Hyppää sisältöön

Suomen vanhin yrittäjä Aira Ehrlund, 100, käy edelleen joka päivä töissä: "Kuolen saappaat jalassa"

Suurin osa lopettaa työnteon eläkeikään saavuttaessa, mutta jotkut jatkavat töitä vielä vuosikymmeniä. Yli 90-vuotiaista palkkatuloja saa hieman alle 300 ihmistä.

100-vuotias parturi-kampaaja Aira Ehrlund käy töissä joka päivä
100-vuotias parturi-kampaaja Aira Ehrlund käy töissä joka päivä
Yrjö Hjelt

Viipurissa vuonna 1922 syntynyt Aira Ehrlund joutui Talvisodan aikaan evakkotaipaleelle ja päätyi lopulta Turkuun. Siellä hän perusti äitinsä kanssa vuonna 1940 parturi-kampaamon, jonka toiminta on jatkunut tähän päivään saakka.

Vaikka helmikuun alussa ikää tuli sata vuotta täyteen, Ehrlund ei ole malttanut lopettaa työntekoa. Hän käy yhä töissä jokaisena arkipäivänä omassa parturi-kampaamossaan Turun keskustassa.

Työaika on neljä tuntia: aamukymmenestä iltapäiväkahteen.

– Se minut on hengissä pitänyt, että näen ihmisiä ja puhelen heidän kanssaan.

Aira ja Jyrki Ehrlund- äiti ja poika.
Eläkkeellä oleva Jyrki Ehrlund vie äitinsä joka päivä töihin kello kymmeneksi ja hakee hänet sieltä pois kello neljätoista. Kuva: Yrjö Hjelt / Yle

Suomen vanhin parturi?

Aira Ehrlundin työura on kestänyt poikkeuksellisen pitkään, yli 80 vuotta. Todennäköisesti hän on Suomen vanhin säännöllisesti työssäkäyvä ihminen.

– Olen aina sanonut, että kuolen saappaat jalassa. En koskaan voinut kuvitella, että elän näin kauan ja saan vielä tehdä töitä.

Viime itsenäisyyspäivänä Aira Ehrlundin pitkä taival yrittäjänä palkittiin tasavallan presidentti Sauli Niinistön myöntämällä Suomen Leijonan ansioristillä. Sitä oli hänelle hakenut Varsinais-Suomen Yrittäjät.

– Onhan Airan yrittäjätarina varsin poikkeuksellinen. Tiedossani ei ole toista näin pitkää yrittäjäuraa, sanoo Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter.

Aira Ehrlund ja Hanna Munter
Hanna Munter luovutti Suomen Leijonan ansioristin Aira Ehrlundille. Kuva: Yrjö Hjelt / Yle
Aira Ehrlund leikkaa poikansa Jyrki Ehrlundin tukkaa.
Aira Ehrlund on leikannut poikansa Jyrki Ehrlundin tukan jo yli 70 vuotta. Kuva: Yrjö Hjelt / Yle

Onko Aira Ehrlund varmasti Suomen vanhin säännöllisesti työssäkäyvä ja vanhin yhä yrittäjän toimintaa harjoittava henkilö? Asiasta ei ole täyttä varmuutta, mutta hyvin todennäköisesti näin on.

Verohallinnon palkkatilastoista käyvät ilmi ainoastaan yli 90-vuotiaat. Sata vuotta täyttäneille ei ole tietoturvasyistä luotu omaa ikäryhmää, sillä heitä on Suomessa elossa vain hieman yli tuhat.

Yle yritti selvittää asiaa eri tahojen kautta, mutta vastaan ei tullut muita yli 100-vuotiaita säännöllisesti työelämässä olevia kuin Aira Ehrlund.

Työtä, työtä, työtä

Palkkatuloja saavia yli 90-vuotiaita oli Suomessa vuonna 2020 hieman alle 300. Heidän määränsä on kasvanut noin kymmenellä prosentilla lähivuosina. Yli 90-vuotiaista liikkeen- ja ammatinharjoittamisesta tuloja sai yhteensä 11 henkilöä.

Suurimmalla osalla 90 vuotta täyttäneistä palkkatulot olivat hyvin pienet. Se viittaa enemmänkin erilaisiin kokouspalkkioihin kuin varsinaiseen työntekoon. Vain noin 30:llä yli 90-vuotiaalla palkkatulot olivat vuoden aikana yli 3000 euroa.

Yli 90-vuotiaat palkansaajat Suomessa

Vuonna 2014Vuonna 2020
Uusimaa96113
Varsinais-Suomi2124
Satakunta1513
Kanta-Häme11
Pirkanmaa2226
Päijät-Häme1410
Kymenlaakso712
Etelä-Karjala9
Etelä-Savo5
Pohjois-Savo10
Pohjois-Karjala77
Keski-Suomi1511
Etelä-Pohjanmaa711
Pohjanmaa6
Keski-Pohjanmaa
Pohjois-Pohjanmaa612
Kainuu0
Lappi146
Ahvenanmaa0
Koko maa254282

Lähde: Verohallinto (tietoja ei saatu osasta maakuntia, jos henkilöitä oli alle viisi)

Suurin osa työssäkäyvistä noin 2,5 miljoonasta ihmisistä lopettaa työnteon eläkeikään, mutta noin 170 000 jatkaa yli eläkeiän. Esimerkiksi yrittäjistä näin tekee noin 24 000.

– Ylivoimaisesti suurin syy on, että työ koetaan mielekkääksi, saadaan sosiaalisia kontakteja ja verkostoja, sanoo Varsinais-Suomen Yrittäjien Hanna Munter.

Myös Aira Ehrlund sanoo käyvänsä töissä, jotta tapaa ihmisiä. Asiakkaiden lisäksi monet tutut poikkeavat katutasossa olevaan liikkeeseen moikkaamaan.

– Asun tässä samassa talossa viidennessä kerroksessa. Ei kukaan sinne tule, mutta tässä käyvät aina morjestamassa.

Aira Ehrlund kasvokuva.
Parturissa käynti Aira Ehrlundin liikkeessä maksaa 10 euroa. Hinta on pysynyt samana jo 20 vuotta. Kuva: Yrjö Hjelt / Yle

Ikä on tehnyt sen, että Aira Ehrlund ei ota enää uusia asiakkaita, mutta kanta-asiakkaista vielä huolehditaan.

– Kolme tai neljä asiakasta päivässä on liikaa. Mieluummin vain yksi tai kaksi. En minä tätä rahan takia enää tee.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 1.3. kello 23.

Lue lisää:

95-vuotias Aira Ehrlund on leikannut hiuksia 76 vuotta – eikä aio lopettaa

Reetta Rädyn kolumni: Vielä 50 vuotta eläkkeeseen – miten säilyä innoissaan tai edes järjissään

Eläketurvakeskus: Joka viides valitsee osittaisen vanhuuseläkkeen

Suosittelemme sinulle