Hyppää sisältöön

Ukraina ja Venäjä käynnistivät ensimmäiset neuvottelut torstaina alkaneen sodan jälkeen

Ukraina vaati heti voimaan tulevaa tulitaukoa ja Venäjän joukkojen vetämistä Ukrainasta valmistautuessaan neuvotteluun Venäjän kanssa.

Venäjän ja Ukrainan väliset neuvottelut.
Ukrainan ja Venäjän väliset neuvottelut ovat alkaneet Valko-Venäjän rajalla. Kuva: Alexander Kryazhev / AOP
Sari Taussi
Avaa Yle-sovelluksessa

Neuvottelut alkoivat maanantaina puolen päivän jälkeen, kertoi Ukrainan presidentin neuvonantaja Mykhailo Podolyak tekstiviestillä uutistoimisto Reutersille.

Tämä niistä neuvottelujen alussa tiedetään.

1. Tapaaminen järjestetään rajan tuntumassa Valko-Venäjällä

Tapaaminen on Valko-Venäjän puolella Ukrainan ja Valko-Venäjän rajaa, aivan rajan tuntumassa. Valko-Venäjä tukee Venäjää meneillään olevassa hyökkäyksessä ja on antanut Venäjän sotajoukkojen kulkea alueensa läpi.

2. Ukraina on lähettänyt neuvotteluihin muun muassa puolustusministerin

Ukrainan delegaatio on saapunut tapaamispaikkaan, vahvisti Ukrainan presidentinvirasto aiemmin.

Ukrainan puolelta osallistuvat presidentin neuvonantajan lisäksi ainakin puolustusministeri Oleksii Resnikov ja varaulkoministeri Mykola Tochytskyi.

Venäjän valtionmedia on julkaissut videon, jossa Ukrainan edustajat saapuivat paikalle helikopterilla.

Venäjän delegaatiota edustaa muun muassa Venäjän parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Leonid Slutsky.

3. Odotukset tuloksista ovat vähäisiä

Neuvottelujen päätavoite on välitön tulitauko ja joukkojen vetäminen pois Ukrainasta, Ukrainan presidentinviraston lausunnossa sanotaan.

Ennen tapaamista Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaati Venäjään lopettamaan taistelut ihmishenkien säästämiseksi.

Neuvotteluja käynnistetään tilanteessa, jossa Venäjän hyökkäys ei ole edennyt sen odottamalla tavalla. Ukraina on pystynyt estämään esimerkiksi sen, että Venäjä olisi saanut haltuunsa Ukrainan pääkaupungin Kiovan.

Neuvotteluista sovittiin tiettävästi Ukrainan presidentin ja Valko-Venäjän presidentin puhelussa. Ukraina ei ollut aluksi lainkaan halukas osallistumaan neuvotteluun.

Korjattu klo 13.47: Neuvotteluihin osallistuva Mykola Tochytskyi on varaulkoministeri, ei ulkoministeri kuten jutussa aiemmin kerrottiin

Suosittelemme sinulle