Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
– Kuulkaahan, olen täällä. Me emme laske aseita, julistaa mies Kiovan keskustassa käsivaralla kuvatulla videolla.
Mies on Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, 44, joka vannoo pysyvänsä Kiovassa.
Viime torstaina alkaneen Venäjän hyökkäyksen jälkeen koko maailma on seurannut Zelenskyin Twitter-päivityksiä.
Ukrainan sodasta vakavissaan puhuvasta miehestä ei uskoisi, että vielä muutama vuosi sitten hän viihdytti kansaa suositussa tv-sarjassa.
Leikistä tulikin totta
Etelä-Ukrainasta kotoisin oleva Volodymyr Zelenskyi nousi kansan tietoisuuteen televisioroolistaan, jota hän esitti vuonna 2015 alkaneessa komediasarjassa Kansan palvelija (venäjäksi Sluha narodu).
Venäjän- ja ukrainankielisessä sarjassa hän esittää historianopettajaa Vasyl Holoborodkosta, joka valitaan sattumalta presidentiksi.
Kuin kohtalon ivaa, vain muutama vuosi tv-sarjan ilmestymisen jälkeen Zelenskyi valittiin Ukrainan presidentiksi, vieläpä Sluha narodu -nimisen puolueen edustajana.
Kuten esittämänsä fiktiivinen hahmo, Zelenskyi valittiin presidentiksi tosielämässäkin ilman varsinaista vaalikampanjaa.
Vuonna 2019 Ukrainan presidentinvaaleissa ehdolle asettuneen Sluha narodu -puolueen edustajan vaalikampanja oli ukrainalaisille tuttu suositusta tv-sarjasta. Zelenskyi panisi herrat kuriin ja nostaisi rahvaan valtaan, aivan kuten historianopettaja Holoborodko.
Ei aivan samanlainen kuin hahmonsa
Toisin kuin tv-sarjassa, asettuessaan ehdolle vuonna 2019 Zelenskyi ei ollut pelkkä rivikansalainen, vaan menestyksekkään tv-tuotantoyhtiön omistaja, jonka liiketoiminnan ympärillä liikkui korruptiohuhuja.
Zelenskyi on opiskellut kauppakorkeakoulussa lakimieheksi, mutta aloittanut uran viihteen parissa jo opiskeluaikoina. Zelenskyi on tuottanut ja osallistunut lukuisiin tv-tuotantoihin. Hän muiden muassa voitti Ukrainan Tanssii tähtien kanssa -kilpailun tanssija Olena Shoptenkon kanssa vuonna 2006.
Zelenskyi on ansainnut omaisuutensa tuotantoyhtiöllä, joka on Kansan palvelija -sarjan lisäksi tuottanut monia muita menestyneitä ohjelmia sekä Ukrainassa suosittuja Kvartal 95 -komediakiertueita.
Vuoden 2019 presidentinvaalien alla kriitikot arvostelivat Zelenskyiä läheisistä suhteista Ukrainan rikkaimpiin ihmisiin lukeutuvaan oligarkkiin, juutalaistaustaiseen miljardööriin Ihor Kolomoyskyiin, sillä Zelenskyin televisiotuotannot on tehty Kolomoyskyin 1+1 -kanavalle.
Huhuttiin, että ehdokas Zelenskyi olisi vain Kolomoyskyin sätkynukke ja tosiasiassa ehdokkaan voittaessa valtaa Ukrainassa pitäisi oligarkki Kolomoyskyi.
Myös presidenttikisan aikana esiin noussut huvilakohu puhutti.
Omaisuusilmoituksessaan Zelenskyi kertoi omistavansa kuusi asuntoa Ukrainassa ja yhden Lontoossa, mutta ukrainalainen tutkivan journalismin sivusto paljasti vuonna 2019, että niiden lisäksi Zelenskyi omistaa 3,6 miljoonan euron luksushuvilan Italian Forte dei Marmiassa.
Zelenskyi on myös liitetty Yhdysvaltain ex-presidentti Donald Trumpin nimeen.
Trumpia koskevan virkasyytteen väitteiden mukaan Trump olisi painostanut Zelenskyiä tekemään yhteistyötä oman asianajajansa kanssa vuoden 2020 presidentinvaalien alla. Syytteiden mukaan Trump olisi yrittänyt painostaa Zelenskyia paljastamaan haastajaansa Joe Bideniin ja tämän poikaan liittyviä väitettyjä kytköksiä ukrainalaiseen kaasuyhtiöön.
Zelenskyin nimi mainitaan myös niin kutsuttujen Pandoran papereiden yhteydessä. Zelenskyillä oli omistuksia paratiisiyhtiön kautta, mutta hän luopui niistä vuonna 2019. Hän on kuitenkin saanut rahaa veroparatiisiyhtiöiden kautta vuoden 2019 jälkeenkin.
"Pellestä" presidentiksi
Ukrainan presidentinvaalien aikaan vastustajat kutsuivat presidentiksi pyrkivää viihdetuotannon menestyjää usein pelleksi.
Kaikesta huolimatta vuoden 2019 vaaleissa poliittisesti kokematon tv-mies Zelenskyi päihitti kilpailijansa, presidenttikisan ennakkosuosikin, entisen pääministeri Julija Tymošenkon ja silloisen presidentin Petro Porošenkon.
Zelenskyi voitti toisella kierroksella Porošenkon ylivoimaisesti 73 prosentin ääniosuudella.
Asiantuntijoiden mukaan Zelenskyin poliittinen menestys sai potkua Ukrainan vuoden 2014 mielenosoituksista, joissa vastustettiin tuolloin vallassa ollutta presidenttiä Viktor Janukovytšia.
Venäjä-mielisen Janukovytšin erottaminen, Venäjän Krimin miehitys ja Itä-Ukrainan sodan syttyminen nostivat ukrainalaisten länsimielistä mielialaa.
Zelenskyin tiedetään tukeneen Euromaidan-vallankumousta ja Ukrainan armeijaa Itä-Ukrainan sodassa. Vuoden 2019 presidentinvaalien aikaan hän puhui Ukrainan EU- ja Nato-jäsenyyksien puolesta.
Piikki Venäjän ihon alla
Venäjän presidentti Vladimir Putin on kutsunut Ukrainan nykyistä hallintoa ja presidenttiä natseiksi ja narkomaaneiksi.
Väite on erikoinen, sillä todellisuudessa Zelenskyi on venäjänkielinen juutalainen, ja saksalaiset tappoivat hänen sukulaisiaan toisessa maailmansodassa.
Putin väittää, että Ukrainassa on vallassa “uusnatsiryhmä” , joka kosiskelee länttä ja vainoaa venäjänkielistä vähemmistöä.
Erityisesti Zelenskyi on ärsyttänyt Putinia lykkäämällä Minskin sopimusten täytäntöönpanoa.
Heikko edistys Itä-Ukrainan konfliktin ratkaisussa on myös syönyt Zelenskyin ja hänen puolueensa kannatusta ukrainalaisten keskuudessa.
Alkuvuodesta Venäjän uhkan kasvaessa Zelenskyi vältti retoriikassaan sotapuheita. Hän myös kieltäytyi uskomasta Yhdysvaltojen varoituksia Venäjän mahdollisesta hyökkäyksestä ja korosti uskovansa diplomaattiseen ratkaisuun.
Zelenskyin ääni kuitenkin muuttui Münchenin turvallisuuskonferenssissa lauantaina 19. helmikuuta. Hän aloitti puheensa kuvailemalla vierailua maan itäosassa sijaitsevaan lastentarhaan, johon oli päiviä aiemmin tehty isku.
Tuolloin Zelenskyi kysyi, oliko maailma jo unohtanut 1900-luvun raa'at tapahtumat.
Sotajohtaja somen aikakaudella
24. helmikuuta sosiaalisessa mediassa julkaistussa, osittain venäjänkielisessä puheessaan vakavailmeinen Zelenskyi kertoi tehneensä kaiken sodan syttymisen estämiseksi.
– Yritin soittaa Vladimir Putinille estääkseni sodan syttymisen. Tuloksena oli hiljaisuus.
Nyt presidentin tummansininen puku ja solmio ovat vaihtuneet tummanvihreäksi t-paidaksi ja maastohousuiksi.
Viime päivinä Zelenskyi on näkynyt uutisissa eri puolilla maailmaa. Hän on yrittänyt neuvotella Venäjän johdon kanssa ja vedota Venäjän kansaan. Hän on ilmaissut ukrainalaisten hätää ja pyytänyt apua länsimailta. Hän on uhmannut Venäjän aggressiota ja kannustanut ukrainalaisia jatkamaan puolustautumista.
Syytöksistä ja kriisitilanteesta huolimatta hänen olemuksensa on pysynyt arvokkaana, päättäväisenä ja selkeänä, kirjoittaa BBC.
Samaan aikaan hänen suosionsa kansan keskuudessa on räjähtänyt huippulukemiin. BBC:n mukaan 91 prosenttia ukrainalaisista kannattaa tällä hetkellä Zelenskyia.
Tv-sarjassa Zelenskyin esittämästä historianopettajasta tulee presidentti, koska hän on rehellinen ja vaatimaton kansalainen. Näyttää siltä, että sota on nostanut nämä piirteet esiin myös Ukrainan todellisessa presidentissä ja ne koskettavat ukrainalaisia.
Tällä viikolla verkossa on levinnyt videopätkiä Zelenskyin esityksistä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa vuodelta 2006. Se on tuonut valonpilkahduksen Ukrainan synkeään tilanteeseen.
Maailman sympatiat ovat nyt Ukrainan ja Zelenskyin puolella.
Lue myös:
Analyysi: Venäjän hyökkäys Ukrainaan on sarja Putinin raskaita virheitä, mikä uhkaa kostautua
Ukrainan sodan viides päivä valkenee, lue neljä illan ja yön keskeisintä tapahtumaa
Ukraina ja Venäjä käynnistivät ensimmäiset neuvottelut torstaina alkaneen sodan jälkeen