Hyppää sisältöön

Krista Pärmäkoski taisteli podiumille – Therese Johaug 1,2 sekunnin marginaalilla voittoon naisten 10 kilometrillä

Therese Johaug piti pintansa Venäjän Natalia Neprjajevaa vastaan. Krista Pärmäkoski oli kolmas ja Kerttu Niskanen jäi tällä kertaa neljänneksi, kun Salpausselällä hiihdettiin naisten 10 kilometrin väliaikalähtökisa.

Krista Pärmäkoski Lahdessa 10 km:n kisassa 27.2.2022.
Krista Pärmäkoski oli parhaana suomalaisena kolmas. Kuva: Lehtikuva
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Therese Johaug on voittanut Salpausselän kisoissa maastohiihdon maailmancupissa naisten 10 kilometrin kilpailun. Kilpailu hiihdettiin perinteisellä hiihtotavalla väliaikalähtönä, kuten olympialaisissakin.

Pekingissä Johaug voitti olympiakultaa kyseisellä matkalla 0,4 sekunnilla ennen Kerttu Niskasta. Krista Pärmäkoski otti puolestaan olympiapronssia 0,1 sekunnin erolla Venäjän Natalia Neprjajevaan.

Nyt järjestys meni uusiksi kärjen takana. Lopun erittäin vahvasti tullut Neprjajeva laittoi norjalaisen tiukalle, mutta Johaugin loppuveto riitti. Lopulta Johaug päihitti Neprjajevan 1,2 sekunnin erolla.

Pärmäkoski oli kolmas (+16,5) ja Niskanen neljäs (+37,7).

Therese Johaug.
Therese Johaug oli erittäin tyytyväinen voittoonsa tiukassa kisassa Salpausselän laduilla. Kuva: Lehtikuva

Näin kisa eteni

Johaug piti kärkipaikkaa alusta saakka. Jo 1,5 kilometrissä Johaug johti neljällä sekunnilla ennen Ruotsin Frida Karlssonia ja Neprjajevaa. Niskanen oli 1,5 kilometrissä viides ja Pärmäkoski yhdeksäs. Muista suomalaisista Jasmi Joensuu oli 1,5 kilometrissä 14:s ja Katri Lylynperä 15:s.

Kisan puolivälissä eli 5 kilometrissä Johaug johti Neprjajevaa 9,6 sekunnilla. Pärmäkoski oli kolmantena 20,5 sekuntia perässä ja Niskanen neljäntenä (+22,5).

Pärmäkoski hiihti nousujohteisen kisan. Jälkimmäisellä viidellä kilometrillä hän pystyi ottamaan kärkeä kiinni, kun taas Niskanen alkoi väsyä. 8,7 kilometrissä Johaug johti 5,5 sekunnilla Neprjajevaan, 17,6 sekunnilla Pärmäkoskeen ja 35,7 sekunnilla Niskaseen.

Maalissa Johaugin ero Neprjajevaan oli siis enää 1,2 sekuntia. Pärmäkoski ja Niskanen tulivat lopun norjalaisen kanssa samaa vauhtia.

Muista maailmancupin pisteille yltäneistä suomalaisista Anne Kyllönen oli 14:s (+1.25,9), Jasmi Joensuu 17:s (+1.34,7), Johanna Matintalo 22:s (+1.47,5) ja Katri Lylynperä 24:s (+1.49,5).

Kerttu Niskanen 10 kilometrin perinteisen kisassa Lahdessa 27.2.2022.
Matkan olympiahopeamitalisti Kerttu Niskanen jaksoi tällä kertaa neljänneksi. Kuva: Lehtikuva

Pärmäkoskelle sijoitus kolmen parhaan joukkoon on toinen tällä kaudella maailmancupissa. Hän oli Tour de Skillä 10 kilometrin perinteisellä Val di Fiemmessä niin ikään kolmas.

Pärmäkoski oli erittäin tyytyväinen kolmossijaansa ja hehkutti eilisen tapaan Lahteen saapunutta yleisöä.

– Ihan mielettömän hyvältä tuntuu. Jos eilen oli hyvä kannustus, oli se sitä tänäänkin. Ladun varsi oli ihan täynnä jengiä. Ihan mieletöntä, mahtavaa, että yleisöä on täällä.

Pärmäkoski kertoi tienneensä jo eilen sprintin jälkeen, että vire on kohdallaan.

– Tänään piti malttaa. Verryttelyssä tiesin, että on hyvä jalka. Jo eilen tunne oli hyvä, niin tiesin, että tänään on mahdollista podiumille hiihtää. Piti vain malttaa ja sitten lopussa isketään.

Jasmi Joensuu kävelee maalialueella Lahdessa 10 kilometrin kisan jälkeen 27.2.2022.
Pärmäkoski kertoi jättävänsä Drammenin sprintit väliin ja keskittyvänsä 30 kilometrille. Jasmi Joensuulle (kuvassa) Drammenin kisa on tärkeä. Kuva: Lehtikuva

Pärmäkoski tähtää Holmenkollenin 30 kilometrille – jättää Drammenin väliin

Pärmäkoski ehti paremmin Ylen haastatteluun, kun Lahdessa oli palkintojenjako pidetty. Pärmäkoski kertoi tähtäävänsä seuraavaksi Holmenkollenin kisoihin.

Oslon Holmenkollenilla hiihdetään lauantaina 5. maaliskuuta naisten 30 kilometriä ja sunnuntaina miesten 50 kilometriä. Matkat hiihdetään perinteisellä hiihtotavalla yhteislähtönä.

– Raskas keli tulossa varmasti, siellä on monesti vesikelissäkin hiihdetty. Pitää saada riittävästi nestettä ja energiaa kisan aikana, mutta se näytti olympialaisissakin toimivan. Lähdetään taistelemaan.

Olympialaisissa Pärmäkoski oli 30 kilometrin vapaalla kymmenes.

– Nyt pyritään pitämään kuntoa yllä, palauttavaa harjoittelua ja annetaan kropan levätä. Päätin, etten lähde Drammeniin, Pärmäkoski sanoi.

Drammenissa kisataan sprintit ennen Holmenkollenia, torstaina 3. maaliskuuta.

Sen sijaan Jasmi Joensuun tavoitteissa Drammen on merkattu paksulla tussilla. Lauantaina sprintin erävaiheessa kaatunut Joensuu hiihti nyt sunnuntaina uransa parhaan normaalimatkan kisan, kun oli 17:s.

– Olen tosi tyytyväinen, että sain koottua itseni eilisestä. Tämän yleisön edessä ei toki voi hiihtää kuin hyvin. Niin mahtava kannustus oli tänään, iso kiitos kaikille, jotka ovat tulleet paikan päälle, Joensuu hehkutti.

– Torstaina jatkuu finaalipaikan metsästys. Se on iso unelma tälle kaudelle, Joensuu ilmoitti.

Kerttu Niskanen Lahdessa 10 kilometrin kisan jälkeen 27.2.2022.
Kerttu Niskaselle tuli Lahden 10 kilometriltä omien sanojensakin mukaan "se tuttu neljäs sija". Kuva: Lehtikuva

Kerttu Niskanen jaksoi neljänneksi hurlumhei-viikon jälkeen

Myös Kerttu Niskanen hehkutti myös Lahden yleisöä ja sanoi, että parempaan ei tänään ollut mahdollisuuksia.

– Ei edes muistanut, miten hienoa on hiihtää tällaisen yleisön edessä. Yritin taistella, mutta tänään ei yksinkertaisesti ollut rahkeita parempaan. Tänään oli selvästi kolme parempaa.

Niskasella on riittänyt Pekingin reissun jälkeen kiirettä. Viikko sitten sunnuntaina hän hiihti pronssia 30 kilometrillä, jonka jälkeen matka jatkui maanantaina Suomeen, tiistaina kansanjuhlaan Vieremälle ja sieltä Olympiastadionin sprinttitapahtumaan torstaina.

– Vähän ehkä sitä pelkäsin itsekin, kun tultiin Lahteen, että nyt tultiin kyllä treenaamatta. On vain matkusteltu paikasta toiseen. Ei ole ehtinyt asettua. Se saattoi näkyä tämän päivän hiihdosta, että haipakkaa on ollut.

– Kaikki maailmancupin loput kisat hiihdetään, jotka on. Toivottavasti päästään vielä nauttimaan samanlaisesta tunnelmasta kuin täällä Lahdessa, Niskanen kertoi loppukauden ohjelmastaan.

Lue lisää:

Norjan hiihtoliitto ei halua venäläisurheilijoita maansa kisoihin – Suomen hiihtopomon mukaan yksittäinen liitto ei voi sulkea venäläisiä pois

Jonna Sundling mykistävä, Johannes Hösflot Kläbo harvinaisen kovilla – suomalaishiihtäjille Lahden sprinttipäivästä muodostui suuri pettymys

Lahdessa kisaavat hiihtäjät kertovat järkytyksestään – menestysluotsi perustelee, miksi Venäjän tähdet vaikenevat maan hyökkäyksestä

Olympiastadionin hiihtosprintti upposi katsojiin ja maajoukkuehiihtäjä Vilma Nissiseen – nähdäänkö vastaavaa tulevaisuudessa jopa maailmancupissa?

Suosittelemme