Hyppää sisältöön

Leijonien huippumaalivahti Frans Tuohimaa yrittää päästä pois Venäjältä – ei tiedä, miten: "Tässä on nyt tilanne päällä"

Neftehimikin suomalaisvahti Frans Tuohimaan mukaan seuran ulkomaalaispelaajat ovat pattitilanteessa ja yrittävät löytää keinoja päästä Venäjältä pois. Osa suomalaispelaajista aikoo jatkaa pelaamista KHL:n pudotuspeleissä.

Frans Tuohimaa torjuu kiekkoa.
Frans Tuohimaa on edustanut tällä kaudella KHL-seura Neftehimik Nizhnekamskia. Kuva: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa Venäjällä pelaavista ulkomaalaiskiekkoilijoista pyrkii poistumaan maasta. Venäjä aloitti torstaina laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan, ja sodan vaikutukset ovat heijastuneet muuhun maailmaan.

EU on asettanut Venäjälle pakotteita: se ilmoitti kieltävänsä venäläisten lentokoneiden lentämisen ilmatilassaan. Osa venäläispankeista suljetaan ulos kansainvälisestä Swift-maksujärjestelmästä.

Osa valtioista on kehottanut kansalaisiaan poistumaan Venäjältä. Esimerkiksi Italia suositteli väliaikaisesti maassa vierailevia kansalaisia palaamaan Italiaan. Suomen ulkoministeriö on suositellut välttämään kaikkea liikkumista Venäjällä.

KHL-seura Neftehimik Nizhnekamskia edustava Frans Tuohimaa kommentoi Yle Urheilulle selvittävänsä parhaillaan muiden seurassa pelaavien ulkomaalaisten kanssa, kuinka päästä nopeasti pois maasta.

– Nyt on aikamoinen sirkus käynnissä jokaikisen ulkomaalaispelaajan kohdalla, joka täällä vaikuttaa. Me olemme kaikki aika pattitilanteessa, tässä on nyt tilanne päällä. Kaikilla on ensisijaisesti mielessä, että pois pitäisi päästä, mutta se, että miten, sitä yritetään selvittää, Tuohimaa kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Tuohimaa oli mukana Suomen olympiajoukkueessa, joka voitti kultaa Pekingin olympialaisissa.

Tuohimaa ei ehtinyt kertoa tilanteesta Yle Urheilulle tämän tarkemmin, koska hän halusi jatkaa selvittelyä mahdollisimman nopeasti.

Nizhnekamsk sijaitsee noin tuhat kilometriä Moskovasta itään. Tuohimaan seurajoukkue Neftehimik aloittaa tiistaina pudotuspelit Traktor Tsheljabinskin vieraana. Tsheljabinsk sijaitsee noin 700 kilometriä Nizhnekamskista itään. Traktorin joukkueessa pelaa suomalaishyökkääjä Teemu Pulkkinen.

Kaikki suomalaiset eivät kuitenkaan ole lähtemässä Venäjältä.

Esimerkiksi Salavat Julajev Ufan päävalmentaja Tomi Lämsä vastasi puhelimeen kiireisenä kokousten keskeltä. Ufa aloittaa pudotuspeliurakkansa keskiviikkona Sibiriä vastaan.

– Täällä ollaan ja täällä tehdään töitä normaalisti, Lämsä kommentoi Ylelle.

Ufan joukkueessa pelaa kolme Pekingin olympiajoukkueessa ollutta suomalaispelaajaa: Markus Granlund, Sakari Manninen ja Teemu Hartikainen.

Helsingin Jokerit vetäytyi perjantaina KHL:n pudotuspeleistä, ja latvialainen Dinamo Riika sunnuntaina koko KHL:stä. Moni lajiliitto kertoi sulkevansa Venäjän kilpailujensa ulkopuolelle. Myös Suomen jääkiekkoliitto vaati maanantaina Venäjän ja Valko-Venäjän sulkemista ulos jääkiekon miesten MM-kisoista, jotka pelataan keväällä Tampereella ja Helsingissä.

Pelaajayhdistys pyrkii auttamaan

Jääkiekkoilijoiden pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Risto Kauppinen kertoo, että pelaajayhdistykseen on tullut yhteydenottoja myös KHL:ssä pelaavilta suomalaisilta. Kauppisen mukaan pelaajat eivät kuitenkaan ole kysyneet pelaajayhdistykseltä apua Venäjältä pois pääsemiseen.

– Tämäntyyppistä avunpyyntöä ei ole meille tullut.

Pelaajayhdistys on auttanut pelaajia olemaan yhteydessä muun muassa Ulkoministeriöön. Kauppisen mukaan yhdistys auttaa suomalaiskiekkoilijoita niillä resursseilla, joita sillä on käytössä.

– Ukrainan tilannehan on kauhea, kaikki tuki heidän taistelulle puolustaa omaa maataan. Heijastevaikutuksia on niin moneen asiaan. Mutta ei meidän roolimme ole ottaa kantaa, että työt Venällä on lopetettava ja tultava takaisin Suomeen, Kauppinen sanoo.

Lue myös:

Jääkiekkoliitto vaatii Venäjän ja Valko-Venäjän sulkemista ulos MM-jääkiekosta

Jokerit jättää KHL:n kauden kesken – "Maailmassa eletään juuri nyt todella vaikeita aikoja"

Suosittelemme