Hyppää sisältöön

Maailman isot kriisit innostavat yhä useamman viljelemään hyötykasveja kotona – katso kuinka teet helposti kylvöpotin

Lähiruokabuumi ja korona-aika ovat ruokkineet kiinnostusta kasvien kotikasvatukseen. Maailmantilanteen epävarmuus saattaa lisätä puutarha- ja viljelyharrastuksen suosiota entisestään. 

kolme vihreää paprikan sirkkalehteä pilkistää mullasta valkoisesta paperista tehdyssä potissa.
Pirjo Jokinen viljelee muun muassa kurkkuja, paprikoita ja tomaatteja kotonaan. Hän neuvoo, kuinka teet kätevät potit siemenille ja pikkutaimille. Video: Tuija Veirto ja Juha-Petri Koponen.
Tuija Veirto

Lahtelaisen Pirjo Jokisen kotona kurkuntaimi kiipeää tukea pitkin ylöspäin ruukussaan pöydällä. Paprikan ja chilin sirkkalehdet pilkistävät esiin ikkunalaudalle nostetuista poteista. Tomaattien esikasvatus on alkamassa.

– Välillä on ollut pitkiä taukoja, mutta nyt olen taas innostunut kotitarveviljelystä, Jokinen kertoo.

Hän hankkii tarvittavat siemenet puutarhamyymälöistä tai netistä hyväksi havaitsemiltaan kauppialta. Esikasvatuksen jälkeen taimet siirretään isompiin astioihin, ja ilmojen lämpenemisen myötä ne pääsevät ulos terassille.

Siemenillä on erilaisia itämis- ja kasvuaikoja. Niistä kannattaa ottaa selvää, jos mielii saada satoa ajoissa. Pirjo Jokinen kasvattaa ison osan syötävistä kasveistaan siemenestä lähtien. Yrteissä hän oikoo ja kertoo ostavansa taimet valmiina.

Aloittelija saa perustiedot siemenpussin kyljestä, jos haluaa lähteä seuraamaan kasvua alusta asti. Lisätietoa on viljalti tarjolla verkossa. Myös puutarhakauppiailta saa vinkkejä ja ohjeita, samoin yhdistyksiltä ja kokeneemmilta konkareilta.

Syötävät kukat ja perinnepelargonit ovat suosittuja

Puutarhaharrastus on ollut korona-aikana nosteessa, ja alan myymälät ovat takoneet viime vuosina hyvää tulosta. Sesonki alkaa helmi-maaliskuussa ja kiirettä riittää juhannuksen tienoille.

Harrastajia on mittava määrä ja uusia on tullut joukkoon.

Myyjä Leena Nummela Lahden Siemen ja Koneesta on huomannut, että kasvien kasvatus kiinnostaa nyt myös nuorempia.

Kaksi rouvaa talvitamineissa, toisella reppu selässä, tutkii puutarhamyymälän puutarhamyymälän siemenpusseja, joita on satamäärin.
Siementen ostajilla on nyt valinnanvaraa. Kuva: Tuija Veirto / Yle

Innostus on levinnyt hyötykasveista kukkasiin. Asiakkaita kiinnostavat siemenlajikkeet ja -sekoitukset, joista saa kasvatettua kimppuihin sopivia leikkokukkia. Suosittuja ovat myös syötävät kukat ja perinnekasvejakin kysellään.

– Daaliat ovat tehneet kovaa comebackia. Samoin tsinniat, pelargonit ja mummojen aikoinaan torilla kauppaamat asterit, Nummela luettelee.

Maailman kuohuminen ruokkii puutarhaharrastusta

Siemenpussien ja pikkutaimien hinnat ovat pysyneet maltillisina, mutta joistakin puutarhatuotteista on joutunut pulittamaan jopa kuudenneksen aiempaa enemmän. Rahti- ja raaka-ainekustannusten nousu on tuntunut kuluttajien kukkarossa erityisesti järeämpien tarvikkeiden hinnoissa. Myös tavaratoimitukset ovat takunneet.

Koronatilanteen ohella Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan voi olla jatkossa puutarha-alaan moninaisia vaikutuksia, sanoo Suomen Puutarhakauppiaat ry:n toiminnanjohtaja Oili Sinilehto.

– Sillä saattaa olla vaikutusta kasvien saatavuuteen. Ja niin kauan kuin tutkimuksia on tehty, tällaiset epävarmuuden ajat ovat aina nostaneet puutarha-alan kiinnostavuutta.

Suosittelemme sinulle