Hyppää sisältöön

Suomen suurimmat kaupungit tukevat Ukrainaa 1,5 miljoonalla – pormestari Vartiaisen mukaan yhteistyö Moskovan ja Pietarin kanssa keskeytyy

Kaupunkien avustuspaketti tullaan antamaan joko raha-apuna tai humanitaarisena materiaaliapuna.

Pakolaisia Ukrainan ja Slovakian rajalla.
Kuva: AOP
Tero Valtanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen suurimmat kaupungit ovat päättäneet tukea Ukrainaa 1,5 miljoonan euron tukipaketilla. Kaupunkien avustukset tullaan antamaan joko raha-apuna tai humanitaarisena materiaaliapuna.

Avustukset toimitetaan yhteistyössä Suomen valtion, avustusjärjestöjen tai muun luotettavan yhteistyökumppanin kautta.

Helsingin pormestari Juhana Vartiaisen (kok.) mukaan yhteistyö Moskovan ja Pietarin kanssa keskeytetään toistaiseksi.

– Tuemme Ukrainaa myös suoraan humanitaarisella avulla Suomen valtion ulkopoliittisten linjausten mukaisesti, Vartiainen sanoo.

Helsingin kaupunki tuomitsee jyrkästi Venäjän aloittaman sodan Ukrainassa. Sotatoimet ovat aiheuttaneet valtavaa inhimillisiä kärsimystä ja loukanneet itsenäisen eurooppalaisen maan koskemattomuutta.

Suurten kaupunkien pormestarit ja kaupunginjohtajat toteavat maanantai-iltana lähettämässään tiedotteessa, että sota on aiheuttanut humanitaarisen hätätilan ja apu sodan keskellä oleville on nyt tärkeää. Kaupungit haluavat osoittaa tukensa ukrainalaisille tässä erittäin surullisessa ja järkyttävässä tilanteessa.

Helsingin lisäksi apua tarjoavat Espoon, Tampereen, Turun, Oulun, Lahden, Hämeenlinnan, Vantaan, Joensuun, Jyväskylän, Kotkan, Kouvolan, Kuopion, Lappeenrannan, Mikkelin, Porvoon sekä Rovaniemen kaupungit.

Vartiainen: Sota edellyttää Helsingiltä tehostettua varautumista

Vartiaisen mukaan sota Ukrainassa edellyttää Helsingiltä tehostettua varautumista, johon kuuluu sotaa pakenevien ukrainalaisten vastaanotto, kaupungin oman valmiuden korottaminen sekä Ukrainaan suunnattava humanitaarinen apu.

Helsingin kaupunki on asettanut tänään erillisen Ukraina-kriisiryhmän.

Helsinki on myös aloittanut valmistelut Pietarin Suomi-talossa sijaitsevan kaupunkiomisteisen yhtiön ylläpitämän Helsinki-keskuksen toiminnan lopettamiseksi.

Ukraina on esittänyt kansainvälisen vetoomuksen maan ja sen kansalaisten kiireellisestä tukemisesta.

Suosittelemme