Hyppää sisältöön

Venäjän hyökkäys synnytti meemitulvan – räävittömät kuvamuokkaukset ovat osa informaatiosotaa

Kremlissä ei välttämättä etukäteen osattu analysoida, että vastaan asettuvat lähes kaikki läntisen maailman tietokonenörtit, pohtii maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtinen.

Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan liittyviä internet-meemejä, jossa yhdessä lukee Tinder ja alla it's a match. sen alla on aseen ja panssarivaunun kuva.
Netti tulvii meemejä, joissa ruoditaan Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Kuvan esimerkit ovat peräisin Facebookista ja Twitteristä. Niiden tekijät tai heidän motiivinsa eivät ole tiedossa. Kuva: Yle
Johanna Talasterä
Avaa Yle-sovelluksessa

Eräässä internetin kuvameemissä Hitler työntää vauva-Putinia lastenrattaissa. Toisessa taas on Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kuva, jonka yllä lukee "Death had a near Zelenskyi experience".

Venäjän hyökkäys Ukrainaan sytytti sodan, jonka käänteet huolestuttavat lähes koko maailmaa. Tällaisessa tilanteessa humoristiset kuvamuokkaukset ovat keino käsitellä asiaa ja pilkata vastapuolta, sanoo folkloristiikan professori Anne Heimo Turun yliopistosta.

– Ihmisillä on aina tarve käsitellä vakaviakin asioita huumorilla, sota ei muodosta tästä poikkeusta. Suomen sisällissodan jälkeen julkaistiin kaskukirjoja ja juutalaiset ovat käsitelleet holokaustia huumorilla, toteaa Heimo.

Meemit ovat osa informaatiosotaa

Sen lisäksi että meemit ovat keino purkaa vaikean tilanteen synnyttämään ahdistusta, niillä on oma merkityksensä informaatiosodassa. Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtinen toteaa, että valtioiden oma viestintä on yhä lähinnä tiedotustilaisuuksia tai tiedotteita. Viralliset kanavat eivät välttämättä tavoita nuorempia sukupolvia.

– Meemejä tehtailevat sosiaalisen median keijut tulkitsevat tapahtumia kuviksi, joiden avulla tietoa sodan käänteistä leviää nuoremmallekin yleisölle.

Hän uskoo, että tekstiin pohjautuvan informaation merkitys vähenee jatkossa. Taisteluja kauempaa seuraavat ihmiset saavat jo tällä hetkellä paljon tietoa sodan tapahtumista videopätkien, somekuvien ja meemien kautta.

Hyvä esimerkki on jo lähes myyttiseksi hahmoksi nousseen presidentti Zelenskyin lausahdus, jonka Huhtinen uskoo jäävän historiaan: "En tarvitse kyytiä, vaan ammuksia."

– Tästä pystytään tekemään lukemattomia meemejä. Viesti on niin vahva, että sen ymmärtävät lähes kaikki sukupolvesta, sukupuolesta ja kulttuurista riippumatta.

Putin astui netissä omaan miinaansa

Kansainvälisen hakkeriryhmän Anonymousin liittyminen mukaan muuttaa Venäjän ja Ukrainan välistä sotaa. Välillä näyttää jopa siltä, että Venäjää viedään internetissä 100-0. Siitä huolimatta, että valtiota on aiemmin pidetty informaatiosodan johtajana.

Aki-Mauri Huhtinen toteaa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on astunut omaan miinaansa erityisesti sosiaalisessa mediassa.

– Hän on haukkunut Zelenskyita ja muita Ukrainan johtajia natseiksi ja päätynyt itse Hitleriksi meemeihin. Venäjälle tuli varmasti osittain yllätyksenä, että fyysisen sodan käynnistäminen yhdisti heidän heikkona pitämänsä läntisen maailman näin voimakkaasti.

Lähikuvassa totinen mies katsoo kohti kameraa. Lyhyet ruskeat hiukset. Yllä sinen puvuntakki ja kravatti sekä valkoinen kauluspaita.
Sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtinen palasi vuoden lopussa Suomeen Riiasta, jossa hän työskenteli kaksi vuotta NATOn strategisen kommunikaation osaamiskeskuksessa osastopäällikkönä. Kuva: Valdis Kaulins

Hänen mukaansa Venäjä on rakentanut informaatiosotaan tarvitsemaansa koneistoa 15 vuoden ajan ja tukenut sitä vuosittain sadoilla miljoonilla.

– Oikean fyysisen sodan aloittaminen teki yhdessä päivässä tyhjäksi koneiston käytön, koska kukaan länsimaissa ei enää usko häntä.

Venäjä on tappiolla informaatiosodassa

Koneisto on käännetty manipuloimaan omaa kansaa. Tavalliset venäläiset yritetään pitää tietämättömänä siitä, mitä sotatoimissa todella tapahtuu.

– Tilanne on tällä hetkellä informaatiosodankäynnin osalta aika epätoivoinen. Putin on menettänyt kasvonsa ja Zelenskyista on tullut sankari.

Tämä kertoo millainen voima avoimilla demokratioilla on informaatioajassa, jossa elämme, sanoo Huhtinen.

– Anonymous julisti sodan diktatuurille. Tilanne on Putinille erittäin vaikea, koska hänellä ei ole nyt resursseja suojautua kaikilta hakkereiden kyberhyökkäyksiltä.

Huhtinen tähdentää, että hakkerijärjestö ei ole kenenkään valvonnassa. Kukaan ei tiedä onko mukana myös onnenonkijoita tai rikollisia, jotka kohdistavat painostusta myöhemmin muihin valtioihin tai yrityksiin.

Nettivelhojen verkko paljastaa propagandaa

Hakkeriryhmä Anonymousin liittyminen konfliktiin houkuttelee mukaan lukuisia muita sosiaalisen median keijuja. Mukana on myös venäläisiä tietokonehakkereita. On syntynyt vapaaehtoisten verkosto, joka tuottaa jatkuvasti Kremlin propagandaa paljastavaa materiaalia.

Tietoa tihkuu koko ajan myös venäläisten kotirintamalle.

Kremlissä ei Aki-Mauri Huhtisen mielestä välttämättä etukäteen osattu analysoida, että vastaan asettuvat lähes kaikki läntisen maailman tietokonenörtit. Liberaalissa länsimaailmassa nettivelhojen verkko toimii loistavasti.

– Se paljastaa kiihtyvällä vauhdilla propagandakoneiston valheita ilman, että viranomaisten edes tarvitsee tehdä hirvittävästi asian eteen.

Vaihtoehtoinen informaatio saavuttaa jossain vaiheessa Venäjän nuoremman sukupolven lisäksi myös nykyisen johdon kannattajat. Huhtinen toteaa, että jo nyt Venäjän poliittisen eliitin lapset ovat alkaneet julkaista sosiaalisessa mediassa kuvia sodasta.

– Nähtäväksi jää kuinka moni valtionjohdon kannattajista lopulta yrittää pelastautua irti Putinista. Yksin jääneelle diktaattorille on aika tyypillistä, että lopulta porukkaa alkaa ympäriltä pikku hiljaa hipsiä pois.

Aki-Mauri Huhtinen tähdentää, että informaatiosotaa ei ole käyty loppuun asti. Venäjä on nyt pahasti tappiolla, mutta tilanne voi muuttua.

Lue myös: Tältä näyttää kun Venäjä yrittää saada sinut puolelleen Tiktokissa

Sotakuvat hyppäävät nyt lasten ja nuorten verkkokalvoille varoittamatta – sometutkija: Nyt kannattaisi pitää taukoa Tiktokista

Suosittelemme