Hyppää sisältöön

Venäjän hyökkäys Ukrainaan näkyy kauppojen hyllyillä Suomessa – muun muassa Alko, S-ryhmä ja Kesko poistavat myynnistä venäläisiä tuotteita

Venäjän hyökkäys Ukrainaan näkyy myös suomalaisten kauppojen hyllyillä ja polttoainealennuksissa, kun yritykset aloittavat boikotit venäläisiä tuotteita vastaan.

Kaupanmyyjä laittaa tuotteita hyllyyn S-market Vallilassa.
S-ryhmä poistaa valikoimastaan noin 50 venäläistä alkuperää olevaa tuotetta. Arkistokuva. Kuva: Ilkka Klemola / Yle
Jenna Keto-Tokoi,
Mari Jäntti
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjän hyökkäys Ukrainaan näkyy kauppojen hyllyillä Suomessa.

Muun muassa S-ryhmä on päättänyt poistaa venäläistä alkuperää olevat vähittäiskauppamyynnissä olevat tuotteet myynnistä. Valikoimista poistetaan noin 50 venäläistä alkuperää olevaa tuotetta. Joukossa on elintarvikkeita sekä yksittäisiä urheiluvälineitä, tekstiilejä ja muita tämän kaltaisia käyttötavaroita.

– Olemme seuranneet tiiviisti asiakkaidemme reaktiota tapahtuneeseen. Kaikki toivovat keinoja vaikuttaa tilanteeseen jollain tavalla, meille tämä valikoimalinjaus oli yksi sellainen, päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho kertoo tiedotteessa.

S-ryhmän Virossa toimivat Prismat tekivät vastaavan päätöksen perjantaina.

Myös Kesko on lopettanut venäläisten tuotteiden ostot sekä elintarvikkeiden viennin Venäjälle. Linjaus on Keskon mukaan kannanotto Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa. Keskon mukaan yhtiön hankinnat Venäjältä ovat erittäin vähäisiä.

Venäläisten tuotteiden myynti lopetetaan Alkoissa

Myös Alko on päättänyt keskeyttää venäläisten tuotteiden myynnin tänään maanantaina. Venäläisiä tuotteita valikoimassa oli noin 30.

Alkon valikoima- ja hankintajohtaja Anu Koskinen kertoo, että venäläisten tuotteiden myynti oli vuonna 2021 noin 128 000 litraa, joka on noin 0,1 prosenttia Alkon kokonaislitramyynnistä.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on ilmoittanut tänään jakelijoilleen, että juomien toimitukset Venäjälle ja Valko-Venäjälle lopetetaan. Juomia oli tarkoitus jaella tänä vuonna noin 1 500 myymälään.

Teboilin jäsenedut ja tuotteet boikottiin

Lisäksi Autoliitto on irtisanonut Teboilin jäsenedut. Teboilin omistaa venäläinen Lukoil-öljy-yhtiö.

Autoliiton jäsenet ovat saaneet tähän saakka alennusta polttoaineesta, jos jäsenellä on ollut käytössään Teboilin maksuaikakortti. Voimassa oleva jäsenetu poistuu asiakkaan ja Teboilin välisen korttisopimuksen ehtojen mukaisesti.

Halpakauppaketju Tokmanni kertoi maanantaina lopettavansa Teboilin öljyjen ja teknokemikaalien sekä muiden venäläistä alkuperää olevien tuotteiden hankinnan. Tuotteet poistuvat jokaisesta Tokmanni-myymälästä ja verkkokaupasta varaston loputtua. Tokmanni kertoo lahjoittavansa jäljellä olevien Teboilin tuotteiden myyntituotot Ukrainaan kohdistuvaan humanitääriseen apuun.

Myös Motonet ja Varaosamaailma poistavat Teboilin tuotteet valikoimistaan. Lisäksi liikepaikkayhteistyö Teboilin kanssa jäädytetään.

MaRa suosittelee venäläisten tuotteiden myynnin lopettamista

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry:n hallitus on päättänyt suositella jäsenravintoloilleen venäläisten tuotteiden myynnin lopettamista.

Suositus kattaa kaikkien Venäjällä valmistettujen ruoka- ja juomatuotteiden, kuten venäläisten vodkien, myynnin lopettamisen, yhdistys kertoo tiedotteessaan.

Aiotko sinä boikotoida joitain venäläisiä tuotteita? Keskustele aiheesta tiistaihin kello 23:een saakka.

Juttua korjattu 28.2.2022 kello 12.33: otsikossa luki aikaisemmin virheellisesti, että Teboil poistaisi myynnistä venäläisiä tuotteita.

Lue myös:

Teboilin kylmäasema töhrittiin naudan verellä Seinäjoella – “Kuulostaa siltä, että yksittäisellä ihmisellä on tunteet kiehuneet yli”

Suosittelemme sinulle