Hyppää sisältöön

KKO: Netissä huumeiden Sipulikanava-kauppapaikkaa ylläpitänyt mies syyllistyi huumeiden välittämiseen – tuomio yli 5 vuotta vankeutta

Miehen perustama ja ylläpitämä Tor-verkon palvelu antoi mahdollisuuden anonyymiin huumekauppaan. Sipulikanavan kautta myytiin, ostettiin ja välitettiin vuosina 2014–2017 suuria määriä huumausaineita.

Työpisteet näyttönäkymä sulkemisen jälkeen.
KKO katsoo, että mies edisti toiminnallaan koko Suomen alueella verkon välityksellä käytävää laajamuotoista huumausainekauppaa. Kuva: Tulli Kuva: Tulli
STT–Yle

Korkein oikeus (KKO) on tuominnut huumeiden (siirryt toiseen palveluun) kauppapaikkana toimineen Sipulikanava-sivuston perustajan ja ylläpitäjän viiden ja puolen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeästä huumausainerikoksesta.

Mies oli aiemmin tuomittu Helsingin hovioikeudessa neljän vuoden vankeuteen avunannosta 18 törkeään huumausainerikokseen ja 12 huumausainerikokseen.

Alemmista oikeusasteista poiketen KKO piti Sipulikanavan ylläpitäjänä toimineen Kim Holvialan toimintaa huumausaineiden välittämisenä ja tuomitsi hänet näin ollen törkeästä huumausainerikoksesta.

Ei itse käsitellyt huumeita

Holviala perusti Sipulikanavan anonyymin käytön mahdollistavaan Tor-verkkoon vuonna 2014. Huumeiden myyjät ja ostajat jättivät sivustolle myynti- ja ostoilmoituksia yhteystietoineen.

Holviala ei itse osallistunut huumeiden käsittelyyn.

KKO katsoi ennakkopäätöksessään, että Holvialan toiminta Sipulikanavan ylläpitäjänä mahdollisti verkon välityksellä käydyn laajamittaisen anonyymin huumausainekaupan, johon viranomaiset eivät usean vuoden aikana pystyneet puuttumaan.

– Tekoa on pidettävä myös kokonaisuutena arvostellen törkeänä ottaen erityisesti huomioon se, että Holviala on toiminnallaan edistänyt koko Suomen alueella verkon välityksellä käytävää laajamuotoista huumausainekauppaa, kirjoittaa KKO päätöksessään.

Alemmat oikeusasteet eivät pitäneet toimintaa huumeiden välittämisenä

Sekä hovioikeus että Itä-Uudenmaan käräjäoikeus hylkäsivät aikanaan syyttäjän ensisijaisen syytteen törkeästä huumausainerikoksesta.

Ne eivät katsoneet Holvialan syyllistyneen huumausaineiden välittämiseen, sillä hän ei itse hyötynyt huumekaupoista taloudellisesti.

Toissijaisena syytteenä syyttäjä vaati sivuston ylläpitäjälle rangaistusta avunannoista yksittäisiin huumausainerikoksiin, jotka olivat toteutuneet Sipulikanavan välityksellä.

Sipulikanava oli suomalainen verkkosivusto, jonka kautta myytiin, ostettiin ja välitettiin vuosina 2014–2017 erittäin suuria määriä huumausaineita ympäri Suomen

Tulli sulki Sipulikanavan yhteistyössä keskusrikospoliisin kanssa marraskuussa 2017.

Lue myös:

Huumeiden kauppapaikkana toimineen Sipulikanavan perustajalle hovissa neljä vuotta vankeutta

Syyttäjä hakee kovempaa tuomiota huumesivusto Sipulikanavan ylläpitäjälle – korkein oikeus myönsi valitusluvan

Syyttäjä vaatii Sipulikanavan perustajalle selvästi kovempaa rangaistusta – "Tällaiset henkilöt mahdollistavat sen, että kuka tahansa voi ryhtyä huumekauppiaaksi pienellä riskillä"

Nettihuumekaupan perustaja vuosiksi vankilaan – Tor-verkon palvelu antoi mahdollisuuden anonyymiin huumekauppaan

Tulli sulki Tor-verkon Sipulikanavan – merkittävää vaikutusta suomalaiseen huumekauppaan

Huumekauppa ei olekaan netissä niin piilossa kuin luulisi – tamperelainen tutkija keksi tavan mitata sitä: "Näkyvämpää kuin koskaan"

Suosittelemme sinulle