Hyppää sisältöön

Ukrainalaisten kausityöntekijöiden tilanne huolettaa – marjayrittäjä Elina Jukkola: "Tosi vaikeaa on löytää ammattitaitoista väkeä näihin hommiin"

Suuri osa maataolouden kausityöntekijöistä tulee Suomeen Ukrainasta. Hauhtosen vihannes- ja marjatilalle ukrainalaisia olisi tulossa kevättöihin toukokuussa.

Kuka poimii ensi kesänä mansikat ja muut marjat? Sitä pohditaan nyt marjatiloilla, kun sotatila saattaa estää kausityöntekijöiden pääsyn Ukrainasta Suopmeen. Kuva: Ville Viitamäki / Yle
Elina Kaakinen

Ukrainassa alkaneen sodan vaikutukset ulottuvat myös Keski-Pohjanmaalle, ja saattavat näkyä työvoimapulana maataloudessa. Keskipohjalaisilla tiloilla on perinteisesti työskennellyt työntekijöitä Ukrainasta.

Heidän saapumisensa Suomeen on sodan takia epävarmaa.

Esimerkiksi Hauhtosen vihannes- ja marjatilalla Kokkolan Marinkaisissa on viime vuosina ollut 20 - 30 ukrainalaista kausityöntekijää.

Yrittäjä Elina Jukkola toteaa, että pian saatetaan joutua miettimään vaihtoehtoisia työntekijäjärjestelyitä.

– Ensimmäisten ukrainalaisten oli määrä aloittaa toukokuun alussa, ja paperit heidän osaltaan oli jo tehty, mutta katsotaan nyt miten tässä käy. Vielä seurataan tilannetta, mutta nopealla aikataululla saa ruveta toimimaan.

Elina Jukkola kertoo, että tilalla on usean vuoden ajan ollut samat työntekijät kevättöissä.

– He ovat näihin töihin rutinoituneet. Tosi vaikeaa on löytää ammattitaitoista väkeä näihin hommiin.

Toukokuu on Jukkolan mukaan hankalaa aikaa siinäkin mielessä, että esimerkiksi alan opiskelijat ovat vielä kouluissaan kiinni ja heidän on vaikea irrottautua pitempiin kausitöihin.

– Pääporukka Ukrainasta meille tulee vasta poimintakauden alkaessa kesäkuun lopussa ja heinäkuun alussa.

Suosittelemme sinulle