Hyppää sisältöön

"Tämä tuntuu sisällissodalta ja rikokselta", sanoo Allegrolla Suomeen tullut Aleksandr – Venäjän hyökkäystä vastaan osoitettiin mieltä Pietarissa

Pietarissa järjestettiin eilisiltana mielenosoitus, jossa toivottiin Putinin jäävän eläkkeelle. Tavoitimme Helsingin päärautatieasemalta perjantaiaamuna Venäjän hyökkäyksestä järkyttyneitä pietarilaisia.

Pietarin mielenosoituksessa huudettiin, että Putinin pitää jäädä eläkkeelle
Pietarin mielenosoituksessa huudettiin, että Putinin pitää jäädä eläkkeelle
Varpu Helpinen,
Jani Nivala,
Juulia Tillaeus

Allegro-juna Pietarista toi tänä aamuna Pietarista Suomeen Zürichissa Sveitsissä opiskelevan Aleksandrin. Hän oli järkyttynyt kotimaansa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

–Meidän presidenttimme pystyy tekemään tällaisen teon, aloittamaan sodan naapurimaassa. Ukraina on kuin me, veljes- ja sisarkansa, ja tämä tuntuu sisällissodalta ja rikokselta, Aleksandr kertoi sujuvasti englanniksi aamulla Helsingin päärautatieasemalla Yle Uutisille.

Hän ja hänen perheensä tai ystävänsä eivät ensin torstaiaamuna uskoneet, että Venäjä on tosiaan hyökännyt Ukrainaan.

– Eihän tällaista voi tapahtua 2020-luvulla. Jumala tietää, mitä tapahtuu tulevaisuudessa.

Aleksandr ei halua myöskään päätyä Venäjän armeijaan.

– Mitä Putin voi tehdä meille Pietarissa ja Moskovassa, se pelottaa. En halua uhrata elämääni enkä tiedä, mihin pitäisi varautua. En halua taistella tällaisen asian takia.

Hän osallistui eilisiltana Pietarin pääkadulla Nevski Prospektilla rauhanomaiseen mielenosoitukseen. Hän on aikaisemminkin osallistunut opposition mielenosoituksiin ja ymmärtää oppositiojohtaja Aleksei Navalnyn ajatuksia, mutta ei ole halunnut vastustaa turvallisuusjoukkoja tai poliisia.

– Nevski Prospektilla oli paljon minun ikäisiäni nuoria, ehkä parisen tuhatta. Siellä huudettiin iskulauseita Pois Ukrainasta, Haluamme rauhaa ja Putin, siirry eläkkeelle.

Hänen mukaansa Venäjällä on vaikeaa olla eri mieltä Putinin kanssa. Hän haluaisi elää maailmassa, jossa ei tarvitse taistella koko ajan mielipiteensä vaikutuksista.

Mielenosoituksia oli eilen muuallakin Venäjällä ja ympäri maailmaa. Poliisin kerrotaan pidättäneen kymmeniä mielenosoittajia Moskovassa ja Pietarissa. Helsingissä Venäjän-suurlähetystön eteen Tehtaankadulle kokoontui 1 500 mielenosoittajaa.

Aleksandr suuntaa seuraavaksi Berliiniin ystävänsä luo, koska opiskeluja Sveitsissä tehdään etänä koronaviruksen takia.

Lentoliput sunnuntaiksi, mutta pelon takia junalla jo tänään Suomeen

Pietarilaiset Igor ja Aleksandra matkustavat Suomen kautta Ruotsiin, jossa Igorilla on työlupa.

– Meillä oli lentoliput sunnuntaiksi, mutta olin niin peloissani, että tein viime yönä päätöksen lähteä aamujunalla Suomeen, Igor kertoi englanniksi.

Heillekin eilisaamun uutiset olivat shokki.

– On tosi pelottavaa, kun et tiedä, mitä tapahtuu seuraavaksi. Kaikki sukulaisemme ovat huolissaan itsestään ja meistä, kukaan ei ole turvassa nyt, Aleksandra sanoi.

Kun he lähtivät Ruotsista viikko sitten käymään Pietarissa, he kertoivat vielä uskoneensa sataprosenttisesti, ettei Putin hyökkää Ukrainaan.

– Monet venäläiset ovat eri mieltä Venäjän hallinnon toimista eivätkä todellakaan halua sotaa, he sanoivat.

VR: Allegro liikennöi normaalisti

Talouselämän mukaan (siirryt toiseen palveluun)Pietarista Helsinkiin matkannut Allegro-juna olisi ollut torstaina iltapäivällä poikkeuksellisen täynnä.

VR:n Venäjän-liikenteen johtaja Viktoria Hurrin mukaan Allegro-junissa on kuitenkin ollut tilaa myös sen jälkeen, kun Venäjä varhain torstaina hyökkäsi Ukrainaan.

– Juniin mahtuu hyvin. Torstaina iltapäivän junassa matkustajia oli alle puolet täyttöasteesta, Hurri sanoo.

Tarkkoja matkustajamääriä tai matkustajien kansalaisuuksia Hurri ei kerro.

– En lähde kommentoimaan matkustajatietoja, mutta esimerkiksi hiihtolomien ja venäläisten vapaapäivien aikaan on ollut erittäin paljon matkustajia, kuten yleensä.

Hurrin mukaan VR seuraa tilanteen kehittymistä. Ukrainan tilanteen vaikutusta junaliikenteeseen yhtiö ei Hurrin mukaan vielä pysty kommentoimaan.

– Odotamme viranomaisohjeistusta, ja tulemme noudattamaan sitä, Hurri sanoo.

Tällä hetkellä Pietarin ja Helsingin välillä kulkee päivittäin kaksi Allegro-vuoroa molempiin suuntiin. Ylen haastattelemien junamatkustajien mukaan Venäjän puolella rajaa tarkastukset junassa olivat samanlaiset kuin aikaisemminkin.

Täältä voit lukea viimeisimmät tiedot Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Kaikki haastateltavat esiintyvät tässä jutussa poikkeuksellisesti vain etunimillään omasta pyynnöstään.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 26.2.2022

Suosittelemme sinulle