Hyppää sisältöön

Venäjä suljetaan pois Euroviisuista – nyt Suomikin voi osallistua

Yle vetosi Euroopan yleisradiounioni EBUun, jotta Venäjä suljettaisiin kokonaan pois Euroviisuista. Perjantai-iltana EBU taipui vaatimukseen.

Euroviisujen voittaja Italian Måneskin.
Viime vuonna viisut voitti Italian Måneskin. Kuva: Robin Van Lonkhuijsen / EPA
Jussi Mankkinen

Euroopan yleisradiounioni EBU on päättänyt antaa Venäjälle porttikiellon Eurovision laulukilpailuun.

– Päätös liittyy huoliin siitä, että Ukrainan ennennäkemättömän kriisin valossa Venäjän osallistuminen tämän vuoden kilpailuun aiheuttaisi Euroviisuille huonoa mainetta, EBU sanoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Yle vetosi Euroopan yleisradiounioni EBUun, että Venäjä pitää sulkea kokonaan pois Euroviisuista. Viisut järjestetään toukokuussa Italian Torinossa.

Yle totesi tiedotteessaan aiemmin perjantaina, ettei se aio osallistua kilpailuun, jos Venäjä kutsutaan mukaan.

– Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vastoin kaikkia niitä arvoja, joita Yle ja muut eurooppalaiset yleisradioyhtiöt edustavat. Yle puolustaa aina länsimaista demokratiaa, oikeusvaltion perusperiaatteita, sananvapautta ja ihmisarvoa. Yle ei voi olla mukana tapahtumassa, jossa räikeästi näitä arvoja vastaan hyökännyt Venäjä voi käyttää yhtä Euroopan tunnetuinta brändiä oman etunsa ajamiseen. Toivon, että EBU toimii tässä arvojensa mukaisesti, sanoi Ylen Luovat sisällöt ja media -yksikön johtaja Ville Vilén tiedotteessa.

Yle kysyi asiasta jo torstaina EBUlta, ja torstai-iltana saadun vastauksen mukaan Euroviisut on ei-poliittinen kulttuuritapahtuma. EBU kuitenkin kertoi tarkkailevansa tapahtumia.

Torstaina myös Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n toimitusjohtaja Hanna Stjärne sanoi, että SVT:n mielestä EBUn pitäisi harkita asiaa uudestaan.

– Ymmärrän ajatuksen Euroviisuista epäpoliittisena tapahtumana. Euroopan tilanne on kuitenkin Venäjän hyökkäyksen takia erittäin vakava. Olemme vaatineet EBUa muuttamaan kantaansa, Stjärne sanoi SVT:n jutussa. (siirryt toiseen palveluun)

Suomen tämän vuoden edustaja Euroviisuihin valitaan huomenna lauantaina järjestettävässä Uuden Musiikin Kilpailun finaalissa. Suora lähetys finaalista nähdään Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa klo 21.

– Ylen UMK on tuonut menestyksekkäästi uutta kotimaista musiikkia esille jo kymmenen vuoden ajan. Meillä on tänäkin vuonna finaalissa upeita biisejä ja artisteja. Uskon ja toivon, että yksi heistä saa mahdollisuuden esiintyä toukokuussa koko Euroopalle, Ville Vilén kertoi.

Juttua päivitetty 25.2. kello 18.46: EBU sulkeekin Venäjän pois Euroviisuista.

Mitä mieltä olet Venäjän osallistumisesta Euroviisuihin? Voit osallistua keskusteluun 26.2. klo 23:een asti.

Lue myös:

Ruotsin yleisradioyhtiö vaatii Venäjää ulos Euroviisuista – EBU: “Euroviisut on ei-poliittinen tapahtuma”

Suosittelemme sinulle