Hyppää sisältöön

Joona "Serral" Sotala on uusi StarCraftin maailmanmestari!

Suomalainen e-urheiluhuippu Joona "Serral" Sotala löi StarCraft 2 -pelin MM-loppuottelussa Italian Riccardo "Reynor" Romitin erin 4–3.

Joona "Serral" Sotala pääsi ensi kertaa urallaan juhlimaan Katowicen suurturnauksen voittoa. Kuva: ESL

Suomen Joona "Serral" Sotala on uusi StarCraft 2 -pelin maailmanmestari. 23-vuotias Sotala voitti Puolassa pelatun IEM Katowice -suurturnauksen tiukassa loppuottelussa italialaisen Riccardo "Reynor" Romitin kartoin 4–3.

Samalla Suomeen matkasi myös jaossa ollut StarCraft 2:n MM-titteli.

Romiti puolusti MM-finaalissa viimevuotista mestaruuttaan, kun taas Sotala on jo kertaalleen juhlinut maailmanmestaruutta vuonna 2018 Yhdysvalloissa. Lähes kaiken urallaan voittaneelta Sotalalta puuttui kuitenkin palkintokaapista vielä perinteikkään IEM Katowicen mestaruus – tähän sunnuntaihin asti.

Sotala aloitti neljästä karttavoitosta poikki menevän ottelusarjan hienosti kiirehtimällä nopeaan 2–0-johtoon. Katowicen hallitseva mestari Romiti osoitti kuitenkin oveluutensa viemällä kolme seuraavaa karttaa ja pakottaen Sotalan selkä seinää vasten.

Kuudennessa kartassa suomalaista ENCEä edustava Sotala näytti kuitenkin kylmät hermonsa, ja tasoitti pelin roach- että queen-yksiköiden voimin 3–3:een. IEM Katowicen voitto ja MM-titteli ratkottaisiin siis seitsemännessä ja viimeisessä kartassa.

Ratkaisuhetkillä Sotala ei enää horjunut. Erinomaiseen lurker-peliinsä nojannut suomalainen ei jättänyt Romitille mahdollisuuksia ja vei sekä ratkaisukartan että koko ottelusarjan nimiinsä 4–3.

Sotalan silmistä huokui sekä ilo että huojennus, kun hän pääsi vihdoin nostamaan Katowicen pokaalin ilmaan mestaruuden merkiksi.

Sotala hurjassa vireessä koko viikon

Sotala jyräsi Katowicen finaaliin suorastaan näytöstyyliin. Lohkovaiheessa suomalaistähti ei hävinnyt karttaakaan ja nappasi B-lohkon voiton puhtaalla 10–0-rekordilla.

Puolivälierissä Pornaisten poika päihitti eteläkorealaisen Cho "Maru" Seong-jun 3–1 ja välierissä jyrän alle jäi toinen korealainen Lee "Rogue" Byeong-yeol tuloksella 3–0.

Sotalan ja Romitin astellessa Katowicen finaalilavalle, oli kyseessä merkittävä hetki StarCraftin historiassa: ensi kertaa MM-loppuottelussa ei pelannut yhtäkään eteläkorealaista pelaajaa.

MM-tittelin lisäksi Sotala kuittaa IEM Katowicen voitosta 170 000 dollaria eli reilu 150 000 euroa.

Katso sunnuntain välierien ja loppuottelun tallenne kokonaisuudessaan Yle Areenassa:

Joona Sotala.

Korjaus 28.2.2022 kello 12:00: Artikkelissa väitettiin alunperin virheellisesti, että Joona Sotala tasoitti finaalin 3-3:een mutalisk-yksiköiden avulla. Voiton toivat kuitenkin tosiasiassa roach- ja queen-yksiköt, mikä on nyt korjattu artikkeliin.

Suosittelemme sinulle