Hyppää sisältöön

Kryptoyhteisö on lahjoittanut Ukrainalle jo yli 40 miljoonan euron edestä kryptovaluuttoja

Perinteisen talousavun lisäksi Ukraina on pyytänyt lahjoituksia kryptovaluutoissa. Kansakunnan tukemiseksi on luotu NFT-teoksia ja kryptokeräyksiä. NFT:itä on kutsuttu 2000-luvun sotaobligaatioiksi.

Kuvia eri kryptokeräyksien etusivuista.
Venäjän hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle Ukrainalle kerätään varoja useiden eri kryptohankkeiden avulla. Kuva: Joonas Haverinen / Yle
Teemu Hallamaa

Venäjän hyökkäyksen kohteeksi joutunut Ukraina on kerännyt yli 40 miljoonan euron edestä kryptolahjoituksia. Ukrainan tukemiseksi on perustettu myös NFT-huutokauppoja, joiden tuotot ohjataan ukrainalaisille ja maan asevoimille. NFT:t ovat aitoustodistuksia digitaalisista teoksista.

Ukrainan virallinen Twitter-tili ilmoitti (siirryt toiseen palveluun) lauantaina ottavansa vastaan lahjoituksia bitcoineissa, etherissä ja tetherissä. Myös maan varapääministeri Mykhailo Fedorov julkaisi Ukrainan käyttämien kryptolompakkojen osoitteet Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Kryptolompakkojen transaktiot ovat julkisia, joten kuka tahansa voi seurata varainkeruuta reaaliajassa. Keskiviikkona iltapäivällä Ukrainalle lahjoitettujen kryptojen arvo oli noin 27 miljoonaa euroa.

Lisäksi eri lohkoketjuja yhdistävän Polkadot-kryptoalustan perustanut Gavin Wood on lahjoittanut Ukrainalle 5,2 miljoonan euron edestä polkadot-kryptovaluuttaa. Ukrainan virallinen Twitter-tili lisäsi Polkadot-lompakkonsa osoitteen listalle eilen. Alkuillasta Fedorov ilmoitti Ukrainan ottavan vastaan myös meemivaluutta Dogecoineja.

Krimin valtauksen jälkeen perustettu ukrainalainen Come Back Alive -kansalaisjärjestö (siirryt toiseen palveluun) on puolestaan kerännyt kryptolahjoituksia tähän mennessä vajaan kahdeksan miljoonan euron edestä.

Pussy Riot kauppasi Ukrainan lippu -NFT:tä

Ukrainaa tukemaan on myös perustettu DAO:ja, eli lohkoketjuissa toimivia hajautettuja autonomisia organisaatioita. DAO on yhteisö, johon kuka tahansa voi liittyä ostamalla yhteistä kryptovaluuttaa. Jäsenten äänivalta jakautuu yhteisöön sijoitettujen varojen mukaan.

Viime vuonna eräs DAO keräsi yli 42 miljoonaa euroa ostaakseen alkuperäisen kopion Yhdysvaltain perustuslaista. Ryhmä jäi kakkoseksi huutokaupassa.

Venäläinen aktivistiryhmä Pussy Riot ilmoitti (siirryt toiseen palveluun) pian Venäjän hyökkäyksen alettua perustaneensa UkraineDAO:n, jonka tarkoituksena on kerätä varoja Come Back Alive -järjestölle.

UkraineDAO on laittanut huutokaupattavaksi Ukrainan lipusta luodun NFT:n, jonka se aikoo itse ostaa keräämillään varoilla.

NFT myytiin 6 miljoonalla eurolla juuri äsken. (siirryt toiseen palveluun)

Tämän lisäksi useat muut kryptoyhteisöt ovat luoneet projekteja (siirryt toiseen palveluun), joiden tarkoituksena on kerätä varoja Ukrainan tukemiseksi tai muuten avustaa sodan keskelle joutuneita.

Kryptokeräysten etuna on se, että niitä eivät rajoita yksittäisten palveluiden säännöt. Esimerkiksi joukkorahoituspalvelu Patreon keskeytti (siirryt toiseen palveluun) Ukrainan puolustusvoimille suunnatun keräyksen, koska yhtiön säännöt kieltävät rahojen keräämisen sotilaskalustoa varten.

DAO:illa ja muilla kryptokeräyksillä ei ole tällaisia rajoitteita. NFT:itä onkin kutsuttu 2000-luvun sotaobligaatioiksi (siirryt toiseen palveluun).

Kryptovaluutat ovat tuttuja ukrainalaisille

Ukrainalaiset ovat tottuneet toimimaan kryptovaluuttojen kanssa. Lohkoketjuihin erikoistuneen Chainanalysis-sivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan Ukraina on kryptovaluuttojen hyödyntämisessä maailman neljänneksi kehittynein valtio Vietnamin, Intian ja Pakistanin jälkeen.

Viime vuonna Ukrainassa hyväksyttiin laki (siirryt toiseen palveluun), joka mahdollisti kryptovaluuttojen sääntelyn. Ukrainan valtionjohto on siis suhtautunut jo ennen sotaa avoimin mielin kryptovaluuttoihin.

Venäjän hyökkäyksen seurauksena ukrainalaiset ovat joutuneet turvautumaan entistä enemmän kryptovaluuttoihin, kun maan keskuspankki on alkanut keskeyttämään tilisiirtoja (siirryt toiseen palveluun) ja rajoittamaan käteisnostoja (siirryt toiseen palveluun).

Ukrainassa suositun kryptopörssi Kunan päiväkauppa nousi sodan sytyttyä moninkertaiseksi (siirryt toiseen palveluun).

Kryptoyhteisö asettunut Ukrainan tueksi

Venäjän hyökkäys on tuomittu kryptoyhteisön keskuudessa. Useat merkittävät lohkoketjualustat ovat ilmoittaneet auttavansa Ukrainaa varojen keräämisessä.

Myös kryptoyhteisössä arvostetuissa asemissa olevat henkilöt ovat ilmaisseet tukensa Ukrainalle.

Etheriumin luonut venäläis-kanadalainen Vitalik Buterin tuomitsi Venäjän hyökkäyksen rikokseksi. Buterin totesi twiitissään (siirryt toiseen palveluun), että vaikka Ethereum on neutraali, hän ei ole.

FTX-kryptopörssin perustaja (siirryt toiseen palveluun) lahjoitti jokaisella ukrainalaiselle asiakkaalleen 25 dollaria ja suomalaisen Aave-kryptolainapalvelun kehittänyt Stani Kulechov kehotti Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) tukemaan Ukrainaa hajautettujen palveluiden kautta.

Ukrainan varapääministeri Mykhailo Fedorov on kiitellyt (siirryt toiseen palveluun) kryptoyhteisöä maan saamasta tuesta.

Kaikkea pyytämäänsä hän ei kuitenkaan ole saanut. Isot kryptopörssit ja lohkoketjuyhtiöt eivät ole suostuneet sulkemaan venäläisiä käyttäjiä palveluidensa ulkopuolelle (siirryt toiseen palveluun). Tämä sotisi täysin kryptovaluuttojen ideaa vastaan.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 3.3. klo 23:een asti.

Lue myös:

Tuoreimmat tiedot Venäjän hyökkäyksestä

Analyysi: Poptähdet intoilevat nyt oudoista apinakuvista – ja se kertoo siitä, miten NFT-teokset voivat olla taiteen tulevaisuus tai suurta huijausta

Suosittelemme sinulle