Hyppää sisältöön

Suomi antamassa Viron tykeille vientiluvan – hallitus päättämässä suojavarusteiden lähettämisestä Ukrainaan

Ylen tietojen mukaan hallitus kokoontuu tänään sunnuntaina ylimääräiseen istuntoon päättämään luotiliivien ja kypärien sekä kenttäsairaalan lähettämisestä Ukrainaan.

Kenttähaupitsi 122 H 63.
Kuva: Puolustusvoimat
Maria Stenroos
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi varautuu päättämään mahdollisimman pian avusta Ukrainaan.

Uutistoimistot kertoivat lauantaina, että Saksa antaa vientiluvat aseille, joita Euroopan maat ovat aiemmin ostaneet Saksalta ja haluaisivat luovuttaa Venäjän hyökkäystä vastaan puolustautuvalle Ukrainalle.

Suomi tarvitsee Saksan kannan kertoakseen Virolle, voiko Viro antaa suomalaisten Viroon myymät tykit Ukrainalle.

Ylen tietojen mukaan Suomelle on vahvistettu, että Saksan ratkaisu on myönteinen. Saksan kanta ei ole vielä virallisesti saapunut Suomelle.

Ulkoministeriö antoi aiemmin lausunnon, että sillä ei ole mitään tykkien luovutusta vastaan. Ylen tietojen mukaan puolustusministeriö on samalla kannalla. Tämä tarkoittaa, että puolustusministeriö tulee tekemään myönteisen päätöksen Viron vientiluvasta, Ylelle kerrotaan.

Luotiliivejä ja kypäriä sekä kenttäsairaala

Valtioneuvosto kokoontunee huomenna ylimääräiseen istuntoon päättämään lisäavusta Ukrainaan. Tähän asti apu on ollut rahallista ja humanitääristä. Huomenna on tarkoitus päättää myös sotilasmateriaalin viemisestä.

Ylelle vahvistetaan toisistaan riippumattomista lähteistä, että Suomi päättänee huomenna 1000 luotiliivin, 1000 kypärän sekä yhden kenttäsairaalan lahjoittamisesta Ukrainalle.

Ukraina on pyytänyt useaan otteeseen EU-mailta ja suoraan Suomelta monenlaista apua. Listassa on yli sata artikkelia.

Suomi on pohtinut auttamista pitkään, sillä periaate on ollut, ettei Suomi vie aseita sotaa käyviin maihin. Myös sitä on harkittu, mitä Ukrainalle voidaan luovuttaa, sillä Suomen puolustusvoimat voi itsekin tarvita materiaaliaan.

Ratkaisu on Suomelle poliittisesti vaikea myös siksi, että Ukraina taistelee juuri Venäjän hyökkäystä vastaan.

Suomi ei toistaiseksi ole päättänyt varsinaisesta aseavusta Ukrainalle, toisin kuin monet eurooppalaiset maat. Esimerkiksi Saksa päätti lauantaina, että se toimittaa Ukrainalle panssarintorjunta-aseita ja ilmatorjuntaohjuksia.

Voit keskustella uutisesta kommenttiosiossa 27.2. klo 23 asti.

Lue myös:

Suomesta Viroon viedyt haupitsit soveltuisivat panssarintorjuntaan Ukrainassa – Puolustusvoimat saattaa korvata haupitsit muilla järjestelmillä

Suosittelemme sinulle