Hyppää sisältöön

Siirrettyjä ja peruttuja kulttuuritapahtumia päästään viimein järjestämään – festivaalikesästä on tulossa runsas

Vaikka koronarajoitukset on purettu liki kokonaan, näkyvät pandemian vaikutukset järjestelyissä edelleen. Tapahtumien suuri määrä saattaa aiheuttaa pulaa niin työntekijöistä kuin tapahtumissa tarvittavasta kalustostakin.

Ellie Goulding Ilosaarirock 2014
Ilosaarirock on jouduttu perumaan kahtena vuonna, mutta ensi kesänä se järjestetään jälleen. Kuva: Tommi Parkkinen
Anne-Pauliina Rytkönen,
Tanja Kröger
Avaa Yle-sovelluksessa

Tuleva kesä täyttyy paitsi vuosittain järjestettävistä juhlista, myös sellaisista, joita on jouduttu siirtämään koronan vuoksi aina eteenpäin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kesällä 2022 on poikkeuksellisen paljon kotimaisia tapahtumia.

Joensuussa järjestettävä Ilosaarirock on jouduttu perumaan koronarajoitusten vuoksi kahtena kesänä. Vaikka rajoitukset on purettu liki kokonaan, näkyvät koronan vaikutukset järjestelyissä edelleen.

– Kun on paljon tapahtumia samaan aikaan, haasteena on, miten kalusto saadaan riittämään kaikkiin tapahtumiin, sanoo Ilosaarirockin toiminnanjohtaja Niina Hattunen.

Tapahtumissa tarvittava kalusto on esimerkiksi telttoja, aitoja, asiakas- ja myyntipöytiä, istumapaikkoja, lavarakenteita, valoja ja bajamajoja. Hattunen pelkää, että kova kysyntä aiheuttaa logistisia haasteita ja saattaa nostaa hintoja.

Pulaa on myös kausityöntekijöistä, sillä tapahtumia on järjestetty kahden viime vuoden aikana tavanomaista vähemmän.

– Moni on vaihtanut alaa tai työpaikkaa. Olemme uuden edessä, että mistä löydämme ihmisiä tekemään meidän tapahtumia, Hattunen sanoo.

Kuopiorock järjestettiin viime kesänä rajoitetulla yleisöllä ja Tahkon Juhannus jouduttiin perumaan kokonaan.Tulevana kesänä molemmat tapahtumat järjestetään tavanomaiseen tapaan.

Tapahtumia järjestävä festivaalipäällikkö Allu Koskinen kertoo, että henkilökunnan riittävyys saattaa olla haaste kesän kiireisimpinä viikonloppuina.

Hän katsoo tulevaa kesää kuitenkin luottavaisin mielin.

– Meillä on onneksi hyvät alihankkijat, niin en näe huolta siinä. On myönteinen juttu, että ala lähtee taas elämään ja ihmiset pääsevät tekemään töitä, hän sanoo.

Provinssi: täysillä kohti kesää

Flow Festivalin ja Provinssin järjestelyjen kerrottiin etenevän jo aikaisemmin kovaa vauhtia. Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpunen kertoo, että tilanne ei ole aiemmasta muuttunut. Nyt eletään täysillä kohti ensi kesää.

Esimerkiksi työntekijöiden saatavuus ei ole festivaalille ongelma, vaikka sana onkin liikkunut siitä, että tapahtumilla voi olla tänä vuonna haasteita sen suhteen.

– Voimme olla luottavaisin mielin, että työvoimaa saadaan kasaan ja kaikkiin mahdollisiin tehtäviin, hän sanoo.

Rumpusen mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, että mennään kohti rajoituksetonta kesää.

– Ei ole syytä olla mitään muuta kuin optimistinen. Toki koronapandemia on osaltaan kiihdyttänyt kehitystä siihen suuntaan, että esimerkiksi henkilökohtaiseen hygieniaan täytyy vastata entistä paremmin, hän sanoo.

Rumpusen mukaan lipunmyynti on kiihtynyt ja festivaalikansa on alkanut lyömään suunnitelmia lukkoon ensi kesäksi.

Flow Festivalin tiedottaja Eeva Palmén kertoo sähköpostitse, että tilanne on kehittynyt merkittävästi viime vuodesta. Ensi kesään on vahva usko.

Tuotantoa viedään eteenpäin normaalisti, mutta samaan aikaan Flow Festivalin järjestäjät seuraavat pandemiatilannetta ja viranomaissuosituksia.

Myös monet muut festivaalit, kuten esimerkiksi Ruisrock, Tuska, Himoksen juhannusfestivaali, Pori Jazz sekä Down by The Laituri kertovat verkkosivuillaan, että tapahtumat järjestetään tulevana kesänä.

Ukrainan sota vaikuttaa lentoliikenteeseen

Pandemian lisäksi ensi kesän tapahtumiin saattaa vaikuttaa Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Artistit saapuvat Suomeen usein lentäen, ja sodalla on ollut jo nyt isoja vaikutuksia lentoliikenteeseen.

Flow Festivalin tiedottajan Eeva Palménin mukaan elokuun tilannetta ei voi ennustaa, mutta Flow'hun saapuvien esiintyjien lentoreitteihin Ukrainan sota tuskin vaikuttaa. Myös Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpunen sanoo, että Ukrainan tilanteella ei ole tällä hetkellä vaikutusta tapahtuman järjestelyihin.

Kuopiorockia ja Tahkon Juhannusta järjestävän festivaalipäällikkö Allu Koskisen mukaan artistien saapumiseen on liittynyt haasteita korona-aikanakin ja varasuunnitelmia on totuttu tekemään.

– Meidän ensimmäiset isot tapahtumat ovat vasta kesäkuun loppupuolella. Eihän sitä ikinä tiedä, mikä maailmantilanne silloin on. On myös asioita, joihin ei itse pysty vaikuttamaan ja se on ymmärrettävää, Koskinen sanoo.

Ilosaarirockin toiminnanjohtajan Niina Hattusen mukaan nämä ovat hyviä hetkiä muistaa, miksi kulttuuri on olemassa ja tapahtumia järjestetään.

– Meidän perustehtävä on yhdistää ihmisiä, antaa elämyksiä ja auttaa jaksamaan. Tuoda sitä iloa ja toivoa paremmasta tulevaisuudesta, hän sanoo.

Voit keskustella aiheesta 5.3. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Festarikesään valmistaudutaan jo täydellä teholla – tapahtumajärjestäjät odottavat innolla koronarajoitusten purkamista

Suosittelemme