Hyppää sisältöön

Huumerikoksista pitkiä tuomioita Keski-Suomessa – poliisi pääsi tekijöiden jäljille salatun Sky ECC-viestisovelluksen avulla

Poliisi pääsi huumerikosten jäljille, kun Sky ECC-viestisovelluksen salaus pystyttiin purkamaan. Isoa huume-erää säilytettiin maastokätköissä Petäjävedellä. Huumeita myytiin eri puolille maata, mutta huumekauppaa käytiin myös Jyväskylässä.

Keski-Suomen käräjäoikeuden oikeus-salin ovi. Ovessa Teksti Sali 10
Keski-Suomen käräjäoikeus antoi kansliatuomiossaan pitkiä vankeusrangaistuksia laajassa huumerikoksessa. Kuva: Simo Pitkänen / Yle
Marja Roiha

Keski-Suomen käräjäoikeus on antanut mittavan huumekaupan päätekijälle törkeistä huumerikoksista yli kymmenen vuoden vankeustuomion. 37-vuotias mies tuomittiin 11 vuoden 8 kuukauden pituiseen vankeuteen.

Huumekaupassa mukana ollut toinen, 57-vuotias mies tuomittiin 9 vuoden 8 kuukauden vankeuteen törkeistä huumausainerikoksista sekä avunannosta rikoksiin.

Lisäksi huumeita ja rahaa varastoinut 39-vuotias mies tuomittiin 9 vuoden ja 6 kuukauden pituiseen vankeuteen törkeistä huumausainerikoksista ja törkeästä ampuma-aserikoksesta.

Kaksi muuta huumekaupoissa mukana ollutta miestä saivat yli kuuden vuoden ja yli kolmen vuoden vankeustuomiot. Toinen heistä oli ehdonalaisessa vankeudessa aiemmasta huumerikoksesta.

Tuomion saaneet miehet olivat muun muassa tuoneet laittomasti maahan, pitäneet hallussaan ja myyneet esimerkiksi kymmeniä kiloja amfetamiinia ja kokaiinia sekä kymmeniä tuhansia subutex-tabletteja. Lisäksi osa miehistä tuomittiin törkeistä ampuma-aserikoksista.

Huumausaineita oli kuljetettu muun muassa Torniosta ja Helsingistä Jyväskylään. Huumeita oli myyty eri puolille maata, ja huumeita myytiin myös Jyväskylässä. Huumeita oli säilytetty muun muassa Petäjävedellä, jossa käräjäoikeuden tuomion mukaan on ollut useassa eri maastokätkössä noin 15 kiloa amfetamiinia.

Poliisi pääsi huumerikosten jäljille, kun Sky ECC-viestisovelluksen salaus pystyttiin purkamaan.

Keski-Suomen kärjäoikeus määräsi kaikki miehet vangittaviksi. Heidät passitettiin saman tien vankilaan rangaistusta suorittamaan.

Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia, eli niihin voi anoa muutosta hovioikeudelta. Mikäli tuomitut eivät hae muutosta, käräjäoikeuden tuomiot jäävät voimaan.

Viime vuonna poliisi paljasti Suomessa toisen, laajan huumerikosvyyhdin, joka ulottui myös Keski-Suomeen.

Lue lisää:

Päätekijöille vaaditaan yli 10 vuotta vankeutta – syyttäjä ajaa kovia tuomioita Greenlight-operaatioon liittyvässä huumejutussa Jyväskylässä

Suosittelemme sinulle