Hyppää sisältöön

Ylen kysely: Enemmistö suomalaisista kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut aikaan historiallisen muutoksen suomalaisten suhtautumisessa Nato-jäsenyyteen.

Suomalaisia rannikkojääkäreitä Nato Trident Juncture 18 -harjoituksessa Trondheimissa, Norjassa.
Suomalaisia rannikkojääkäreitä Nato Trident Juncture 18 -harjoituksessa Trondheimissa, Norjassa vuonna 2018. Kuva: Jani Saikko / Yle
Matti Koivisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylen kyselyn mukaan 53 prosenttia suomalaisista kannattaa Suomen liittymistä sotilasliitto Naton jäseneksi. 28 prosenttia suomalaisista vastustaa ja 19 prosenttia on kannastaan epävarmoja.

Taloustutkimus toteutti kyselyn viime viikolla samaan aikaan, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan.

Kyselyn tietojen kerääminen aloitettiin keskiviikkona 23.2., eli päivää ennen Venäjän hyökkäystä.

Suomen turvallisuuspolitiikan mannerlaatat liikkuvat

Kyseessä on historiallinen muutos suomalaisten suhtautumisessa Nato-jäsenyyteen.

Jäsenyyden kannattajien määrä on noussut 34 prosenttiyksikköä vuodesta 2017, jolloin Yle kysyi asiaa edellisen kerran. Silloin jäsenyyden kannalla oli vain 19 prosenttia suomalaisista.

Taloustutkimus on selvittänyt suomalaisten Nato-kantoja edellisen kerran tammikuussa MTV Uutisten toimeksiannosta. Silloin Nato-jäsenyyden kannalla oli 30 prosenttia suomalaisista.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen kuvailee tapahtunutta muutosta suomalaisten Nato-kannoissa radikaaliksi.

– Asetelma on kirjaimellisesti keikahtanut päälaelleen. Käytännössä kannattajien ja vastustajien lukemat ovat vaihtaneet paikkaa, Rahkonen sanoo.

Puoluekannan mukaan tarkasteltuna Nato-jäsenyyden kannatus on odotetusti vahvinta kokoomuksessa, mutta nyt lähes kaikissa muissakin puolueissa jäsenyyden kannattajia on enemmän kuin vastustajia.

Miehet kannattavat Suomen Nato-jäsenyyttä naisia enemmän, mutta myös naisten keskuudessa jäsenyyden kannatus on suurempaa kuin vastustus.

Eduskuntaan valituista puolueista ainoastaan vasemmistoliitossa Nato-jäsenyyden vastustajia on edelleen enemmän kuin kannattajia. Vasemmistoliitonkin kannattajista noin neljännes toivoo Suomen liittyvän Natoon, mutta reilusti yli puolet vastustaa.

Myös SDP:n äänestäjistä suurempi osa on Nato-jäsenyyden kannalla kuin sitä vastaan, mutta ero kannattajien ja vastustajien välillä on pienempi kuin muilla puolueilla.

Rahkosen mukaan myös puoluekohtaiset tulokset ovat kääntyneet päälaelleen aikaisempiin kyselyihin verrattuna.

– Tähän asti kokoomuksen äänestäjät ovat olleet yksin kannattamassa Nato-jäsenyyttä, mutta nyt vasemmistoliiton kannattajat ovat ainoana vastustamassa, Rahkonen tiivistää.

Ruotsin tai valtiojohdon esimerkki nostaisi Naton kannatusta selvästi

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kasvattanut Nato-jäsenyyden kannatusta myös Ruotsissa. Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n viime viikolla teettämässä kyselyssä 41 prosenttia kannatti jäsenyyttä, kun taas 35 prosenttia vastusti.

Mikäli Ruotsi päättäisi hakea Nato-jäsenyyttä, nousisi jäsenyyden kannatus Suomessa 66 prosenttiin. Nato-jäsenyyttä vastustaisi tässä tapauksessa 20 prosenttia suomalaisista.

Lukemat ovat samansuuntaisia, mikäli ylin valtiojohto päätyisi kannattamaan Nato-jäsenyyttä. Silloin Nato-jäsenyyttä kannattaisi 63 prosenttia suomalaisista ja vastustaisi 23 prosenttia.

Yle kysyi myös, pitäisikö Suomen Nato-jäsenyydestä järjestää kansanäänestys. Suomalaisista 41 prosenttia kannattaa kansanäänestystä, 48 prosenttia vastustaa ja 10 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

Kansanäänestyksen suosio on laskenut jäsenyyden kannatuksen noustessa. Ylen kyselyssä 2017 yli puolet suomalaisista, 54 prosenttia, oli kansanäänestyksen kannalla.

Lisää aiheesta:

Analyysi: Suomalaisten Nato-kanta heilahti yhdessä yössä jäsenyyden kannalle – Venäjä näyttää ajaneen sotatoimillaan Suomen lähemmäs Natoa

Yle seuraa Ukrainan tapahtumia

Suosittelemme