Hyppää sisältöön

Ukrainan sodan viides päivä valkenee, lue neljä illan ja yön keskeisintä tapahtumaa

Rupla sukelsi uuden pörssipäivän avautuessa liki 30 prosenttia verrattuna dollariin.

Sotilas Kiovassa.
Ukrainalainen sotilas partioi eilen Maidan-aukion lähettyvillä Kiovassa. Kuva: Aris Messinis / AFP
Inka Haukka
Avaa Yle-sovelluksessa

Koostimme tähän juttuun neljä edellisillan ja viimeyön tärkeintä tapahtumaa liittyen Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa.

1. Kilometrien pitunen venäläiskolonna suuntaa kohti Kiovaa

Aamuneljän jälkeen Suomen aikaa sekä Kiovassa että Harkovassa raportoitiin lukuisista räjähdyksistä. Yhdysvaltalainen avaruusteknologiayritys Maxar Technologies julkaisi puolestaan satelliittikuvia, joiden mukaan yli viiden kilometrin pituinen venäläinen sotilaskolonna olisi matkalla kohti Kiovaa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi arvioi, että seuraavat 24 tuntia ovat ratkaiseva ajanjakso Ukrainan kannalta.

Ukrainan armeijan yleisesikunta totesi yöllä, että sunnuntai oli ollut vaikea sen joukoille. Armeijan mukaan ”Venäjän joukot ovat jatkaneet tykistötulitusta lähes jokaisesta suunnasta.”

2. Venäjän ja Ukrainan neuvotteluihin suhtaudutaan skeptisesti

Ukrainan ja Venäjän delegaatioiden on määrä neuvotella tänään aamulla lähellä Valko-Venäjän rajaa, mutta usko todellisiin tuloksiin on koetuksella. Muun muassa Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi myöhään sunnuntaina suhtautuvansa epäileväisesti siihen, että Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi aidosti vilpitön neuvottelujen suhteen.

– Toistaiseksi en ole nähnyt hänen käytöksessään mitään sellaista, joka saisi minut ajattelemaan, että hän voisi mahdollisesti olla vilpitön, pääministeri sanoi.

Johnson oli tästä huolimatta sitä mieltä, että kaikkia keinoja kannattaa kokeilla, jotta konflikti saataisiin päätökseen.

Uskoa Putinin vilpittömyyteen ei lisänne ainakaan se, että tämä määräsi maansa ydinasejoukot valmiustilaan sunnuntaina heti sen jälkeen, kun Ukrainan ja Venäjän neuvotteluista oli ilmoitettu.

3. Jo valmiiksi syöksyssä ollut rupla jatkaa sukeltamistaan

Venäjän rupla oli syvässä syöksykierteessä kaupankäynnin alkaessa varhain maanantaina. Nyt nähtiin ensimmäistä kertaa, millä tavoin lännen Venäjälle asettamat poikkeuksellisen kovat pakotteet näkyvät konkreettisesti.

Rupla arvo laski lähes 30 prosenttia eli kaikkien aikojen alimmalle tasolleen dollaria vastaan. Tämä tietää ongelmia tavallisille venäläisille eli hintojen nousua ja elintason laskua.

Jonoja pankkiautomaateille on ollut jo viime aikoina nähtävissä eri puolilla Venäjää. Ihmiset pelkäävät, etteivät heidän korttinsa toimi tai että käteisnostojen määrää rajoitetaan tuntuvasti.

Euroopan keskuspankki arvioi puolestaan aamulla, että Venäjän valtion omistaman Sberbankin eurooppalainen tytäryhtiö on kaatumaisillaan tai todennäköisesti kaatuu.

4. Sulkeeko Putin kaasuhanat Euroopaan?

EU-maiden energiaministerit pitävät tänään hätäkokouksen Brysselissä.

Euroopan tuontikaasusta 40 prosenttia tulee Venäjältä, ja pelkona on, että Putin sulkee hanat kostona EU:n Venäjälle asettamien pakotteiden vuoksi.

EU:n ulkoministerit sopivat eilen talouspakotteiden lisäksi muun muassa siitä, että EU voi antaa Ukrainalle myös aseita, jopa hävittäjiä.

Voit keskustella aiheesta 1.3. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Yle seuraa Ukrainan tapahtumia

Suosittelemme