Hyppää sisältöön

1970-luvun legendaarinen bileranta herätetään uudelleen henkiin – nyt vetonaulana ovat luonnonrauha ja saimaannorppa

Puumalan Pistohiekka uinui liki luonnontilaisena monta vuosikymmentä. Aiemmin nuorison bileistä tunnettu paikka halutaan nyt nostaa matkailukohteeksi etenkin luontoarvojen avulla.

70-luvulla Pistohiekka tunnettiin hyvin, nyt Saimaan rannalla Puumalassa sijaitseva ranta saattaa olla seuraava kohde, mihin luonnonrauhaa ja upeita rantoja etsivä turisti suunnistaa. Paikka on heräämässä eloon vuosikymmenten hiljaiselon jälkeen. Videon kuvaus ja editointi: Niko Mannonen
Tarja Nyyssönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Porin Yyteri ja Kalajoen hiekat ovat tunnettuja rantakohteita, mutta tulevaisuudessa myös Puumalan Pistohiekka voi pyöriä matkailijoiden huulilla. Näin ainakin Etelä-Savossa Saimaan rannalla toivotaan, kun alueelle rakennetaan uutta luontomatkailukohdetta.

Aivan tuntematonta matkailu ei Pistohiekalla ole, sillä paikalla on värikäs historia.

Pistohiekka eli kultakauttaan 1970-luvulla. Silloin alue oli suosittu bilepaikka nuorison keskuudessa ja monen matkailijan unelmien kesälomakohde. Eikä ihme, sillä Pistohiekalla oli satoja metrejä luonnonhiekkarantaa, laivalaituri, tanssilava, suosittu leirintäalue ja hyvä meininki.

Kesäisin rantapenger täyttyi soputeltoista ja matkailuvaunuista, sisävesiristeilijät toivat matkustajia viihtymään. Elämään on myös jäänyt lause, että Puumala on Suomen Florida ja Pistohiekka Miami Beach.

Höyrylaiva s/s Mikkeli saapuu maihin Puumalassa 1960-luvun lopulla.
Höyrylaiva s/s Mikkeli saapuu maihin Puumalan Pistohiekalla 1960-luvun lopulla. Uusissa matkailusuunnitelmissa on laivalaiturin rakentaminen ja sisävesiristeilyjen elvyttäminen Pistohiekalle. Kuva: Museovirasto, Historia kuvakokoelma, kuvaaja: Volker von Bonin

Sitten tuli 1990-luvun lama ja leirintäaluetoiminta hiipui.

Viime vuosikymmenet Pistohiekka on viettänyt hiljaiseloa, joskin kesäkahvila ja tanssilava ovat pysyneet toiminnassa. Tanssilava on perinteikäs, sillä sen juuret ulottuvat vuoteen 1965.

Suositun Kummeli- tv-sarjan lavakiertue pysähtyi Pistohiekalla vuonna 1995. Keikka taltioitiin Kotimaan katsaukseen ja ysärifiilikseen pääset täältä.

Hiljaisten vuosien aikana Pistohiekka on toiminut omatoimimatkailijoiden puskaparkkina aivan Lietveden maisemareitin varrella, mutta palveluita matkailijoille ei ole ollut tarjota. Lietveden maisematietä pidetään yhtenä Suomen kuvatuimmista reiteistä ja sen päätepiste on Pistohiekalla.

Pistohiekan uimaranta 1970-luvulla.
Pistohiekan leirintäalue oli vuosia suosittu kesämatkakohde. Kuva: Museovirasto, historian kuvakokoelma, kuvaaja: B. Möller

Uuden Pistohiekan avajaiset kesäkuussa

Puumalan kunta on yrittänyt nostaa ainutlaatuista ranta-aluetta takaisin matkailukäyttöön vuosien varrella useita kertoja, mutta suunnitelmat ovat kariutuneet syystä tai toisesta.

Nykyinen kaava hyväksyttiin vuonna 2017 ja sen jälkeen on etsitty investoijia Pistohiekkaa kehittämään. Viime vuonna kunta rakensi alueelle teitä, vesi- ja viemärilinjoja, sekä muuta kunnallistekniikkaa.

Alueelle on kaavoitettu yhteensä 18 tonttia joita vuokraavat tai myyvät matkailuyrityksille Metsähallitus sekä Puumalan kunta.

– Tämä on nimenomaan kestävään hyvinvointimatkailuun painottuva alue, josta neljätoista tonttia on vielä varaamatta, sanoo Puumalan kunnanjohtaja Niina Kuuva.

Puumalan kunnanjohtaja Niina Kuuva uskoo, että jälleeen matkailukäyttöön valjastettavan Pistohiekan alueella tulee riittämään kävijöitä.
Puumalan kunnanjohtaja Niina Kuuva uskoo, että jälleeen matkailukäyttöön valjastettavan Pistohiekan alueella tulee riittämään kävijöitä. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Pistohiekkaa kehitetään nyt yrittäjävetoisesti, ja ensimmäiset palvelut on tarkoitus avata kesäkuun alussa.

– Ravintola, rantasauna ja mökkimajoitusta, sillä lähdetään liikkeelle, kertoo Pistohiekka Sauna Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jarmo Valto.

Koska alueella ei toistaiseksi muita yrittäjiä ole, vastaa Valto kumppaneineen myös alueen caravan-puolesta. Sekä kunnanjohtajan että yrittäjän toiveissa olisi, että Pistohiekalle tulisi lisää palveluita tarjoavia yrityksiä mahdollisimman pian.

Kaava mahdollistaa 39 hehtaarin alueelle jopa hotellin rakentamisen. Majoituspaikkoja mahtuu kaikkiaan noin 700.

Pistohiekan uuden ravintolan ja raunarakennuksen terassilta on upeat näkymät Saimaalle.
Pistohiekan uuden ravintolan ja saunarakennuksen terassilta on upeat näkymät Saimaalle. Tällä rannalla saimaannorppa kävi ihmettelemässä pohjatöitä tekevää kaivinkonetta viime syksynä.

Saimaannorpat ihmettelivät rakennustyömaata

Moni muistaa Pistohiekan etenkin 1970-luvun bilerantana. Nyt lähtökohdat matkailuille ovat erilaiset.

Tärkeimpänä periaatteena on alueen luontoarvojen korostaminen. Vesiskootterivuokraamoa rantaan ei ole tulossa, mutta sen sijaan sup-lautoja, kanootteja ja purjeveneitä.

– Ollaan tällaisella aralla norppa-alueella, ja luonnonrauha on asia mitä me kunnioitamme. Viime syksynä pari saimaannorppaa ihmetteli meidän rakennustyömaata pitkään. Toivotaan että norpat tulevat ensi kesänä katsomaan lomaa viettäviä ihmisiä, Valto sanoo.

Pistohiekka Sauna Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jarmo Valto luomassa lumia Pistohiekan uuden mökin kuistilta.
Ensivaiheessa Pistohiekalle rakennetaan 10 mökkiä, joista puolet on jo pystyssä rantaravintolan takana. Pistohiekka Sauna Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jarmo Valto kertoo, että mökit ovat kotimaisia ja ylipäätään rakentamisessa on pyritty käyttämään paikallista työvoimaa. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Kunnanjohtaja Kuuva ottaa ilolla vastaan uudet mökkimajoitukset ensi kesäksi. Puumalassa on viime vuosina kärsitty majoituspulasta.

– Kotimaanmatkailu on hyvässä nousussa ja tässä menee Puumalan saaristoreitti vierestä. Noin 3000 pyöräilijää kiertää sen vuosittain, joten uskon että matkailijoita Pistohiekassa riittää.

Kuuvan mainitsema saaristoreitti voitti vuonna 2020 vuoden matkailuteko palkinnon ja tätä 60 kilometrin pituista reittiä tullaan kiertämään Keski-Eurooppaa myöten.

Väkijoukkoja halutaan vältellä pandemian jälkeenkin

Ylipäätään Suomen luonto nähdään matkailullisesti arvokkaana asiana ulkomailla. Luontomatkailu oli jo ennen pandemiaa suurimpia vetovoimatekijöitä, sillä Visit Finlandin vuonna 2018 tehdyn matkailijatutkimuksen perusteella yli puolella Suomeen tulevista matkailijoista luonto oli tärkein motivaatio.

Pandemian myötä on jäänyt elämään ajatus, että isoja väkijoukkoja halutaan vältellä, ilmenee puolestaan Euroopan matkailukomission viime syksynä tekemästä raportista.

Pistohiekan uimarannalla on säilyneenä vanhat uimakopit.
Pistohiekan rannat ovat poikkeuksellisen pitkät. Silmiinpistävää on alueen entisen leirintäalueen kohdalla oleva muutaman metrin korkuinen rantatörmä, joka on syntynty eroosion ja kulutuksen vaikutuksesta. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Puumalan kunnassa nähdään Pistohiekan vahvuutena kansainvälisillä matkailumarkkinoilla myös Unescon geopark-status. Geoparkeja on eri puolilla maapalloa yhteensä liki 170 kohdetta. Niiden tavoitteena on alueiden kestävä taloudellinen kehittäminen luontomatkailun avulla.

Matkailullisen vetovoiman näkökulmasta geoparkit ovat rinnastettavissa kansallispuistoihin ja Unescon maailmanperintökohteisiin.

Voit keskustella aiheesta 7.3. klo 23.00 saakka.

Suosittelemme