Hyppää sisältöön

Puolustusvaliokunnan hämäläisedustus: Suomen mahdollista tukea konkreettisesti Ukrainaa

Puolustusvaliokunnan hämäläisjäsenet Timo Heinonen, Jari Ronkainen sekä Mika Kari tuomitsevat jyrkin sanoin Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Myös Venäjän presidentin puheeseen sisältyvä uhkaus ydinaseen käytöstä on miesten mielestä vaarallista puhetta.

Tuhoutunut kerrostalo savuaa.
Venäjä aloitti aamulla laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan. Muun muassa Chuguivin kaupunkia on pommitettu. Kuva: Aris Messinis / AFP
Anne-Maria Niskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Puolustusvaliokunta kokoontui heti torstaina aamusta Venäjän hyökkäyksen johdosta. Puolustusvaliokunnan jäsen, loppilainen Timo Heinonen (kok.) kertoo valiokunnan kokoustaneen suojatiloissa ja saaneen laajan selonteon aiheesta. Tilanne Ukrainassa on hyvin vakava.

– Valitettavasti en yllättynyt hyökkäyksestä, mutta odotin, että se olisi alkanut jo yöllä, sanoo Timo Heinonen. Hän kritisoi Venäjän hyökkäystä kovin sanoin.

– Näyttää siltä, että Putin Venäjän diktaattorina on menettänyt otteensa tähän päivään. Tässä ei ole kyse pelkästään Ukrainasta. Nyt on käynyt selväksi, että Putin haluaa viedä suvereenilta valtiolta itsenäisyyden ja vaihtaa Ukrainan hallinnon sellaiseksi, joka toimii nukkehallintona Moskovan peukalon alla.

Heinosen mukaan Putinin toimissa huolestuttavinta on aamuinen puhe, jossa hän ilmoitti, että jos joku ulkopuolinen puuttuu tilanteeseen, niin seurauksena on ydinaseen käyttö.

– Hän uhkaa ydinaseella, kuittaa Heinonen ja jatkaa että tämä on hurja uhkaus.

Ronkainen: maailmanjärjestys tulee muuttumaan

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja, hollolalainen Jari Ronkainen (ps.) vakuuttaa, että Suomeen ei kohdistu välitöntä sotilaallista uhkaa. Ronkainen katsoo kuitenkin, että Ukrainan tapahtumat tulevat muuttamaan maailmanjärjestystä, ainakin jossain määrin.

– Putinin lausunto kovempien keinojen käyttämisestä vastarinnan edessä on erittäin vaarallista puhetta. Jos Venäjän toimiin ei saa puuttua tai tapahtuu jotain pahaa, niin kommentti vaarallinen, sanoo Ronkainen.

Jari Ronkainen katsoo, että eduskunnan tulee keskustella mahdollisuuksista toimittaa Ukrainaan suojausmateriaaleja, kuten erilaisia panssarirakenteita.

Diplomatian keinoja ei tule unohtaa

Puolustusvaliokunnassa istuvan SDP:n Mika Karin mukaan Suomen on hyvä varautua, vaikkei maa olekaan nyt uhattuna. Sekä Ronkainen että lahtelainen Kari toivovat, että Venäjän kanssa pystytään vielä tulevaisuudessa toimimaan diplomatian keinoin.

Kari muistuttaa, että sodan käynnillä ei ole koskaan saatu lopullista voittoa.

– Tulevat sukupolvet kirjoittavat historiaa ja sen takia täytyy kuitenkin kaiken realismin keskellä luottaa siihen, että taistelujen lopettamisesta voitaisiin käydä diplomaattista keskustelua. Se, onko sillä vaikutusta, on kokonaan toinen asia, mutta myöskään diplomaattisen raiteen jatkamista ei pidä unohtaa, Mika Kari sanoo.

Suosittelemme sinulle