Hyppää sisältöön

Luonnonperintösäätiö on laajentanut Keijunmetsän suojelualuetta Hämeenlinnassa

Keijunmetsä käsittää useita erilaisia luontotyyppejä. Sen arvoa nostaa sen sijainti laajan Paloniitunjärven suojelualueen kupeessa ja hiljaisella alueella kaukana isoista teistä.

Hämeenlinnan Keijunmetsässä kasvaa muun muassa vanhaa lehtipuuta. Kuva: Johanna Viitanen

Luonnonperintösäätiöllä on Kanta-Hämeessä kaikkiaan yhdeksän suojelualuetta, joista yksi on Keijunmetsä. Keijunmetsä sijaitsee Hämeenlinnassa Rengon Vehmaisten kylässä ja se on säätiön ensimmäinen suojelualue Hämeenlinnassa.

Keijunmetsän suojelu alkoi vuonna 2011. Ensimmäisen metsäpalstan, 7 hehtaarin kangasrämeen säätiö osti Metsähallitukselta ja saman vuoden lopulla säätiö osti yksityiseltä maanomistajalta rämeen itäpuolelta 7 hehtaaria, joka on Nummenrannan tilaan kuulunutta kaunista sekametsää.

Viime vuonna Luonnonperintösäätiö osti alueelta kaksi uutta metsäpalstaa, joten tätä nykyä Keijunmetsän suojelualue on jo 22 hehtaaria. Keijunmetsä käsittää useita erilaisia luontotyyppejä.

– Pyrimme tarmokkaasti kasvattamaan olemassa olevia suojelualueita, koska laajat, yhtenäiset suojelumetsät takaavat parhaiten monimuotoisuuden säilymisen luonnossa. Monet vanhan metsän lajit vaativat selviytyäkseen suuria rauhoitettuja pinta-aloja, muistuttaa Hämeenlinnassa kotipaikkaansa pitävän Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg säätiön tiedotteessa.

Keijunmetsän kupeessa arvokas lintuvesi

Luonnonperintösäätiön suojelema 22 hehtaarin alue on sikälikin merkittävä, että se sijaitsee Paloniitunjärven Haltianlahden eteläpuolella ja rajoittuu järven suojaamiseksi perustettuun noin 90 hehtaarin suojelualueeseen.

Paloniitunjärvi on valtakunnallisesti arvokas lintuvesi ja siinä elää muun muassa EU:n direktiivilaji täplälampikorento. Koko Haltianlahden pohjukka on tärkeää viitasammakon, kahlaajien ja täplälampikorennon elinaluetta, joten säätiön suojelemat alueet edistävät kosteikkolajien turvaa runsaasti.

Suosittelemme sinulle