Hyppää sisältöön

Järjestäytynyt rikollisryhmä toi Suomeen yli 50 kiloa erittäin puhdasta amfetamiinia – kahdelle miehelle 13 vuoden tuomiot

Ryhmän johtaja jäi tuntemattomaksi. Poliisi käytti tutkinnassa FBI:lta saamiaan rikollisten viestejä.

Tullilaboratorion pika-analysointilaitteella tutkitaan minigrip-pussin sisältöä.
Amfetamiinin testausta Suomen tullissa. Salakuljetustapauksessa Suomeen tuotu amfetamiini oli poikkauksellisen puhdasta. Kuva: Markku Pitkänen / Yle
STT

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi maanantaina useita ihmisiä yli kymmenen vuoden vankeuteen huumejutussa, jossa Suomeen tuotiin kymmeniä kiloja poikkeuksellisen puhdasta amfetamiinia.

Juttu on yksi monista, jotka poliisi on selvittänyt hyödyntämällä viestejä, joita rikolliset lähettivät Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n kehittämässä Anom-huijaussovelluksessa.

Oikeuden mukaan Espanjasta käsin johdettu järjestäytynyt rikollisryhmä levitti Suomessa loppuvuodesta 2020 ja alkuvuodesta 2021 ainakin 52 kiloa amfetamiinia ja 1,4 kiloa kokaiinia. Ryhmällä oli vetämässä seuraava tilaus suuresta amfetamiinierästä, kun epäillyt otettiin kiinni kesäkuussa.

Amfetamiini oli poikkeuksellisen puhdasta. Suhteutettuna keskimääräiseen katukauppavahvuuteen, oikeus laski, että maahan tuodut määrät vastasivat lähes 200 kiloa amfetamiinia. Tavanomaisia käyttöannoksia amfetamiinista sai oikeuden mukaan noin miljoonan ja kokaiinista 70 000.

Tuntemattomaksi jäänyt "Jason" johti ryhmää Espanjasta käsin

Ryhmän toimintaa johti Espanjasta käsin tuntemattomaksi jäänyt henkilö, joka käytti Anomissa nimimerkkiä Jason. Oikeuden mukaan Jason tilasi ulkomailta isoja eriä huumeita ja järjesti niille vastaanottajat ja myyjät Suomessa.

Pisimpiin eli 13 vuoden vankeusrangaistuksiin tuomittiin Mikko Metsar, 43, ja Ivo Kannel, 42. Oikeuden mukaan Virossa asunut Metsar otti vastaan huumerahoja, piti niistä kirjaa ja toimitti niitä eteenpäin Espanjaan uusien huumeiden ostamiseksi.

Suomessa toimineen Kannelin tehtävänä oli vastaanottaa huumeita ja levittää niitä rikollisryhmän lukuun. Lisäksi hän keräsi huumekaupan tuottoja ja toimitti niitä eteenpäin Viroon.

Neljänneksi päätekijäksi oikeus katsoi Virossa asuneen Rene Valgen, 44. Oikeuden mukaan Valge oli Jasonin "oikea käsi", joka ohjasi sekä huumeiden levitystä Suomessa että rahakuriireina toimineita henkilöitä. Koska Valge oli aiemmin tuomittu Virossa kolmen vuoden vankeuteen, oikeus katsoi hänen oikeudenmukaiseksi rangaistuksekseen nyt kymmenen vuotta vankeutta.

Kaikkiaan jutussa tuomittiin 14 ihmistä, kaikki ehdottomaan vankeuteen.

Lue myös:

FBI:n viestisovellus paljasti jättimäisen huumevyyhdin Suomessa – huumeita vietiin jätesäkeissä kerrostalorappuihin ympäri maata

Suosittelemme sinulle