Hyppää sisältöön

Suomessa kilpailee tällä viikolla venäläishiihtäjiä, ukrainalaiset eivät ole mukana – Hiihtoliiton puheenjohtaja: "Turvaamme venäläisurheilijoiden turvallisuuden"

Ukrainalaishiihtäjät eivät ole mukana viikonloppuna Salpausselän kisoissa Lahdessa.

Suomessa järjestetään tällä viikolla stadionsprintti ja Salpausselän kisat. Kuva: Getty Images
Simo Arkko,
Joska Saarinen

Useita venäläisurheilijoita kilpailee tällä viikolla huipputason hiihtotapahtumissa Suomessa.

Salpausselän maailmancupin kilpailut järjestetään viikonloppuna Lahdessa, minkä lisäksi torstaina illalla Olympiastadionilla kisataan stadionsprintissä. Venäjän joukkueesta torstain stadionsprintissä nähdään esimerkiksi Julija Stupak ja Gleb Retivyh.

Salpausselän kisojen kilpailupäällikkö Tami Kiuru kertoo Yle Urheilulle, että Ukrainan maajoukkue ei saavu kilpailemaan Lahteen. Ukrainan maajoukkueen urheilijat eivät ole Kiurun mukaan ilmoittautuneet kisoihin määräaikaan mennessä. Ilmoittautuminen umpeutui maastohiihdon osalta 18. helmikuuta.

Suomen hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmen mukaan venäläisurheilijoiden turvallisuuden takaamisesta on jo keskusteltu Hiihtoliitossa.

– Tänä iltana jo kisataan stadionilla ja ilman muuta me järjestäjätahona turvaamme venäläisurheilijoiden turvallisuuden. Hehän ovat täysin syyttömiä tähän tilanteeseen. Totta kai me huolehdimme siitä, että heillä on turvalliset olosuhteet kilpailla, Haapasalmi kertoo.

Millä tavalla tilanne vaikuttaa loppukauteen Suomen näkökulmasta?

– Ensinnäkin tämä on äärettömän valitettava tilanne ja olemme todella pahoillamme syntyneestä tilanteesta. Olemme olleet viime päivien ja hetkien ajan sormi valtimolla tämän asian kanssa.

– Käymme tiiviisti keskustelua Kansainvälisen hiihtoliiton kanssa. Olemme keskustelleet asiasta pohjoismaisten kollegoiden ja muiden kollegoiden kanssa. Saamme lähipäivinä toivottavasti mahdollisimman pian kattojärjestö FIS:ltä näkemyksiä. Sitten otamme kantaa laajemmin tähän loppukauden ohjelmaan.

Venäjällä käydään maastohiihdon viimeinen maailmancupin kilpailu ja mäkihypyssäkin kilpaillaan loppukauden osalta Venäjällä. Onko käyty keskustelua siitä, että osallistuvatko suomalaiset kilpailuihin?

– Keskustelu kattaa nimenomaan loppukauden kaikki tapahtumat. Odotamme linjausta, koska tämä on sentyyppinen asia, että tämä koskettaa meidän koko hiihtoyhteisöä. Siinä mielessä on tärkeää, että koko porukalla kansainvälisesti katsomme linjaukset ja palaamme pikimmiten asiaan. Parin päivän, toivottavasti viikonlopun aikana viimeistään saamme päätöksiä asiasta.

Lue myös:

Analyysi: Putinin hyökkäyskäsky tuli myös venäläisille šokkina – sodan vastustaminen vaatii venäläisiltä ennennäkemätöntä rohkeutta

Vuokatin nuorten talviolympiapäivien suurin joukkue tulee Venäjältä: kisajärjestäjät alleviivaavat olympialaisten olevan rauhan tapahtuma

Suosittelemme sinulle