Hyppää sisältöön

Kuopio tanssii ja soi -teosten aiheista kumpusi sana yhdessä – taiteellinen johtaja: "Tuntui heti tärkeältä tarttua siihen"

Kuopio tanssii ja soi -festivaali järjestetään taas koronatauon jälkeen perinteisessä muodossaan kesäkuussa. Teoksista nousee esiin myös ajankohtaisia teemoja kuten toive rauhasta.

Taiteellinen johtaja Riku Lehtopolku.
Festivaalin taiteellisena johtajana vuonna 2020 aloittanut Riku Lehtopolku iloitsee, että Kuopio tanssii ja soi päästään taas toteuttamaan yleisölle tutussa muodossaan. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Helmi Nykänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuopio tanssii ja soi -festivaalissa tanssitaan aiempaa enemmän perinteisten esiintymislavojen ulkopuolella. Myös teosten toteuttamistapoja on pyritty monipuolistamaan.

Festivaalin avajaispäivänä kesäkuun puolivälissä kantaesityksensä saava Virta levittäytyy ympäri Kuopion kaupunkialuetta. Se kokoaa yhteen noin 140 nuorta tanssijaa eri puolilta Suomea.

10-vuotisjuhlaansa viettävä Carl Knif Company vierailee festivaalilla installaatiomuotoisella ja yhteisöllisellä teoksella Matka. Sen koreografian Carl Knif luo yhteistyössä ryhmän tanssijoiden ja festivaaliyleisöstä mukaan tulevien osallistujien kanssa.

– Mielestäni on tärkeää etsiä erilaisia reittejä, joiden kautta ihmiset voivat kohdata tanssia ja madaltaa kynnystä tanssin löytymiselle. Varmasti on paljon ihmisiä, jotka eivät vielä tiedä rakastavansa tanssia, festivaalin taiteellinen johtaja Riku Lehtopolku sanoo.

Lehtopolun mukaan ei ole parempaa tai huonompaa tapaa nauttia tanssifestivaaleista.

– Jotkut ehdottomasti haluavat osallistua teosten tekoon ja jotkut eivät. Näitä ei pidä arvottaa toisiinsa nähden. Kaikelle on tilaa.

Yhdessä-sana yhdistää

Kuopio tanssii ja soissa painottuu nyt yhteisöllisyys ja yhdessä-sana. Festivaaliviikon avaa eteläkorealaisen koreografin Eun-Me Ahnin teos North Korea Dance, joka viestii kahden maan välisestä rauhantoiveesta.

Koreografi Eun-Me Ahnin teoksessa North Korea Dance on värikkäitä asuja.
Eun-Me Ahnin teos North Korea Dance avaa verhoa Pohjois-Korean tanssikulttuuriin ja sen kehitykseen suljetussa yhteiskunnassa. Kuva: JM Chabot

Lehtopolku kertoo, ettei rakenna ohjelmistoa minkään etukäteen ajatellun teeman mukaan. Hänestä on kuitenkin mielenkiintoista, jos teoksista itsestään alkaa nousta yhteisiä aiheita.

– Tällä kertaa monia teoksia yhdistää sana yhdessä. Minusta se tuntui jotenkin heti oikealta ja tärkeältä tarttua siihen. Ajatellen sekä pandemian varjoa, jolloin on oltu kaikkea muuta kuin yhdessä ja viimeaikaisia tapahtumia Ukrainassa.

Lehtopolulle tuleva kesä on ensimmäinen perinteinen ohjelmistokokonaisuus, joka päästään toteuttamaan. Hän aloitti taiteellisena johtajana vuonna 2020, jolloin koronavirus alkoi levitä ympäri maailmaa.

– Olen tietenkin tästä tavattoman iloinen. Siinä mahdollistuvat erilaiset kohtaamiset toisessa mittakaavassa kuin syksyn hajautetussa mallissa. Myös itse teokset saavat kiinteämpiä suhteita toisiinsa, kun ne nähdään tiiviisti rinnakkain.

Lehtopolku nostaa festivaalien tärpiksi israelilaissyntyisen Emanuel Gatin LOVETRAIN2020-teoksen, joka yhdistää brittiläisen Tears For Fearsin musiikin monisäikeiseen koreografiaan modernissa musikaalissa.

– Koreografi itse nimittää tätä nykymusikaaliksi tai musikaaliksi potenssiin neljä. Tämä on kauhean hauska ajatus, että on valittu näin tarkkaan tietty yhtye, jonka musiikkiin on lähdetty rakentamaan koreografiaa. Se ei kikkaile turhilla efekteillä mutta on silti todella vaikuttava.

Kuopio tanssii ja soi -festivaali järjestetään 15.–21. kesäkuuta 2022.

Lue myös:

Kuopio tanssii ja soi aloittaa alkuvuodesta 2022 uuden toiminnanjohtajan etsinnän – Johanna Rajamäki ei jatka tehtävässä

Suosittelemme sinulle