Hyppää sisältöön
Grafiikka näyttää ruplan arvon romahtamisen 28. helmikuuta.
Ruplan kurssi romahti maanantaina aamulla. Kuva: Anatoly Maltsev / EPA, grafiikka: Samuli Huttunen / Yle

Venäjä pyrkii oikaisemaan ruplan syöksykierrettä, Sveitsikin liittyy EU:n pakotteisiin – Yle seurasi markkinoiden myllerrystä

Länsimaiden kovat pakotteet näkyvät pörsseissä ympäri maailman. Rupla on odotetusti hurjassa syöksyssä.

Tekijät
  • Länsimaat ovat asettaneet Venäjää vastaan ennennäkemättömän kovat pakotteet. Ruplan kurssi on romahtanut ennätysalas ja Moskovan pörssi pysyy suljettuna.
  • Joukko suomalaisyhtiöitä poistaa venäläiset tuotteensa myynnistä.
  • Finnairin osake syöksyi maanantaina noin 20 prosenttia. Venäjä vastasi maanantaina odotetusti EU:n asettamaan lentokieltoon ja kielsi Suomen ja 35 muun maan lennot ilmatilassaan.
  • Myös Nokian Renkaiden osake romahti noin 20 prosenttia. Valtaosa yhtiön renkaista tuotetaan Venäjällä.
Kaisa Uusitalo

Sveitsi liittyy EU:n pakoterintamaan

Perinteisesti puolueeton Sveitsi ottaa käyttöön kaikki ne Venäjän vastaiset pakotteet, jotka EU on jo säätänyt.

Asiasta ilmoitti Sveitsin presidentti Ignazio Cassis tiedotustilaisuudessa maanantaina.

–  Sveitsi panee täytäntöön pakotteet koordinoidusti EU:n kanssa, sanottiin puolestaan hallituksen lausunnossa.

Hallituksen mukaan kyse on ensisijaisesti tavara- ja talouspakotteista.

Kaikkien EU:n mustalla listalla olevan 336 ihmisten pankkitilit jäädytetään. Jäädytyksen kohteeksi joutuvat muun muassa presidentti Vladimir Putinin ja ulkoministeri Sergei Lavrovin pankkitilit, kertoi BBC.

Sveitsiläisissä pankeissa uskotaan olevan miljardien dollarien arvosta venäläisiä varoja.

STT-AFP

Juha-Matti Mäntylä

Suomeen tuodusta raakaöljystä yli 80 prosenttia tulee Venäjältä – nyt Neste kartoittaa vaihtoehtoisia tuontimaita

Suomessa on jo ryhdytty kartoittamaan vaihtoehtoisia tuontimaita raakaöljylle, jos tuonti Venäjältä keskeytyy esimerkiksi vastapakotteiden takia.

Raakaöljyn tuonnista yli 80 prosenttia on peräisin Venäjältä. Näin on ollut jo vuosia.

– Olemme jo ryhtyneet toimiin vaihtoehtojen lisäämiseksi öljytuotteiden hankinnassa ja tuotannossa, tavoitteenamme saatavuuden turvaaminen kaikissa tilanteissa, kertoo Nesteen johtaja Markku Korvenranta.

Valtaosa Suomen liikennepolttoaineista jalostetaan Nesteen Porvoon jalostamolla.

Suomessa ei ole varmuusvarastoja yksityisautoilua varten. Jos Suomi ei voisi tuoda öljyä Venäjältä, sitä olisi tuotava jostain muualta.

Juha-Matti Mäntylä

Venäjän odotettu vastaus – Suomen ja 35 muun maan lennot kielletään

Venäjä ilmoittaa kieltävänsä lennot 36 maan lentoyhtiöiltä. Suomi on noiden maiden joukossa, kertoo venäläinen uutistoimisto RIA Novosti.

Mukana ovat myös muun muassa Britannia, Saksa, Unkari, Puola, Baltian maat, Ruotsi ja Norja. Asiasta kertoivat uutistoimistot AFP ja STT.

Venäjän lentoliikenteestä vastaava virasto ilmoittaa rajoitusten olevan vastatoimi Euroopan maiden kiellettyä lennot venäläisiltä lentoyhtiöiltä.

Suomalaiseen Finnairiin Venäjän linjaus sattuu kenties ankarimmin. Finnairin Aasian-strategia on perustunut juuri Venäjän ilmatilan kautta kulkeviin lentoreitteihin.

Juha-Matti Mäntylä

Volvo ei enää myy autoja Venäjällä

Henkilöautovalmistaja Volvo Cars ilmoittaa, että se ei toistaiseksi vie autoja Venäjän markkinoille. Syynä päätökseen ovat "mahdolliset kaupan käyntiin liittyvät riskit, mukaan lukien EU:n ja Yhdysvaltojen pakotteet".

Reutersin tietojen mukaan yhtiö myi viime vuonna Venäjällä 9000 autoa. Yhtiö on toimittanut sinne autoja sekä Ruotsin, Kiinan että Yhdysvaltain tehtailta.

Aiemmin tänään myös kuorma-autovalmistaja Volvo kertoi lopettavansa tuotannon Venäjällä.

Juha-Matti Mäntylä

Nyt rupla on romahtanut "enää" 13 prosenttia – mistä on kyse?

Yle kertoi aamulla, että ruplan kurssi on romahtanut kolmekymmentä prosenttia. Iltapäivällä lasku näyttää olevan "vain" kolmetoista prosenttia.

Onko pahin paniikki Venäjän taloudessa siis helpottamassa?

– Tämän hetkinen kurssi ei kuvaa sitä, mikä ruplan tilanne aidosti on, Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto kertoo Ylelle.

– Aamulla oltiin tilanteessa, jossa normaalia ruplamarkkinaa ei ollut oikeastaan olemassa, kun ostajat puuttuivat. Meidän tulkintamme mukaan tämä tilanne ei ole oleellisesti muuttunut.

Kuusisto kertoo, että harmailla markkinoilla ruplat ovat viikonlopun kuluessa vaihtaneet omistajaa vielä paljon halvemmalla kuin mitä viralliset luvut aamulla kertoivat.

– Se kertoo siitä epätoivosta, kun ihmiset pyrkivät hädissään vaihtamaan rahaansa dollareiksi peläten totaalista romahdusta.

Kuusisto pitää mahdollisena, että keskuspankki on saanut tukittua valuuttapakoa ja ruplan romahdusta. Aamun hurja koronnosto ja ulkomaiset sijoittajien myyntitoimeksiantojen estäminen ovat olleet täysin poikkeuksellisia toimenpiteitä. Lisäksi venäläiset yhtiöt on pakotettu myymään ulkomaista valuuttaa ja ostamaan ruplia. Kaikki tämä on Kuusiston mukaan ollut omiaan tukemaan ruplan kurssia – vaikkakin keinotekoisesti.

Samoihin toimii on kiinnittänyt huomionsa myös Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Vesa Korhonen.

– Se kurssi, joka on nyt on syvällä, olisi vielä syvemmällä ilman näitä toimia, Korhonen kertoi Ylen erikoislähetyksessä.

Rupla on tilanteessa, jossa sillä ei oikeastaan ole virallista hintaa.

Juha-Matti Mäntylä

Moskovan pörssi on kiinni, mutta Lontoossa venäläisosakkeita murjotaan senkin edestä

Venäjän viranomaiset pyrkivät hillitsemään osakkeiden kurssiromahdusta ja pääoman pakoa maasta. Yksi keino tähän on Moskovan pörssin pitäminen suljettuna tänään maanantaina.

Suurten venäläisyhtiöiden osakkeita on kuitenkin rinnakkaislistattu esimerkiksi Lontoon pörssiin. Niiden kehityksestä voi päätellä, miten Moskovan pörssi olisi kehittynyt – mikäli se olisi pidetty auki

Esimerkiksi jättipankki Sberbankin sekä energiayhtiöiden Lukoilin, Rosnefin ja Gazpromin osakkeet ovat listattuina Lontoon pörssiin.

  • Sperbank -69 %
  • Lukoil -42 %
  • Gazprom -31 %
  • Rosnef -41 %
Juha-Matti Mäntylä

Ukrainan sota pahentaa Suomen maatalouden kustannuskriisiä

Suomalaisten maatalousyrittäjien tulot ovat jyrkässä laskussa. Luonnonvarakeskuksen mukaan maatalouden yrittäjätulot ovat tänä vuonna vain puolet kahden vuoden takaisista luvuista.

Vuonna 2020 yrittäjätulot olivat keskimäärin 20  000 euroa, kun tänä vuonna ne jäävät 10  000 euroon.

Yksi syy tähän on Ukrainan sota, joka nostaa polttoaineiden hintojen lisäksi esimerkiksi maakaasun hintaa. Maakaasu taas on lannoitteiden keskeinen raaka-aine.

Juha-Matti Mäntylä

Voiko menneistä menneistä kriiseistä päätellä jotain?

Tänään maailman pörssit luisuvat alamäkeä, mutta kuinka pitkään piensijoittajien kärsimys jatkuu? Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju poimii esiin taulukon, jossa käydään läpi aseellisten konfliktien ja pörssikurssien suhdetta.

– Edellisten konfliktien perusteella ei voi ennustaa kovin pahaa globaalien osakemarkkinoiden romahdusta – siis Venäjän ulkopuolisten, Kangasharju kirjoittaa.

(Kuvaa aukeaa suuremmaksi klikkaamalla)

Juha-Matti Mäntylä

Saksalainen autovalmistaja lähtee Venäjältä

Saksalainen hyötyajoneuvojen valmistaja Daimler Truck kertoi tänään lopettavansa yhteistyön venäläisen kuorma-autoyhtiö Kamazin kanssa. – Viime päivien tapahtumien johdosta olemme päättäneet lopettaa kaiken liiketoimintamme Venäjällä, yhtiön tiedottaja kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Kamaz tunnetaan myös panssaroiduista sotilasajoneuvoista, mutta Daimler Truckin mukaan sen toiminta Venäjällä liittyi siiviilituotteisiin.

AFP lainaa Handerlsblatt-lehden tietoja, joiden mukaan Daimler Truckin entinen emoyhtiö Mercedes-Benz aikoo luopua osuudestaan Kamazista.

Suosittelemme