Hyppää sisältöön

Suomen Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti pettyi Fifan Venäjä-päätökseen – "Ei se voi niin mennä"

Suomen tyttömaajoukkueella on huhtikuussa ohjelmassa ottelu Venäjää vastaan. Palloliitto käsittelee suhtautumistaan Venäjän maajoukkueisiin maanantai-illan kokouksessa.

Paulus Arajuuri tar sig för huvudet efter en missad målchans.
Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pelasi Venäjää vastaan EM-kisoissa viime kesänä. Kuva: SPL / Juha Tamminen
Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa tiedotti sunnuntai-iltana, että sotatoimia Ukrainaan kohdistanut Venäjä saa toistaiseksi jatkaa kansainvälisten jalkapallo-otteluiden pelaamista. Venäjä ei saa pelata pelejä omassa maassaan, ja joukkueen täytyy pelata Venäjän jalkapalloliiton joukkueen nimellä. Lippuja tai kansallislauluja ei sallita.

Venäjä on mukana miesten jalkapallon MM-jatkokarsinnoissa, joissa sen pitäisi kohdata Puola maaliskuun lopulla. Puolan, Ruotsin ja Tshekin jalkapalloliitot ovat ilmoittaneet, etteivät ne suostu pelaamaan Venäjää vastaan. Venäjä–Puola-otteluparin voittaja kohtaisi jatkokarsinnassa Ruotsin tai Tshekin.

Venäjää vastustavien maiden rintamaan ovat liittyneet Euroopan jalkapalloliitoista myös Englanti ja Wales.

Puola, Venäjä, Tshekki ja Ruotsi muodostavat neljän joukkueen karsintapoolin, jonka voittaja saa paikan Qatarin MM-kisoissa. Näin ollen Fifan päätöksen perusteella Venäjä olisi saamassa ilmaislipun Qatariin.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti pettyi Fifan ratkaisuun olla sulkematta Venäjää ulos kansainvälisiltä jalkapallokentiltä.

– Ei se voi niin mennä, että Venäjä tuosta ilmaisen paikan saisi. Olemme liittona Ruotsin kanssa samassa rintamassa ja tuemme heidän päätöstään. Tuntuu ihmeelliseltä, että Fifa ratkaisee tämän sillä tavalla, jossa Venäjä ikään kuin asetetaan tiettyyn etuoikeutettuun asemaan.

– Eurooppalainen jalkapalloyhteisö tulee tukemaan sitä, että Venäjä tullaan tavalla tai toisella sulkemaan pois MM-turnauksesta tai näistä jatkokarsinnoista. Siltä tämä nyt näyttää.

Kuopion Palloseuran pääomistaja Ari Lahti.
Suomen Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Pelaako Suomen tyttömaajoukkue Venäjää vastaan huhtikuussa?

Lahti sanoo olleensa henkilökohtaisesti yhteydessä Euroopan jalkapalloliiton Uefan slovenialaiseen puheenjohtajaan Aleksander Ceferiniin ja kertoneensa Suomen kannattavan niin kovia pakotteita Venäjää kohtaan kuin mahdollista. Palloliitto ei ole julkisesti kertonut esimerkiksi kieltäytyvänsä pelaamasta Venäjän joukkueita vastaan, mutta sellaisenkin ulostulon aika voi olla pian.

Alle 19-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueen pitäisi kohdata huhtikuun alussa Saksassa pelattavassa EM-jatkokarsintaturnauksessa sekä Venäjän että Valko-Venäjän joukkueet.

– Meillä on tarkoitus pitää maanantai-iltana hallituksen kokous. Tämä mahdollinen kannanotto on sellainen aihe, joka menee hallituksen päätettäväksi. Haluan päätöksen olevan sellainen, jonka koko hallituksemme hyväksyy, Lahti sanoo.

Venäjä on selvittänyt Suomen tavoin tiensä myöskin naisten EM-lopputurnaukseen, joka pelataan heinäkuussa Englannissa. Lahti toteaa, ettei pidä Venäjän esiintymistä turnauksessa todennäköisenä.

– Suoraa päätöstä ei ole, miten Venäjän pelaamiseen kisoissa suhtaudutaan, mutten näe eroa miesten ja naisten välillä. Näen erittäin hankalana, että Venäjä osallistuisi turnaukseen. Toki onhan tässä vielä aikaa, emmekä tiedä täysin, miten tilanne kehittyy ja alkavatko pakotteet toimia.

– Kysymys on viime kädessä siitä, että samalla lailla kuin asetetaan taloudellisia pakotteita, asetetaan myös urheilussa tällaisessa hyökkäyssodan tilanteessa urheilun pakotteita. Henkilökohtaisesti olen kovien pakotteiden kannalla.

Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino esitteli MM-pokaalia Venäjän presidentille Vladimir Putinille vuonna 2018.
Fifan puheenjohtajan Gianni Infantinon ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin suhteiden tiedetään olevan lämpimät. Kuva: Getty Images

"Hymistely ei nyt auta"

MM-jatkokarsinnat pitäisi pelata kuukauden päästä, joten Fifan seuraavien liikkeiden tulisi tapahtua melko nopeasti. Lahti uskoo, että paine Euroopan liitoilta lajin kattojärjestöjä kohtaan tulee vaikuttamaan päätöksiin.

– Mitä yhtenäisempi rintama Euroopassa muodostuu, totta kai sitä enemmän se vaikuttaa Uefan päätöksentekoon. Pitää muistaa, että Uefa on 55 maan jäsenliittojen yhteisö. Jos siitä selkeä enemmistö asettuu tiukemmille kannoille, ei Uefa voi olla reagoimatta.

Lahti toteaa, että Fifan tilanne muistuttaa olympialiikkeen viimevuotisia päätöksiä Venäjää kohtaan sillä erotuksella, että nyt tilanne on poikkeuksellisen törkeä.

– Puhutaan törkeästä hyökkäyssodasta ja törkeistä toimista ihmisyyttä sekä eurooppalaista demokratiaa vastaan. Eivät Euroopan liitot voi olla hiljaa, ja hymistely ei nyt auta. Kannattaa ottaa vähän tiukempia askeleita.

Lue myös:

Kommentti: Fifa ajoi itsensä umpikujaan – Venäjälle ei yksinkertaisesti voi antaa vapaalippua jalkapallon MM-kisoihin

Venäjä halutaan ulos MM-jalkapallosta – Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti: "On selvää, että tulemme näkemään erilaisia rajoituksia"

Jääkiekkoliitto vaatii Venäjän ja Valko-Venäjän sulkemista ulos MM-jääkiekosta

Mestarien liigan finaali siirrettiin pois Pietarista, FIS vei kaikki loppukauden kisat Venäjältä – näin Venäjän sotatoimet vaikuttavat urheilutapahtumiin

Suosittelemme sinulle