Hyppää sisältöön

Jalkapallotähtien luotto-ortopedi Lasse Lempainen haluaa Suomen lapset liikkeelle

– Alakoulun tärkempiä oppiaineita on liikunta, sanoo Lasse Lempainen. Turkulainen urheiluortopedi näkee vastaanotollaan, kuinka arkiliikunta vähenee ja lasten liikuntaelinvammat lisääntyvät.

Matti Toivonen

Kun eurooppalaisen huippuseuran jalkapallotähti loukkaa takareitensä, ottaa seuran lääkintäjohto yhteyden Turkuun. Urheiluortopedi Lasse Lempainen on työryhmineen hoitanut ja tutkinut urheilijoiden reisivammoja syvällisemmin kuin kilpailijansa.

– Valtaosa vammoista on hoidettavissa ilman leikkausta. Mutta vamma täytyy diagnosoida oikein ja hoitosuunnitelma on tehtävä oikein.

Jos vammassa on vaurioitunut jänne, joutuu urheilija huilaamaan jopa kahdeksan viikkoa. Pelkkä lihaskudoksen vaurio paranee neljässä viikossa.

– Jos väärin arvioitu pelaaja päästetään liian aikaisin kentälle, uusiutuu vamma helposti, ja toipuminen alkaa alusta.

Jos Pietarista soitetaan, niin vastaan

Lempainen tunnetaan hänen tiiminsä parantamista supertähdistä: mm. Ousmane Dembélé, Leonardo Spinazzola, Timothy Weah. Suurin osa asiakkaista on kuitenkin tavallisia kuntourheilijoita.

Lempainen on ehtiväinen mies. 50-60 tunnin työviikot ovat tavallisia. Turun lisäksi häntä nähdään eri puolilla Eurooppaa konsultoimassa huippuseuroja kuten FC Barcelona, AS Roma tai AC Milan.

Myös Pietarin Zenithin pelaajat ovat saaneet Lempaiselta apua.

Puoli seiskan juontaja Mikko Kekäläinen kysyi, vastaako Lempainen, jos Pietarista nyt Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan aikana soitetaan.

– Maailman kriisistä huolimatta Hippokrateen vala pätee. Pyrin auttamaan urheilijoita ja potilaita.

Liikunta on tulevaisuusinvestointi

Liikunta on suora investointi tulevaisuuteen. Lapset ja nuoret, jotka harrastavat aktiivisesti liikuntaa, pärjäävät usein koulussa ikätovereitaan paremmin. Se vaikuttaa tietysti opiskeluaikaan ja vielä työelämäänkin.

– Alakoulun tärkempiä oppiaineita on liikunta, vakuuttaa Lempainen.

Hän harmittelee, ettei suomalainen yhteiskunta ja koulu riittävästi tue lasten ja teini-ikäisten liikuntaa. Lempainen haluaisi nimenomaan monipuolista harjoittelua. Se pitää motivaatiota yllä paremmin kuin keskittyminen yhteen lajiin liian nuorena.

Katso Lasse Lempaisen koko vierailu Puoli seiskassa tästä:

Suosittelemme sinulle