Hyppää sisältöön

Nato ottaa käyttöön osan nopean toiminnan joukoistaan – Stoltenberg: Euroopan turvallisuustilanne on muuttunut

Sotilasliitto Nato on keskustellut Ukrainan tilanteesta hätäkokouksessa, joka kutsuttiin koolle koska Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Stoltenberg oli kutsunut kumppanimaat Ruotsin ja Suomen mukaan kokoukseen.

Jens Stoltenberg
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tiedotustilaisuudessaan perjantaina. Kuva: Stephanie Lecocq / EPA
Saana Uosukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Sotilasliitto Nato vahvistaa lisää Euroopan itäisessä osassa olevien jäsenmaidensa puolustusta, tiedotti sotilasliitto perjantaina. Nato-maiden johtajat keskustelivat tänään Ukrainan tilanteesta hätäkokouksessa.

Pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan osia nopean toiminnan joukoista otetaan käyttöön. Stoltenbergin mukaan tämä tarkoittaa tuhansia sotilaita, merivoimien kalustoa ja ilmavoimien kalustoa. Mukana on Yhdysvaltojen ja Ranskan joukkoja, jotka menevät eri osiin itäisessä Euroopassa, täsmensi Stoltenberg.

– Olemme uudessa turvallisuustilanteessa Euroopassa, sanoi Stoltenberg.

Stoltenbergin mukaan Venäjä yrittää vaihtaa Ukrainan hallinnon. Hän sanoi myös Venäjän tehneen suuren strategisen virheen.

"Kenenkään ei pidä uskoa Venäjän valheita"

Stoltenberg sanoi kutsuneensa kokoukseen kumppanimaat Suomen ja Ruotsin, sillä tilanne koskettaa kaikkia.

– Kenenkään ei pidä uskoa Venäjän valheita, kerrottiin kokouksen yhteisessä lausunnossa, jossa oli mukana 30 jäsenmaan johtajaa.

Nato tuomitsi jälleen Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Nato vaatii myös Venäjää lopettamaan etenemisen Ukrainassa.

– Muun maailman mielestä Venäjä ja Valko-Venäjä ovat vastuussa teoistaan, lausunnossa sanottiin. Nato kehottaa kaikkia maailman maita tuomitsemaan hyökkäykset Ukrainaan.

Stoltenberg ilmoitti, että osa Nato-maista aikoo edelleen toimittaa sotilaallista apua ja aseita. Tämä tarkoittaa esimerkiksi apua Ukrainan ilmapuolustustukselle. Stoltenbergin mukaan Ukraina on pystynyt aiheuttamaan "vahinkoa" venäläisille hyökkääjille.

Kokouksessa ei ollut tarkoitus tehdä päätöksiä, vaan se oli keskusteleva. Kokouksessa oli aiemmin arvioitu olevan keskustelua esimerkiksi Naton nopean toiminnan joukoista, joiden koko voi olla jopa 40 000 sotilasta.

Baltian maat, Puola ja Bulgaria olleet huolissaan

Natoon kuuluvat Baltian maat eli Viro, Latvia ja Liettua, sekä niiden lisäksi Puola ja Bulgaria, ovat olleet huolissaan turvallisuudestaan Venäjän aloitettua hyökkäyksen Ukrainaan keskiviikkona.

Natolla on 5 000 sotilasta Baltian maissa ja Puolassa, mutta viime kuukausina se on lisännyt puolustustaan näissä neljässä maassa. Esimerkiksi perjantaina Britannian sotilaskalustoa saapui Viroon.

Baltian maat ovat vedonneet, että Ukrainalle lähetettäisiin sotilaallista, rahallista ja poliittista apua. Nato ei kuitenkaan aio organisaationa auttaa Ukrainaa, yksittäiset maat sen sijaan voivat halutessaan tukea Ukrainaa sotilaallisesti.

Yhdysvallat kertoi torstaina lähettävänsä 7 000 sotilasta Saksaan hiljattain sinne lähetetyn 5 000 sotilaan lisäksi. Politico-lehden mukaan joukot lähtevät matkaan "lähipäivinä".

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on syyttänyt länsimaita hitaasta reagoinnista Ukrainan auttamiseksi Venäjän hyökkäystä vastaan.

Hätäkokouksessa Suomea on edustanut etäyhteyksin tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Niinistön tiedotustilaisuus on katsottavissa Ylen erityislähetyksessä Yle TV1:ssä sekä tästä linkistä.

Päivitetty 18.47: infon alkamisaikaa.

Lue lisää:

Yle seuraa Ukrainan tilannetta

Presidentti Sauli Niinistö valmistautuu sotilasliitto Naton hätäkokoukseen – Itämeren turvallisuus kiinnostaa Natoa

EU:lta sinetti Venäjä-pakotteisiin: Putinin ja Lavrovin varat jäädytetään, pakotteita jatkossa myös oligarkeille ja Valko-Venäjälle, Swift-sulkua ei tehdä

Analyysi: Kuinka kauan Venäjän rikkaat sietäisivät Putinia, jos heiltä vietäisiin viisumit, loistojahdit ja Saimaan huvilat?

Asiantuntijat ruotivat Ukrainaa huippukokouksien alla – EU:n pakotepakettia odotetaan, Nato kriisineuvotteluihin, tuhannet pakenevat

Suosittelemme