Hyppää sisältöön

Ateneum keskeyttää Akseli Gallen-Kallelan teosten lainan Venäjälle – syy: teosten turvallisuudelle ei ole takeita

Ateneumin mukaan Venäjän sotatoimet Ukrainassa tekevät taideteosten lainan Moskovan Tretjakovin galleriaan mahdottomaksi. Näyttelyä on valmisteltu vuosia.

Ihmiset jonottava Ilja Repin näytelyyn taidemuse Ateneumin edessä Helsingissä
Ihmiset jonottavat Ilja Repinin näyttelyyn elokuussa 2021. Kuva: Kristiina Lehto / Yle
Jonni Aromaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingissä sijaitseva Ateneumin taidemuseo on valmistellut Tretjakovin gallerian kanssa Akseli Gallen-Kallelan tuotantoa esittelevää näyttelyä usean vuoden ajan. Kyse on Gallen-Kallelan ensimmäisestä näyttelystä museossa.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan, Kansallisgalleria ja Ateneumin taidemuseo ovat päättäneet keskeyttää Akseli Gallen-Kallelan teosten lainan Tretjakovin galleriaan.

– Sotatoimien alettua emme voi luottaa siihen, että teosten turvallisuus olisi taattu. Virallinen keskustelu, joka muuttuu rauhan sanoista sodan teoiksi, tekee teosten lainaamisen mahdottomaksi, Ateneumin museonjohtaja Marja Sakari kertoo tiedotteessa.

Tretjakovin galleria on yksi Venäjän suurimmista ja merkittävimmistä museoista. Kansallisgallerian piti lainata näyttelyyn muun muassa ikonisia maisemamaalauksia, Kalevala-teoksia sekä huomattava valikoima Gallen-Kallelan taidegrafiikkaa.

Kansallisgalleriaan kuuluvat Ateneumin lisäksi Sinebrychoffin taidemuseo sekä nykytaiteen museo Kiasma.

Mitä ajatuksia uutinen herätti? Voit keskustella aiheesta 1.3. klo 23 asti.

Lue lisää:

Ympäristöahdistus on yli sata vuotta vanha ilmiö: Akseli Gallen-Kallela huolestui metsähakkuista ja Aino Sibelius pyrki omavaraiseksi puutarhaviljelyllä

Unhoon jäänyt Uno – Akseli Gallen-Kallelan isoveljellä oli epäonnea opinnoissa, afääreissä ja naimakaupassa

Thesleffin omakuva esillä ehkä viimeistä kertaa, Simbergiä ei mielellään lainata ulkomaille – Kansallisaarteita joudutaan säilyttämään varastossa etteivät ne tuhoutuisi

Suosittelemme sinulle