Hyppää sisältöön

Kuopioon nousee uusi psykiatriatalo, jossa mielenterveyspotilaita voidaan hoitaa inhimillisemmin – myös pakkohoito muuttuu merkittävästi

Kuopion yliopistollisen sairaalan yhteyteen rakennettavaan psykiatriataloon yhdistyvät monet nuorten ja aikuisten mielenterveyden tukipalveluista. Hankkeen kustannusarvio on noin 50 miljoonaa euroa.

Ylihoitaja Saija Turpeinen seisoo Kuopion Yliopistollisen sairaalan pihalla.
Julkulan sairaalan ylihoitaja Saija Turpeinen katselee Kysin tontilla paikkaa, johon uusi psykiatriatalo kohoaa seuraavan kahden vuoden aikana. Järvimaisema menetetään, mutta paljon uutta ja hyvää tulee tilalle, Turpeinen iloitsee. Kuva: Timo Turpeinen / Yle
Anna Ronkainen

Uuden psykiatriatalon rakentaminen Kuopiossa alkaa. Helmikuussa KYSin tontilla on jo tehty valmistelutöitä kuten esimerkiksi puuston poistoa.

Kahdeksankerroksinen psykiatriatalo rakennetaan seuraavan kahden vuoden aikana Kuopion yliopistollisen sairaalan yhteyteen. Vuosia valmisteltu hanke on nyt konkretisoitumassa pitkän odotuksen jälkeen.

– Taustalla on tehty kovasti töitä ja vihdoin pääsemme rakentamaan. Tämä on investointi meidän ja koko hyvinvointialueen tulevaisuudelle, Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtaja Jan Tollet iloitsee.

Psykiatriasairaalan rakentamiseen on valmistauduttu jo vuodesta 2017. Esimerkiksi Julkulan sairaalan työntekijät ovat odottaneet uusia tiloja kuumeisesti jo pitkään.

– Meidän nykyiset tilat eivät ole millään lailla nykyaikaiset eivätkä ne tue potilaiden hoitoa tai hoitotyötä, ylihoitaja Saija Turpeinen Julkulan sairaalasta kuvailee.

Hän uskoo, että uusissa tiloissa henkilökunnalla on mahdollisuus toteuttaa modernia psykiatriaa hoitotyössä. Tämän mahdollistavat esimerkiksi potilaiden omat huoneet, jotka rauhoittavat osastojen ilmapiiriä ja takaavat paremman yksityisyyden potilaille.

– Keskusteluja voidaan sitten toteuttaa potilaiden omissa huoneissa, Turpeinen listaa.

Kaadettuja puita ja rakennuksia Kuopion Yliopistollisen sairaalan alueella.
Uuden psykiatriatalon tulevalla paikalla on helmikuussa tehty valmistelevia töitä. Maaliskuussa alkavat varsinaiset rakennustyöt. Rakennus kohoaa Puijonlaaksontien varteen Nesteen huoltamon läheisyyteen. Kuva: Timo Turpeinen / Yle

Myös pakkohoidon osalta eristystilat muuttuvat toisenlaisiksi. Nykyiset huoneet ovat pieniä ja niitä pidetään epäinhimillisinä.

– Kaikki nämä on keskitetty omaan moduuliin ja ne ovat inhimillisemmät ja potilasystävällisemmät. Potilaat pääsevät liikkumaan omassa tilassa, he pääsevät vessaan ja parvekkeille haukkaamaan raitista ilmaa, Turpeinen kuvailee.

Hän uskoo, että tilat ovat turvallisemmat myös hoitohenkilökunnalle.

Tilasuunnittelussa varauduttu myös kasvutarpeeseen

Saman katon alle yhdistyvät jatkossa monet aikuisten ja nuorten mielenterveyden tukitoiminnoista. Esimerkiksi Kuopion psykiatriakeskus, Julkulan sairaala, Alavan sairaalakoulu sekä lastensuojeluyksikkö siirtyvät kokonaan uuteen psykiatriataloon.

Hankkeen valmisteluvaiheessa on tarkkaan selvitetty esimerkiksi tilatarpeita. Tähän on käytetty nykyisiä tilastoja muun muassa hoitopäivistä, avohoidon käyntimääristä sekä hoitojaksojen pituudesta.

Jan Tollet poseeraa kameralle Kuopion yliopistollisen sairaalan aulatilassa.
Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtaja Jan Tollet sanoo, että psykiatriatalo on investointi tulevaisuuteen. Kuva: Timo Turpeinen / Yle

– Myös tulevaisuutta on ennakoitu. Tilasuunnittelussa on varauduttu 30 prosentin kasvutarpeeseen. Rakennusta on mahdollista tulevaisuudessa hiukan laajentaa, suunnittelukoordinaattori Jukka Paappanen Psykiatriatalo-projektista kertoo.

Koko hankkeen kustannusarvio on noin 50 miljoonaa euroa.

Myös esimerkiksi Kemissä rakennetaan parhaillaan uutta psykiatriataloa Länsi-Pohjan keskussairaalan yhteyteen.

Uudet tilat houkuttelevat työvoimaa, uskoo sairaanhoitopiirin johtaja

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtaja Jan Tollet myöntää, että psykiatrian organisaatiolla on takanaan pitkäaikainen kipuilu. Haasteita ovat tuoneet vanhanaikaisten puitteiden lisäksi rekrytointiongelmat.

Hän uskoo, että molemmat ongelmat helpottuvat uusien tilojen myötä.

– Uudet tilat tukevat pito- ja vetovoima. Niiden avulla saamme houkuteltua ammattikuntaa mielenterveyspuolelle. Kilpailu työntekijöistä on kovaa, Tollet toteaa.

Hän pitää kymmenien miljoonien eurojen investointia kannattavana.

Uusi psykiatriatalo valmistuu keväällä 2024.

Aiheesta voi keskustella 1.3.2022 klo 23 saakka.

Lue lisää:

Psykiatriasairaalan rakentaminen alkaa maaliskuussa Kuopiossa – valmista pitäisi olla keväällä 2024

Psykiatrian hoito halutaan keskittää Kuopiossa uuteen psykiatriataloon

Suosittelemme sinulle