Hyppää sisältöön

Närpiön kiskontatapauksen uhriluku on kasvanut kolminumeroiseksi – poliisi vetoaa yhteisöön kynnysrahajärjestelmän lopettamiseksi

Myös keskusrikospoliisi on mukana tutkinnassa. Yhteistyötä viranomaisten kanssa on lisätty ja vietnaminkielinen tiedote on laadittu. Poliisi kaipaa lisää tietoa hyväksikäyttäjistä.

En isig väg med byggnader på båda sidorna. Solen lyser klart på himmelen.
Poliisi vetoaa yhteisöön ja kasvihuoneyrittäjiin kynnysrahajärjestelmän lopettamiseksi. Kuva: Juho Teir / Yle
Sebastian Björklund

Närpiön kiskontatapauksessa on syytä epäillä että kynnysrahaa maksaneiden uhrien lukumäärä on kolminumeroinen, toteaa poliisiviranomaiset perjantain tiedotteessa.

Tutkintavastuuta on sen laajuuden vuoksi jaettu sekä Helsingin poliisilaitoksen että Pohjanmaan poliisilaitoksen kesken. Myös Keskusrikospoliisi on mukana tutkinnassa. Tunnistettujen epäiltyjen määrä on edelleen noin kymmenen henkilöä.

Myös Närpiön kaupunki tekee yhteistyötä poliisin kanssa.

Poliisia kiinnostaa, liittyykö kokonaisuuteen kasvihuoneyrityksiä tai niiden liepeillä olevia tahoja. Tavoitteena on muun muassa selvittää, saavatko kasvihuoneyritykset oikeudetonta hyötyä kynnysrahoista.

Helsingin poliisin ja Pohjanmaan poliisin tutkintavastaavat vetoavat nyt yhteisöön ja kasvihuoneyrittäjiin kynnysrahajärjestelmän lopettamiseksi.

Poliisi ja yhteistyöviranomaiset ovat laatineet tiedotteen, jossa informoidaan tuesta ja avusta, jota on mahdollista saada työvoiman hyväksikäytön tilanteissa. Tiedote on myös käännetty vietnamin kielelle.

Poliisi muistuttaa, että Suomessa kenenkään ulkomaalaisen ei tarvitse maksaa kynnysrahaa tai minkäänlaista lahjaa tänne töihin päästääkseen. Kynnysrahan periminen on laitonta.

Poliisi kaipaa yhä lisää tietoa hyväksikäyttäjistä. Poliisi korostaa, että viranomaisille kertomisesta ei seuraa uhreille vahinkoa eikä tämän vuoksi pidä pelätä, että joutuisi karkoitetuksi maasta.

Vihjeitä asiaan liittyen voi lähettää osoitteeseen ihmiskauppa@poliisi.fi ja vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi

Lue lisää:

Kolme henkilöä vangittiin epäiltynä törkeästä kiskonnasta Närpiössä

Pohjanmaan poliisi Närpiön kiskontavyyhdistä: “Rikollinen toiminta on jatkunut pitkään, puhutaan kymmenistä vuosista"

HBL: Kymmenien vietnamilaisten epäillään joutuneen kiskonnan uhreiksi Pohjanmaalla

Suosittelemme sinulle