Hyppää sisältöön

Fennovoima: Venäjän hyökkäys Ukrainaan muodostaa suuren riskin Hanhikiven ydinvoimalahankkeelle

Fennovoiman mukaan meneillään oleva konfliktitilanne voi vaikuttaa venäläisvetoiseen Pyhäjoen ydinvoimalahankkeeseen.

Ilmakuva Hanvikivi 1 ydinvoimlan rakennusalueesta. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.
Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana. Kuva: Janne Järvinen / Yle
Johanna Laakkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Pohjanmaan Pyhäjoelle ydinvoimalaa suunnitteleva Fennovoima on kommentoinut päivällä Ukrainan tilannetta ja sen vaikutuksia ydinvoimalahankkeeseen. Hanhikiven ydinvoimalahanke on vahvasti venäläisvetoinen niin teknologian, omistuksen kuin rahoituksenkin suhteen.

– Merkittävä aseellinen konflikti Euroopassa on nyt todellisuutta. Venäjän invaasio Ukrainaan sekä siitä johtuvat EU:n ja länsimaiden vastatoimet muodostavat suuren riskin Hanhikivi 1 -hankkeelle, yhtiön tiedotteessa todetaan.

– Olemme hyvin pahoillamme ja surullisia tapahtumista ja tilanteesta Ukrainassa. Alueella on paljon työntekijöidemme läheisiä ja ajatuksemme ovat heidän luonaan, Fennovoima jatkaa.

Myös elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi eduskunnan kyselytunnilla, ettei hän voisi tässä tilanteessa esitellä valtioneuvostolle Fennovoiman ydinvoimalan rakentamislupaa.

Lintilä ei näe nykyisessä tilanteessa hankkeen etenemistä mahdollisena.

– Jos ajattelee tämän hetken tilannetta, reaktorin painesäiliöt tehdään Donetskissa niin joudun sanomaan esittelevänä ministerinä että en näe näkymää, että voisin esitellä sitä valtioneuvostolle, Lintilä totesi.

Hankkeen tulevaisuus on ollut muutenkin esillä viime päivinä.

Venäjään erikoistuneet professorit kommentoivat jo aiemmin pitävänsä hanketta vakavana virheenä, koska hankkeella tuetaan suoraan Venäjän ydinasetuotantoa ja samalla Vladimir Putinin geopoliittisia päämääriä.

Lue lisää: ”Tuemme suoraan Venäjän ydinasetuotantoa” – asiantuntijat pitävät Fennovoiman hanketta vakavana virheenä

Suosittelemme sinulle