Hyppää sisältöön

Miljardööri Deripaskan luksusjahti ankkuroitui Malediiveille – oligarkit siirtävät kiireellä aluksia Aasian satamiin

Venäjän vaikutusvaltaisimpiin oligarkkeihin kuuluvan Oleg Deripaskan pakotteiden alle asetettu huvijahti on saapunut Malediiveille.

160 metriä pitkä Eclipse-jahti on oligarkki Roman Abramovichin laivaston helmi. Alus kuvattuna Nizzan lähistöllä vuonna 2015. Aluksen varustukseen kuuluu muun luksusspa , helikopterin laskeutumiskansi ja pienoissukellusvene. Kuva: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Euroopan ulkopuolisissa luksuslomakohteissa ja yksityisillä lentokentillä käy kuhina.

Useiden venäläismiljardöörien jahteja on matkalla kohti Intian valtamerta Yhdysvaltain ja Euroopan torjuttua alusten tulon satamiin.

Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO ilmoitti, että huvialus Clio on laskenut ankkurin Malediivien pääkaupungin Malen lähistöllä olevassa satamassa. Clio on rekisteröity Caymansaarille. Sen omistava venäläisoligarkki Oleg Deripaska on ollut Yhdysvaltain henkilöpakotelistalla jo ennen Ukrainan sotaa, vuodesta 2018.

Oleg Deripaska on yksi alkuperäisistä oligarkeista, joka rikastui 1990-luvun alussa Venäjän yksityistettyä valtionyhtiöitä. Myös Deripaskan katsotaan kuuluvan Vladimir Putinin lähipiiriin. Kuva: Michael Klimentyev / EPA

Luksusjahteja pian rivissä Aasian satamissa

Ainakin kahden muun venäläisen huvijahdin kerrotaan olevan matkalla Maleen. Malediiveilla ei ole luovutussopimusta Yhdysvaltain kanssa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan satamassa on jo teräsmagnaatti Alexander Abramovin omistuksessa oleva Titan-jahti.

Malediiveista on tullut suosittu lomakohde sekä Venäjän että Ukrainan taloudelliselle eliitille. Etelä-Aasian saarivaltio avasi rajansa turisteille ensimmäisten joukossa pandemian huipun tasaannuttua.

Malediivien matkailuviranomaisten mukaan saarilla kävi tammikuussa yli 20 000 venäläismatkailijaa. Ukrainalaisia oli yli 7 000.

Chelsean omistajalla jahtikokoelma

Chelsea-jalkapallojoukkueen omistava Roman Abramovich tunnetaan veneilyn ja upeiden pursien ystävänä (siirryt toiseen palveluun). Hänellä on omistuksessaan useita jahteja, muun muassa maailman kolmen suurimman huvialuksen joukkoon kuuluva Eclipse.

Yli miljardi dollaria maksaneessa aluksessa on muun muassa on oma ohjustentorjuntajärjestelmä ja luodinkestävät panssarilasit.

Varakkaiden suosimissa lomakohteissa on arvuuteltu jahtien uusia kotisatamia.

Lue myös:

Analyysi: Taistelu venäläistä rahanpesua vastaan hävittiin jo – tästä syystä talouspakotteet eivät iske Putinin lähipiiriin tehokkaasti

Suosittelemme sinulle