Hyppää sisältöön

EU-johtajat hyväksyivät lisää Venäjän vastaisia pakotteita – pääministeri Marin: "Seuraukset osuvat tietenkin myös meihin"

Eurooppa-neuvosto hyväksyi torstaina uusia Venäjän vastaisia pakotteita. Tavoitteena on aiheuttaa Venäjälle vakavia ja massiivisia seurauksia.

Pääministeri Sanna Marin Brysselin huippukokouksessa.
Sanna Marinin mukaan jäsenmaiden kesken oli laaja yhteisymmärrys siitä, että ukrainalaisia pakolaisia voidaan ja halutaan auttaa. Kuva: John Thys / EPA
Rikhard Husu
Avaa Yle-sovelluksessa

BRYSSEL EU-maiden päämiehet sopivat perjantain vastaisena yönä uusista Venäjään kohdistuvista pakotteista.

Massiivisiksi kuvatut sanktiot iskevät muun muassa rahoitusmarkkinoihin, öljyntuotantoon, ilmailualaan ja strategisesti tärkeiden teknologiatuotteiden tuontiin.

– Nähtäväksi jää, minkälaisia vaikutuksia Venäjän toimintaan näillä pakotteilla on. Mutta se on varmaa, että Venäjän talouteen näillä tulee olemaan voimakasta vaikutusta, pääministeri Sanna Marin (sd.) arvioi.

Pakotteilla ja Venäjän mahdollisilla vasta-pakotteilla on väistämättä vaikutuksia myös EU-maiden talouksiin. Marinin mukaan seuraukset on kestettävä.

– Nämä seuraukset osuvat tietenkin myös meihin, mutta tämä hinta on maksettava, koska me emme voi kansainvälisenä yhteisönä olla reagoimatta tilanteeseen.

Äärimmäinen keino jäi käyttämättä

Monet EU-maat ovat ilmaisseet halunsa sulkea venäläispankit Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle. Sululla olisi merkittävät vaikutukset Venäjän ulkomaankauppaan.

Pääministeri Marin ilmaisi ennen kokousta olevansa valmis keskustelemaan asiasta. Eurooppa-neuvosto ei kuitenkaan ottanut kantaa asiaan päätelmissään.

– Koko tämä iso kysymys Swift-järjestelmästä oli esillä tänään, ja sille annettiin aika laajaa tukea.

Marinin mukaan asiaan palataan. Hänen mukaansa nyt on se hetki, kun raskaimmat toimet pitää ottaa käyttöön.

– Komissio tulee valmistelemaan vielä lisätoimia pakotteiden osalta. Niin voimakas tämä Venäjän toiminta ja hyökkäys on, että näihinkin on syytä varautua.

Pakolaisten tuloon valmistaudutaan

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan noin 100 000 ukrainalaista on joutunut jättämään kotinsa Venäjän hyökkäyksen yhteydessä. Tuhansia on paennut naapurimaihin.

Marinin mukaan jäsenmaiden kesken oli laaja yhteisymmärrys siitä, että ukrainalaisia pakolaisia voidaan ja halutaan auttaa.

– Kyse on eurooppalaisesta valtiosta, ja erityisesti Ukrainan naapurimaat tulevat kantamaan tässä suurta vastuuta.

Huippukokous ilmaisi myös huolensa Valko-Venäjän osallisuudesta.

– Näyttäisi siltä, että Valko-Venäjä on todella osallinen tässä hyökkäyksessä, Marin sanoo.

Marinin mukaan pakotteita kohdistetaan Valko-Venäjään siinä missä Venäjään.

Voit keskustella aiheesta 26.2. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Yle seuraa Venäjän hyökkäystä hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

Suosittelemme