Hyppää sisältöön

Iivo Niskaselta huima loppuveto! Olympiavoittaja toisti temppunsa Lahdessa kotiyleisön edessä – "Oli vaikea kaivaa latausta"

Iivo Niskanen on voittanut Salpausselällä miesten 15 kilometrin kisan. Niskanen myönsi kisan jälkeen, että viimeisen latauksen löytyminen olympiamenestyksen jälkeen oli hankalaa. Siinä kotiyleisöllä oli valtava rooli.

Iivo Niskanen tuulettaa 15 kilometrin kisan voittoa Salpausselällä.
Iivo Niskanen pääsi juhlimaan 15 kilometrin voittoa kotiyleisön edessä. Kuva: Lehtikuva
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Iivo Niskanen jatkoi siitä, mihin Pekingissä jäi. Olympialaisissa Niskanen voitti 15 kilometrin perinteisen väliaikalähtökisan ja toisti nyt temppunsa Lahdessa mallikkaasti kannustaneen kotiyleisön edessä.

Ja voittihan Niskanen Salpausselällä kyseisen matkan MM-kultaa 2017.

Pitkään kilpailusta näytti tulevan todellista sekuntipeliä, mutta Niskanen olikin jakanut voimansa erinomaisesti. Kisan jälkeen Niskanen pohtikin, että lähtikö kiristämään vauhtiaan jopa liian myöhään.

Ei lähtenyt, sillä lopulta Niskanen voitti Norjan Johannes Hösflot Kläbon 17,6 sekunnilla. Ruotsin William Poromaa oli kisan yllättäjä. Poromaa oli kolmas, häviten Kläbolle 0,4 sekuntia.

Neljänneksi ja viidenneksi sijoittuivat venäläiset Aleksei Chervotkin (+22,0) ja Aleksandr Bolshunov (+24,4).

Iivo Niskanen voitti miesten 15 kilometrin perinteisen kilpailun.
Iivo Niskanen (keskellä) voitti, Johannes Hösflot Kläbo (vas.) oli toinen ja William Poromaa pääsi ensimmäistä kertaa urallaan podiumille ollen kolmas. Kuva: Tomi Hänninen

Näin kisa eteni

3,7 kilometrin väliaikapisteessä kärkipaikkaa piti Bolshunov ennen Niskasta ja Chervotkinia.

Kisan tasaisuudesta – ennen Niskasen rajua loppurypistystä – kertoo se, että esimerkiksi vielä 6,5 kilometrin väliajassa kahdeksan parasta olivat 6,9 sekunnin sisällä. Kärkeä piti Norjan Martin Löwström Nyenget ennen Ilja Semikovia, Niskasta ja Bolshunovia.

Viimeisenä hiihtäjänä kisaan startannut Kläbo pääsi nauttimaan eri kierroksella olleen Niskasen peesistä. Niskanen päästikin jossain vaiheessa Kläbon edelleen ja tyytyi hiihtämään tämän perässä ennen kuin taas kiristi vauhtiaan.

Kläbon saama peesihyöty näkyi esimerkiksi siinä, että 8,7 kilometrissä norjalainen johti ennen Löwströmiä ja Bolshunovia. Niskanen oli tässä vaiheessa väliajoissa vasta kuudes, 8,8 sekuntia Kläboa perässä.

Iivo Niskanen ja Johannes Hösflot Kläbo hiihtävät peräkkäin 15 kilometrin kisassa Salpausselällä 27.2.2022.
Iivo Niskanen antoi välillä Johannes Hösflot Kläbon vetää ja tyytyi peesiin. Viimeiset 5 kilometriä Niskanen oli kuitenkin omaa luokkaansa. Kuva: Lehtikuva

11,5 kilometrin väliajassa kärki oli yhä täysin kasassa, sekuntitaisto jatkui. Kläbo johti 0,9 sekunnilla Poromaahan, 1,5 sekunnilla Niskaseen ja 2,1 sekunnilla Bolshunoviin.

13,7 kilometrissä nähtiin sitten, miten Niskanen oli voimansa jakanut. Suomalainen johti 13 sekunnilla ennen Poromaata ja kumppaneita. Lopussa Kläbo pystyi kirimään ohi Poromaasta, mutta Niskaseen ero vain kasvoi.

21-vuotiaalle Poromaalle sijoitus palkintopallilla on uran ensimmäinen maailmancup-tasolla.

Iivo Niskanen voitti miesten 15 kilometrin perinteisen kilpailun.
Vaikka olympialaisten jättionnistumisesta on vain hetki aikaa, kotiyleisön edessä voittaminen maistui kyllä. Kuva: Tomi Hänninen

Niskanen myönsi, että vireen löytäminen oli hankalaa – "Ehkä tämä kirkasti ajatuksia"

Iivo Niskasella on takanaan huikeat olympialaiset, joista mitalien värisuora, sekä sen jälkeinen pyöritys kotimaassa. Hän palasi Pekingistä reilu viikko sitten perjantaina, jonka jälkeen ohjelmassa oli esimerkiksi kansanjuhla Vieremällä. Niskasten kotikunnassa juhlittiin Iivon ja Kerttu Niskasen yhteensä viittä olympiamitalia.

Niskanen myönsi kisan jälkeen haastattelussa, että oli jopa miettinyt, onko järkeä "lähteä Lahteen tunaroimaan". Kotiyleisön kannustus siivitti kuitenkin vireen riittävälle tasolle.

– Olin vähän hermostunut, jännittynyt. Tiukka aikataulu, eikä ole ollut helpoin paluu. Tuollaisen huippuonnistumisen jälkeen (olympialaisissa) vähän vaikea kaivaa sitä viimeistä latausta. Eikä sitä tänään ollutkaan, mutta totta kai on kiva tulla hiihtämään päämatkaa kotiyleisön eteen. Verryttelyssä huomasin, että vaikka en ole kummemmin pystynyt valmistavia treenejä tekemään, niin tuollaisen yleisön edessä voi jotakin vauhtia hiihtää, Niskanen sanaili Yle Urheilulle.

Niskanen kertoi, että tuntemus kropassa on yllättävänkin hyvä nyt kisan jälkeen.

– Tietysti jos olisi ollut huonompi tulos tänään, voisi olla erilainen olo. Ehkä tämä kirkasti ajatuksia. Nyt pystyy jossain määrin taas nauttimaan urheilusta ja työnteosta, kun pääsee aikaeroista ja rauhoittumaan hetkeksi sekä keskittymään Holmenkolleniin.

Iivo Niskanen korsar mållinjen.
Seuraavaksi Niskanen lähtee tavoittelemaan ensimmäistä Holmenkollenin valtaustaan. Kuva: Lehtikuva

"Täällä ei viinan kanssa läträilty"

Viikon päästä sunnuntaina kisataan siis Holmenkollenilla kuninkuusmatka 50 kilometriä. Se hiihdetään perinteisellä, eli Niskaselle paremmalla hiihtotavalla, mutta yhteislähtökisana. Niskanen on usein puhunut tavoitteestaan voittaa jonain päivänä "Kollenin" kuninkuusmatka.

– On se tärkeä tavoite. Ilman muuta kaikki kisat haluaa voittaa, joihin osallistuu, mutta Holmenkollen on yksi hienoimmista ja legendaarisimmista paikoista, joissa pääsee viittäkymppiä hiihtämään. Se tarjoaa uutta haastetta, kun on yhteislähtökisa. Olen neljä kertaa tällä kaudella voittanut nämä perinteisen kisat väliaikalähdöllä. Pitää miettiä uutta taktiikkaa, ettei se hiihto yhteislähdössä mene liian hitaaksi.

– Mutta palaudutaan nyt ensin ja yritetään saada unirytmistä kiinni sekä olla jonkinlaisessa kunnolla Holmenkollenilla.

Niskaselta kysyttiin vielä, vetikö Lahden yleisö vertoja Holmenkollenin huumalle. Siihen Niskanen tarjosi melko värikkään vastauksen, mutta vakavoitui sitten.

– Veti kyllä. Tämä oli urheiluyleisö. Täällä ei viinan kanssa läträilty ihan samaan malliin kuin siellä, eikä kukaan heitellyt korkkeja ladulle. Otettiin hienosti meidät urheilijat vastaan. Oli loistava ilmapiiri ja kannustus mahtavaa.

– Hienoa, että urheilu pystyy tällaisina aikoina tarjoamaan hienoja hetkiä. Vaikeita aikoja muuten, mutta ehkä tässä hetkeksi päästiin unohtamaan ja nauttimaan talviurheilusta.

Ristomatti Hakola miesten 15 kilometrin kisassa Salpausselällä 27.2.2022.
Ristomatti Hakola oli hienosti 10:s ja toiseksi paras suomalainen, kun kaikkiaan kuusi suomalaista venyi maailmancupin pisteille. Kuva: Lehtikuva

Hakolalle helpotus – nuorten MM-mitalisti Anttola debytoi

Ristomatti Hakolalle kisa oli varmasti helpotus kaikkien kauden vaikeuksien ja loukkaantumisten jälkeen. Hän oli kisassa 10:s (+1.01,4). Perttu Hyvärinen oli 13:s (+1.05,8).

Yhteensä kuusi suomalaista ylsi maailmancupin pisteille, kun Ville Ahonen oli 22:s (+1.42,6), Lauri Vuorinen 27:s (+1.54,6) ja Markus Vuorela 28:s (+1.55,5).

Lisäksi 19-vuotias Niko Anttola debytoi maailmancupissa mainiosti, sijoitus 37:s (+2.27,7). Anttola hiihti aiemmin tällä viikolla Norjan Lygnassa perinteisellä hopeaa alle 20-vuotiaiden MM-hiihtojen 10 kilometrin väliaikalähtökisassa.

Olympialaisissa Hakola jäi 15 kilometrillä sijalle 28 ja hävisi Niskaselle lähes kolme minuuttia. Silloin hän kuvaili hiihtoa uransa suurimmaksi pettymykseksi. Nyt siis sija kymmenen ja ero kärkeen minuutin.

– Viimeisellä kierroksella mietin, että en minä niin surkea ole kuin olympialaisissa tuli oltua. Ei se tarvi kuin muutaman lenkin kotona, niin saa palasia kohdilleen. Mietin, että on se taas kiva hiihtää kovaa, Hakola sanoi kisan jälkeen.

Hän myönsi, että kisaan lähteminen jännitti, kun oma vire on ollut niin pahasti hakusessa.

– Itsevarmuus puuttuu, kun oli niin surkeaa suorittamista. Vähän tunnustellen lähdin, kun ei tiedä, mitä vauhtia jaksaa.

– Yleisön kannustus oli sellaista, että en muista omalta uraltani. Mäkihyppyrin nousu tuolla takana, se oli kyllä jäätävä, ekalla kierroksella vähän nauratti, liittyi Hakola viikonlopun aikana yleisöä kehuneiden joukkoon.

Lue lisää:

Krista Pärmäkoski taisteli podiumille – Therese Johaug 1,2 sekunnin marginaalilla voittoon naisten 10 kilometrillä

Norjan hiihtoliitto ei halua venäläisurheilijoita maansa kisoihin – Suomen hiihtopomon mukaan yksittäinen liitto ei voi sulkea venäläisiä pois

Jonna Sundling mykistävä, Johannes Hösflot Kläbo harvinaisen kovilla – suomalaishiihtäjille Lahden sprinttipäivästä muodostui suuri pettymys

Lahdessa kisaavat hiihtäjät kertovat järkytyksestään – menestysluotsi perustelee, miksi Venäjän tähdet vaikenevat maan hyökkäyksestä

Olympiastadionin hiihtosprintti upposi katsojiin ja maajoukkuehiihtäjä Vilma Nissiseen – nähdäänkö vastaavaa tulevaisuudessa jopa maailmancupissa?

Suosittelemme