelun etenemistä blogissaan. Hän ihmetteli myös, millaiseen pyöritykseen tähtipelaajat joutuvat. Zverevin ympärille tarvittiin suomalaispelaajan mukaan useampikin turvamies työntämään kiljuvia faneja loitommalle matkalla pelaajien pukutiloista kentälle.

Harri Heliövaara ja Lloyd Glasspool.
Harri Heliövaaran (vas.) ja Lloyd Glasspoolin yhteistyö on edennyt menestyksekkäästi. Kuva: All Over Press

Tuomareita on ohjeistettu tunteenpurkausten varalta

Tuomarina kansainvälisellä tasolla 1980-luvulta lähtien toiminut Harri Louhos kertoo, että Zverevin tapauksesta on kollegoiden kanssa viestejä vaihdettu. Yle Urheilulle hän kommentoi tennistuomarointia yleisellä tasolla, sillä yksittäisiä pelitapahtumia lajissa aktiivisesti mukana olevat tuomarit eivät saa kommentoida.

Korkealla tasolla toimivia tuomareita on hyllytetty pitkiksin ajoiksi, kun he ovat kommentoineet pelitapahtumia lehdistölle.

Tuomareihin kohdistuvaa suullista palautetta tenniskentillä kuullaan useinkin. Viimeksi otsikoihin nousi Australian avointen finaalissa tammikuussa Rafael Nadalille finaalin hävinnyt Daniil Medved.

Venäläinen hermostui välieräottelussa Stefanos Tsitsipasia vastaan, kun Tsitsipas sai hänen mielestään ohjeita katsomossa olleelta isältään kesken pelin, mikä ei ole säännöissä sallittua. Medvedev raivostui tuomarille, kun tämä ei puuttunut asiaan.

Zverev kuitenkin ylitti rajan Louhoksen mukaan harvinaisella tavalla.

– Tässä tullaan kaiken urheilun yhteen perusjuttuun, että tuomari on koskematon. Vaikka Zverev löi vain sitä tuolia, Louhos vastaa.

Harri Louhos ATP Challenger -turnauksessa Helsingin Talissa syksyllä 2021.
Harri Louhos ATP Challenger -turnauksessa Helsingin Talissa syksyllä 2021. Kuva: Tennisliitto

Kuten monessa muussakin lajissa, tennistuomarointi on vuosien varrella muuttunut yhä teknisempään suuntaan. On verkkosyötön tunnistavaa langatonta sensoria, pistelaskutietokonetta ja erilaisia Hawk-Eye-videojärjestelmiä.

Louhos uskoo, että Zverevin tunteenpurkaus on ollut tuomarille yllättävä ja uhkaava.

– Meidät on ohjeistettu sillä tavalla, että tällaisten voimakkaiden tunteenpurkauksien alkaessa pyritään luovimaan mahdollisimman nopeasti ja sopivasti siitä tilanteesta ulos. Kuten tämäkin tuomari teki, eli hän vain keräsi kamppeensa ja lähti pois.

Zverevin tunteenpurkaus tapahtui ottelun jo päätyttyä. Louhoksen mukaan tennistuomarien ohjeistukseen kuuluu, ettei otteluiden jälkeen jäädä muutenkaan selittelemään tai keskustelemaan ottelutapahtumista pelaajien kanssa.

– Jos pelaaja haluaa kuitenkin keskustella ottelusta, niin kerromme, että keskustellaan ylituomarin toimistossa sitten pelin jälkeen, Louhos toteaa.

Rafael Nadal tuulettaa Australian avointen voittoa 2022.
Rafael Nadal tuuletti uransa 21. Grand Slam -voittoa, kun Daniil Medvedev kaatui hurjassa maratonottelussa 3–2 (2–6, 6–7, 6–4, 6–4, 7–5). Kuva: All Over Press

Maratonottelut laittavat keskittymisen todelliseen testiin

Louhos nostaa tennistuomarin tärkeimmäksi ominaisuudeksi äärimmäisen hyvän keskittymiskyvyn. Kun Nadal otti Australian avoimissa historiallisen 21. Grand Slam -tittelin, kesti ottelu Medvedeviä vastaan viisi ja puoli tuntia.

– Kuinka monessa normaaliduunissa keskityt ja skarppaat täysillä, käytännössä ilman taukoja, noin pitkän ajan, Louhos kysyy.

– Tuomarit tekevät duunia silloinkin, kun pelaajat istuvat penkillä. Erilaisia proseduureja on käynnissä. Me kellotamme pelaajien puoltenvaihtotauon ja kommunikoimme linjatuomarien kanssa, kertoo Louhos esimerkiksi.

Louhoksen mielestä on vähän turha pohtia, kuinka kiitollista tai epäkiitollista työtä tuomarointi on, mutta joka tapauksessa se vaatii suurta innostusta ja poltetta lajia kohtaan.

– Kaikki tekevät virheitä, mutta tuomarin pitäisi tehdä mahdollisimman vähän niitä. En sanoisi, että se on epäkiitollinen tehtävä. Se on selvää, että joskus tulee erilaisia näkemyksiä, mutta jos osaat hommasi, niin aika vähän virheitä tulee.

Tuomarin työkalut hallita pelaajia ovat varoitus sekä pistemenestykset tai pahimmassa tapauksessa diskaaminen ottelusta. Esimerkiksi pallon lyöminen tai mailan viskominen voidaan jättää rankaisematta, jos teko on lievä eikä aiheuta vaaraa. Louhos sanoo, että sitten, kun teon vakavuudessa mennään yli tietyn rajan, pitää varoitusta tai pisterangaistusta käyttää.

Louhos kertoo törmänneensä omalla urallaan joihinkin "melko koviin" tunteenpurkauksiin, mutta ne ovat jääneet verbaalisiksi. Tarkemmin hän ei halua avata oman tuomariuransa tapauksia.

Zverevin sulkeminen turnauksesta osoittaa Louhoksen mukaan, että tuomareihin kohdistuneisiin tekoihin suhtaudutaan aina vakavasti.

Pelaajat eivät käyttäydy nykyisin huonommin kuin aiemmin, sanoo Louhos. Korkealla tasolla pelaavien tennisammattilaisten on pakko käydä sääntökoulutus, jossa ammattituomarit käyvät läpi, missä sallitun toiminnan rajat menevät.

Mutta jos mietitään pelaajien kehitystä yleisesti, on tenniskin ottanut Louhoksen yli 30-vuotisen tuomariuran aikana valtavia kehitysloikkia.

– Laji on fyysistynyt valtavasti. Pelaajat ovat vahvempia ja nopeampia. Välineloikka puumailoista nykymailoihin on kasvattanut pallon vauhtia hurjasti.

Tänä vuonna 60 vuotta täyttävän Louhoksen mukaan Suomessa uusia, nuoria tuomareita tarvittaisiin. Kun Suomessa pelataan ammattilaisturnauksia, on pyydettävä apuja ulkomailta. Louhos sanoo, että tilanne on "ihan hyvä", mutta uusia tekijöitä kaivataan.

Lloyd Glasspool ja Harri Heliövaara.
Harri Heliövaara (oik.) ja Lloyd Glasspool ovat tyytyväisiä alkuvuoteensa. Kuva: AOP

Heliövaaran silmissä siintää top-50

Seuraavalla kierroksella 32-vuotias Heliövaara ja 28-vuotias Glasspool kohtaavat voittajan ottelusta Tomislav Brkic ja Nicola Cacic vastaan Jamie Murray ja Bruno Soares. Suomalais-brittiläinen pari pääsee siis kenties ottamaan revanssin skotlantilaisesta Murraysta ja brasilialaisesta Soaresista, joita vastaan Heliövaara-Glasspool hävisivät tammikuussa Australian avoimissa.

Heliövaara on nelinpelin maailmanlistalla 55:s ja Glasspool 65:s.

– Peli kulkee Lloydin kanssa erinomaisesti. On ollut tosi hyvä vuoden alku. Top-50 häämöttää. Haluamme jatkaa samalla meiningillä, Heliövaara iloitsee.

– Meillä on Lloydin kanssa erinomainen kemia kentällä. Sitä on moni brittivalmentajakin kehunut, että pystymme tukemaan kentällä tosi hyvin toisiamme ja meidän pelit osuu hyvin yhteen. Olemme molemmat nälkäisiä – vielä voi sanoa, että nuoria pelaajia – ja matkalla ylöspäin.

Lue lisää:

Kiinan tennistähti Peng Shuai antoi haastattelun, joka herätti epäilyksiä – KOK:n suomalaisvaikuttaja vaikenee tapaamisesta Pekingissä

Tennistähti Novak Djokovic avautui BBC:lle Australian avointen kohusta – kiistää olevansa rokotevastainen: "Ihmisellä on oikeus valita"

Urheilijat jahtaavat mitaleita Kiinassa, jota syytetään kansanmurhasta – suomalaistähti Rukajärveltä suorat sanat urheilupäättäjille: "Skarpatkaa!"

Pitkän monologin pitänyt Medvedev sydämistyi australialaiskatsojiin, uhkaa jättää Grand Slameja väliin – "En ole varma, haluanko pelata tennistä 30 vuoden jälkeen"

Tennishistoriaa! Rafael Nadal nousi kaikkien aikojen ykköseksi – vei Australian avointen mestaruuden mielettömässä viiden erän trillerissä

Suosittelemme