Hyppää sisältöön

Ylläksen sunnuntaisen lumivyöryn aiheutti sortunut lumilippa – kurussa lumen alle jäänyt latu on jälleen avattu

Lumi vyöryi alas noin 800 metrin matkalta Ylläksen Kellostapulin kuruun ja peitti osittain kurussa olleen hiihtoladun. Kukaan ei jäänyt lumivyöryn alle.

Varning för snöskred i Kulmakuru i Saariselkä.
Vapaalaskijoita lumivyöryasiantuntija Tuomo Poukkanen kehottaa pysyttelemään loivissa rinteissä, joissa lumivyöryvaaraa ei ole. Kuvituskuva. Kuva: Yle/Niklas Fagerström
Mia Sivula
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylläksellä sunnuntaina sattuneen lumivyöryn syy on selvinnyt.

Lumivyöryasiantuntija Tuomo Poukkanen kertoo, että Kellostapulin kurun Keskisenlaen puoleiselle seinämälle oli muodostunut lumilippa, joka oli murtunut ja romahtanut. Lumimassat olivat lopulta pudonneet alas noin 800 metrin matkalta kurun pohjalle, missä ne olivat päätyneet osin hiihtoladulle.

Kukaan ei jäänyt lumivyöryn alle.

– Jos joku olisi sattunut olemaan juuri hiihtämässä, siinä olisi voinut olla pieni loukkaantumisen vaara, mutta lumen alle hautautumista tuskin olisi tullut, Poukkanen sanoo.

Kurun latu on vedetty tarkoituksella riittävän etäälle kurun seinämistä, jotta lumi ei voi suoraan pudota sen päälle, Poukkanen kertoo. Ladun molemmissa päissä on myös lumivyöryriskistä varoittavat opasteet.

– Jos pysyy ladulla, niin riski jäädä lumen alle ei ole iso. Ja tällä erää lumi on joka tapauksessa tullut alas. En usko, että uutta lumilippaa ehtyy kertyä tälle keväälle, Poukkanen sanoo.

"Hiihtolatu on paikassa, jossa on lumivyöryn riski"

Kolarin kunnan latureittejä ylläpitävän Tunturi-Lapin Reitit Oy:n Jukka Paalasen mukaan sunnuntain lumivyöryn jälkeen suljettu latuosuus Jokerikuppilalta Kahvikeitaan ja Kesänkijärven risteykseen asti on nyt käytössä.

– Se ajettiin tiistaiaamuna. Kyllä siihen meni tampparilla aika kauan aikaa, hän sanoo.

Paalanen sanoo, että vaikka uutta lumivyöryvaaraa ei juuri nyt olisikaan, hiihtäjien kannattaa jatkossa olla tarkkana kyseisellä latuosuudella kurun pohjalla.

– Tiettyä varovaisuutta kannattaa noudattaa tuollaisessa paikassa, jossa on olemassa lumivyöryn riski. Itse olen sitä mieltä, että turvallisuus täytyisi ottaa jatkossa säännölliseen tarkkailuun, sillä se on paitsi työturvallisuus-, myös asiakasturvallisuuskysymys.

Paalasen mukaan lumivyöryn mahdollisuutta tulisi jatkossa tarkkailla säännöllisesti sekä pyrkiä ennakoimaan ja poistamaan vaara.

– Vaikka me vastaamme periaatteessa vain latujen kunnosta, ajattelen, että jos voimme jotenkin edesauttaa turvallisuutta niin ilman sen teemme.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme