Hyppää sisältöön

Vitalik osti lentolipun Istanbuliin, Stas käännyttää äitiään pois tv-propagandasta – paniikki kasvaa nuorten, tiedostavien venäläisten keskuudessa

Arkea maailmalta: Venäläisten hermostuneisuus on kasvanut nopeasti sodan vuoksi, kirjoittaa Moskovan-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

Kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen
Kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen Kuva: Antti Haanpää / Yle, kuvankäsittely Harri Vähäkangas / Yle
Erkka Mikkonen

MOSKOVA Varhain torstaiaamuna heräsin puhelinsoittoon Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Muutamaa tuntia myöhemmin sain Pietarista viestin vuokralaiseltani Timurilta. Hän kertoi purkavansa vuokrasopimuksen ja lähtevänsä pikimmiten pois maasta.

Timur on venäläinen koodaaja ja työskentelee yhdysvaltalaiselle it-firmalle. Äkkiseltään hänen taloudellinen asemansa olisi parantumassa merkittävästi, kun ruplan arvo syöksyy ja hänen palkkansa tulee dollareissa.

Mutta kuten monet muutkin venäläiset nuoret aikuiset, Timur ei halua elää sen epävarmuuden kanssa, jonka Venäjän hyökkäys ja lännen vastatoimet tuovat tullessaan.

Palkanmaksu voi tyrehtyä kokonaan, kun länsi ottaa käyttöön yhden järeimmistä pakotekeinoistaan eli Venäjän sulkemisen kansainvälisestä SWIFT-maksujärjestelmästä.

Sunnuntaina ex-presidentti Dmitri Medvedev väläytti jopa (siirryt toiseen palveluun) Venäjällä toimivien ulkomaisten yritysten varojen pidättämistä tai niiden kansallistamista.

Epävarmuus tulevasta kalvaa tuntemiani ihmisiä Venäjällä.

Useat ulkomaalaiset tuttavani ovat viime päivinä lähteneet Moskovasta. Yhdysvallat on kehottanut kansalaisiaan poistumaan maasta välittömästi. Suomenkin ulkoministeriö neuvoo välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle.

Koko lentoliikenne länteen alkaa pian olla täysin tukossa, kun lähes koko Eurooppa on sulkenut ilmatilansa Venäjältä. Maarajaansa venäläiset eivät ole saaneet ylittää pitkään aikaan ilman erityissyytä maan omien koronarajoitusten vuoksi.

Myös moni venäläinen tuttavani miettii nyt maastalähtöä ja sitä, milloin se enää ylipäätänsä on mahdollista. Katja pelkää, että Venäjä voi estää kokonaan kansalaistensa pääsyn pois maasta, ja se saisi aikaan täyden kaaoksen.

Vitalik ehti jo ostaa lentolipun Istanbuliin, ennen kuin hinnat monikertaistuivat. Hän aikoo seurata tilanteen kehittymistä sieltä käsin.

Danja taas harkitsee Georgiaan muuttoa – sinne on lähtenyt jo aiemmin iso osa viranomaisten vainoamasta oppositiosta.

Monet tuttavapiirissäni ovat nyt heränneet todellisuuteen, jossa on alettu puhua jopa ydinsodan uhasta. Hermostuneisuus on noussut nopeasti uudelle tasolle, ja näen ympärilläni panikointia.

Omassa venäläiskuplassani käytännössä kaikki vastustavat sotaa.

He ovat alle nelikymppisiä, uutisia itsenäisistä tiedotusvälineistä seuraavia venäläisiä, jotka eivät muutenkaan tue presidentti Vladimir Putinia ja hänen korruptoitunutta hallintoaan.

Sotaa Moskovan kaduilla vastustavat mielenosoittajat ovat pääosin pari–kolmekymppisiä aktiivisia kansalaisia.

Sellainen on myös ystäväni Vanja, jonka poliisi otti sunnuntaina kiinni 10 tunniksi. Nyt hän odottaa oikeuden päätöstä sakkotuomiosta.

Protesteja seuraavan OVD-infon mukaan viranomaiset ottivat sunnuntaina kiinni yhteensä noin 2800 kansalaista yli 50 venäläisessä kaupungissa.

Samalla Kremlin kontrolloima media leimaa sodan vastustajat omaa etuaan ajatteleviksi maanpettureiksi, joiden on parempi pysyä hiljaa tai lähteä kokonaan maasta.

Stas kertoo yrittävänsä turhaan kääntää äitiään pois television rummuttamasta propagandasta. Siinä hyökkäyssotaa markkinoidaan rauhanoperaationa, jolla on tarkoitus pelastaa Ukraina natseilta ja turvata maailmanrauha.

Venäjän oppositio on nimennyt sotilastoimet Putinin sodaksi. Moni nykyhallinnon vastustaja kokee hyökkäyksen kansalaissotana, jossa he valitsevat luonnollisesti Ukrainan puolen.

Ukrainalaiset itse ovat nimenneet tapahtumat isänmaalliseksi sodaksi. He taistelevat koko kansankuntansa olemassaolosta.

Valtaosa venäläisistä pysyy kuitenkin hiljaa ja antaa näin tukensa maansa sotatoimille. Sodan pitkittyessä ja valtion propagandan voimistuessa kansan jakautuminen vastakkaisiin leireihin kärjistyy entisestään – ja kuilu sukupolvien välissä kasvaa.

Samalla myös viranomaisten otteet kansan kurissa pitämiseen kiristyvät.

Euroopan unioni on päättänyt sulkea Venäjän valtiollisten mediayhtiöiden RT:n ja Sputnikin lähetykset hiljentääkseen Venäjän sotapropagandaa EU-maissa.

Päätös saattaa johtaa ankariin vastatoimiin, jotka mahdollisesti vaikeuttavat länsimaisten toimittajien työtä Venäjällä.

Pahimmassa tapauksessa myös minut ja koko Yleisradion toimitus ajetaan pois maasta.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 1. maaliskuuta kello 23 asti.

Lisää aiheesta:

Ylen tuoreimmat uutiset Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan

Analyysi: Putinin hyökkäyskäsky tuli myös venäläisille šokkina – sodan vastustaminen vaatii venäläisiltä ennennäkemätöntä rohkeutta

Suosittelemme sinulle