Hyppää sisältöön

Raahen kultakaivos lomauttaa ja ajaa tuotantonsa alas lähiviikkoina – uusi johtaja luottaa edelleen kallioperän kultapitoisuuksiin

Kulujaan karsiva kultakaivos siirtyy ylläpitotilaan, jolloin töihin jää parikymmentä ihmistä. Joulukuussa henkilöstömäärä oli yli sata. Myös johtajaa on vaihdettu. Muutosten keskellä Otso Goldin pitäisi vakuuttaa velkojansa toiminnan kannattavuudesta.

Raahen kultakaivoksen laitteistot ovat taas käytössä, kun tuotanto aloitettiin jälleen parin vuoden tauon jälkeen.
Raahen kultakaivos avattiin jälleen viime syksynä, jo kolmannen kerran. Yhtä usein kaivoksen omistaja on ajautunut pahoihin talousvaikeuksiin. Kuva: Risto Degerman / Yle
Risto Ukkonen

Raahen kultakaivoksen toiminnassa ja johdossa on tapahtunut isoja muutoksia.

Kaivosta ajetaan ylläpitotilaan, ja iso osa henkilöstöstä lomautetaan. Louhinta on lopetettu, mutta tuotannossa käsitellään aiemmin louhittua materiaalia vielä kuun loppuun. Sen jälkeen töissä on parikymmentä ihmistä, kun vuodenvaihteessa kaivoksella oli vielä yli sata työntekijää.

Myös kaivoksen johdossa on tapahtunut muutoksia. Uusi kaivosjohtaja on Raahessa syksyllä aloittanut Pasi Karekivi, jolla on alalta lähes 20 vuoden kokemus.

– Työvoimaa vähennetään nyt asteittain, mutta louhinta ja muu tuotanto on tarkoitus aloittaa uudestaan, mutta milloin sitä en pysty vielä tarkasti sanomaan.

Uuden kaivosjohtajan mukaan velkojat ja sijoittajat pystytään vakuuttamaan kaivoksen kannattavuudesta, vaikka kaivos ei täydessä tuotannossa olekaan. Karekiven mukaan nyt on tärkeää tehdä tarkat suunnitelmat tulevasta toiminnasta.

– Se mikä on varmaa tässä esiintymässä on paljon potentiaalia, jota ei vielä tunneta.

Raahen kaivoksen lisäksi johto on vaihtunut myös kanadalaisessa emoyhtiössä. Ratkaisevan rahoituksen yhtiöön tuoneen Brunswick Gold -yhtiön Vladimir Lelekov on sosiaalisen median Linkedin-profiilinsa mukaan jättänyt Otso Goldin hallituksen puheenjohtajan paikan tammikuussa.

Otso Goldilla on kevät aikaa vakuuttaa velkojansa toimintansa kannattavuudesta. Esitykset yhtiön velkajärjestelyistä valmistuvat viimeistään toukokuun lopulla, minkä jälkeen velkojat ja edelleen käräjäoikeus päättää onko kultakaivoksella taloudellisia edellytyksiä jatkaa.

Lue lisää:

Oikeus hyväksyi Otso Goldin yrityssaneeraushakemuksen: Raahen kultakaivos hakee helpotusta lähes 140 miljoonan euron velkoihinsa

Raahen kultakaivos pysäytettiin joulun ja vuodenvaihteen ajaksi – Otso Gold koettaa selviytyä synkästä velkaviidakosta

Suosittelemme sinulle