Hyppää sisältöön

Frida Karlssonin piti taistella olympiakullasta, mutta unelma vaihtui joukkuekaverin huoleen hotellihuoneessa – Ruotsin tähti puhuu nyt rajusta pettymyksestä

Frida Karlssonin alkukausi antoi odottaa suuria, mutta Pekingin olympiaolosuhteissa jokin meni pahasti pieleen. Nyt ruotsalaistähti rakentaa uutta alkua.

Frida Karlsson kertoo vaikeuksistaan
Jelena Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuluvan maailmancup-kauden avaus Rukalla lupasi pelkkää hyvää.

Frida Karlsson juhli Rukalla naisten kymmenen kilometrin perinteisen väliaikalähdössä selvää voittoa 13,7 sekunnin erolla Therese Johaugiin. Tappio oli Johaugille kyseisellä matkalla ensimmäinen sitten maaliskuun 2015.

Karlssonia edellisinä kausina vaivanneet terveysmurheet ja loukkaantumiset näyttivät olevan taakse jäänyttä elämää. Ennen kauden alkua Ruotsin 22-vuotias hiihtokomeetta uhkui itseluottamusta ja kertoi olevansa valmis panemaan lajia viime vuodet dominoineen Johaugin koville.

– Nyt tuntuu todella hyvältä. Kaikki on hyvin hallinnassa, ja olen vireessä, Karlsson fiilisteli marraskuussa Expressenille.

Hiihtoyleisö ei saanut kuitenkaan nähdä Karlssonin ja Johaugin voittotaistelua, kun tuli kauden päätapahtuman eli Pekingin olympialaisten aika. Kolme kultaa saalistanut Johaug meni olympialaisten henkilökohtaisilla matkoilla menojaan.

Karlssonin kisaurakasta jäivät päällimmäisinä mieleen huolestuttavat kuvat voipuneesta ja huonovointisesta urheilijasta.

Frida Karlsson simahti täysin Pekingin olympialaisten yhdistelmäkisan jälkeen.
Frida Karlsson simahti täysin Pekingin olympialaisten yhdistelmäkisan jälkeen. Kuva: Maddie Meyer/Getty Images
Ruotsin Frida Karlsson antoi kaikkensa naisten 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa.
Karlssonin olotila herätti huolta myös 10 kilometrin perinteisen kisan jälkeen. Kuva: Patrick Smith / Getty Images

Alisuorittaminen ja kompurointi olivat pilanneet Karlssonin mahdollisuudet vuodenvaihteen Tour de Skillä, mutta Pekingissä nähdyt ongelmat olivat omassa luokassaan.

– Se oli todella raskasta. Olin Kiinassa ihan loppu, Karlsson kertoi Yle Urheilulle Lahden maailmancupin päätöspäivänä.

Olympialaisissa Karlsson ei koskaan onnistunut toipumaan kisojen avausmatkan rasituksesta. Karlsson oli yhdistelmäkilpailussa viides 42,5 sekunnin päässä voittaja Johaugista. Kisan jälkeen ruotsalainen ei ollut oma itsensä.

Karlssonin hyvä ystävä ja maajoukkuetoveri, sprintteri Maja Dahlqvist kertoi pelottavasta tilanteesta kaksikon jakamassa hotellihuoneessa.

– Frida tuli hotellille todella aikaisin. Hän meni sängylle kaikki vaatteet päällä ja vain nukahti. Hän oli täysin poissa, Dahlqvist kuvaili SVT:n esittämässä, toimittaja Carina Bergfeldtin keskusteluohjelmassa.

– Puhuin hänelle kuin hän olisi ollut juhlimassa. "Sinun pitää käydä suihkussa ja tankata energiaa." Mutta hän istuutui lattialle ja nukkui samalla kun yritin saada häntä juomaan mehua. Se oli vaikea paikka.

Ruotsin naiset Maja Dahlqvist, Ebba Andersson, Frida Karlsson ja Jonna Sundling saavuttivat Pekingin olympialaisissa viestipronssia.
Läheisen ystävän Maja Dahlqvistin (vas.) tuki on ollut Frida Karlssonille tärkeää. Kaksikko saavutti Ebba Anderssonin (toinen vas.) ja Jonna Sundlingin (oik.) kanssa Pekingissä viestipronssia. Kuva: Stanislav Krasilnikov/Getty Images

Karlsson joutui jättämään lopulta olympialaisten päätösmatkan eli 30 kilometrin kisan väliin.

Sitä ennen hän oli 10 kilometrin perinteisen väliaikalähdössä 12:s (minuutin ja 22 sekuntia Johaugista). Viestissä Karlsson ylsi Ruotsin joukkueessa pronssille, vaikka oma osuus meni kaikkea muuta kuin odotusten mukaan.

"Kroppa ei toimi kuten haluaisin"

Rankasta olympiareissusta huolimatta Karlsson palasi kilpailemaan jo päättyneenä viikonloppuna Lahden maailmancupissa. Ennen sunnuntain 10 kilometrin perinteisen kisaa odotukset olivat nollissa. Karlsson ilmoitti olevansa top 50 -kunnossa.

Ruotsalainen oli lopulta 16:s yli puolentoista minuutin päässä jälleen yhden ykkössijan vieneestä Johaugista. Kisan jälkeisessä haastattelussa Karlsson kuvaili päivää raskaaksi niin fyysisesti kuin henkisesti.

– Tuntui, ettei elimistöni ollut täysin palautunut. Oli mukavaa kilpailla, ja tunnelma Lahden latujen varsilla oli hieno. On kuitenkin todella turhauttavaa, kun kroppa ei toimi kuten haluaisin, hiihtäjä kommentoi Ylelle.

– Uskon kuitenkin, että tässä mennään pienin askelin oikeaan suuntaan.

Frida Karlsson hiihtää.
Frida Karlsson palasi olympiapettymyksen jälkeen kisaladulle Lahden maailmancupissa... Kuva: Tomi Hänninen
Frida Karlsson lähikuvassa hiihtokisan jälkeen.
...mutta kunto oli yhä kaukana toivotusta. Kuva: Tomi Hänninen

Karlsson ei ole sanojensa mukaan ehtinyt pohtia tarkemmin, mikä Pekingissä meni vikaan. Olympialaisten jälkeen matka jatkui lähes saman tien kohti Lahden maailmancupia. Useissa lääkärintarkastuksissa ja testeissä ei ole löytynyt mitään sairauksiin viittaavaa.

– Olympiakisojen jälkeen olen saanut olla vain päivän kotona. Nyt yritän rauhoittua ja analysoida asioita enemmän, mennä askel kerrallaan, Karlsson sanoi.

– Koin Pekingin olosuhteet erittäin vaikeiksi. Kilpailimme korkealla, radat ja nousut olivat rankkoja... Eikä raju pettymyksen tunne ainakaan auttanut energiavajeeseen.

Karlsson kertoi olevansa kiitollinen joukkuekavereidensa ja läheistensä tuesta.

– On tärkeää säilyttää ilo kaikesta huolimatta. Vaikka nyt menee heikosti, minulla on ympärilläni hieno jengi. Voimme puhua ihan muusta kuin hiihdosta.

Läheinen ystävä, Pekingissä kolme olympiamitalia saavuttanut Maja Dahlqvist oli samoilla linjoilla.

– Vahvuutemme on, että yhdessä ollessamme pystymme unohtaman hiihdon ja nauramaan arjen asioille. Se oli tässä tilanteessa äärimmäisen tärkeää. Tämä oli Fridalle suuri pettymys kaikkien odotusten jälkeen, mutta olen ihan varma, että hän tulee vahvempana takaisin, Dahlqvist sanoi Ylelle.

Lue myös:

Iivo Niskanen teki sen, mihin edes Björn Dählie ja Gunde Svan eivät pystyneet – suomalaistähden kausi on nyt historiallinen

Kommentti: Suomi sai parhaan olympiatuloksensa 20 vuoteen, mutta uskaltaako onnellinen urheiluväki avata silmät todellisuudelle?

Suosittelemme sinulle